Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 21:27

Ιατρείο Long Covid στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας από τη Δευτέρα

Ιατρείο Long Covid στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας από τη Δευτέρα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 
Την έναρξη λειτουργίας Ιατρείου παρακολούθησης ασθενών με Σύνδρομο Μακροχρόνιου (Long) Covid από τη Δευτέρα, στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Το Ιατρείο θα λειτουργεί καθημερινά, ενώ ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσε σχετικά: 

“Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 αναρρώνουν σύντομα δίχως περαιτέρω επιπλοκές. Όμως, ένα ποσοστό που ανέρχεται έως και 10%, αναπτύσσει συμπτώματα και επιπλοκές που επιμένουν ή και εμφανίζονται μετά την αρχική λοίμωξη. 

Το μακροχρόνιο Covid αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που δυσκολεύει σημαντικά μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού και απαιτεί έγκαιρη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Για τη βέλτιστη διαχείριση του κάθε ασθενή με Long Covid, στo Κέντρο Υγείας Καλαμάτας δημιουργήθηκε το «Ιατρείο Μακροχρόνιου (Long) Covid», το οποίο θα προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα σε άτομα που παρουσιάζουν επιπλοκές/συμπτώματα που εμμένουν ή εμφανίζονται μετά την COVID-19.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιολόγηση από Γενικό Ιατρό, εκτίμηση αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας από Πνευμονολόγο και Καρδιολόγο, καθώς και μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την βαρύτητα και το είδος των συμπτωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου ακολουθεί η διάγνωση του υποκείμενου ιατρικού προβλήματος συσχετιζόμενου με την προηγηθείσα λοίμωξη και η αντίστοιχη θεραπευτική παρέμβαση.

To πρόγραμμα απευθύνεται σε ασθενείς που νόσησαν με Covid 19 και:

  • Εμφανίζουν συνεχιζόμενα συμπτώματα μετά την έναρξη της λοίμωξης.
  • Ανέπτυξαν σημεία και συμπτώματα που δεν προϋπήρχαν κατά τη διάρκεια της νόσησης ή μετά από αυτή 
  • Νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ ή/και Κλινική Covid
  • Υπέστησαν σοβαρή βλάβη της αναπνευστικής/καρδιαγγειακής ή/και άλλης ζωτικής λειτουργίας και απαιτείται θεραπευτική υποστήριξη
  • Εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα (όπως κόπωση, δύσπνοια, απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, πόνο ή και πόνους σε διαφορετικά σημεία συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, επίμονο βήχα, αλλαγή στην όσφρηση ή τη γεύση και διάρροια, δυσκολία στον ύπνο, άγχος και κατάθλιψη, αίσθημα παλμών, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, κ.ά.) που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν.

Για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο: 2721045553 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ 08:00 - 13:00)

Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το ιατρείο θα ξεκινήσει Δευτέρα 30/5/2022”.