Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 11:53

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού που εμφυτεύεται χειρουργικά στο οστό της γνάθου για να στηρίξει ένα προσθετικό δόντι. Τα οδοντικά εμφυτεύματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς παρέχουν μια αισθητικά ευχάριστη και λειτουργική λύση για όσους έχουν χάσει δόντια λόγω τραύματος, ασθένειας ή τερηδόνας.

 

Οφέλη των οδοντικών εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της στοματικής υγείας, της ομιλίας και της αισθητικής. Τα εμφυτεύματα παρέχουν στήριξη στα διπλανά δόντια, μειώνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας και τερηδόνας. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας της γνάθου, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου όταν λείπουν δόντια. Τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να βελτιώσουν την ομιλία αντικαθιστώντας τα δόντια που λείπουν στα κενά, το οποία μπορεί να αλλοιώσουν την άρθρωση και καθαρή ομιλία.

Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του χαμόγελου γεμίζοντας τα κενά που προκαλούνται από τα δόντια που λείπουν και αποτρέποντας τη μετατόπιση των γειτονικών δοντιών.

 

Διαδικασία για μια αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο

 

Η διαδικασία για τα οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο περιλαμβάνει συνήθως πολλά στάδια και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μια ενδελεχή εξέταση του στόματος, συμπεριλαμβανομένων των ακτινογραφιών, για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής είναι καλός υποψήφιος για εμφυτεύματα. Εάν ο ασθενής έχει επαρκή οστική πυκνότητα, ο οδοντίατρος θα προχωρήσει στη χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος.

 

Η χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος ξεκινάει με μια τομή των ούλων για να αποκαλυφθεί το οστό της γνάθου. Μια μικρή τρύπα ανοίγεται στο οστό της γνάθου ώστε να τοποθετηθεί το  εμφύτευμα. Στη συνέχεια, ο ιστός των ούλων ράβεται πάνω από το εμφύτευμα. Το εμφύτευμα πρέπει να ενωθεί με το οστό της γνάθου σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια προσωρινή κορώνα ή γέφυρα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το εμφύτευμα.

 

Μόλις το εμφύτευμα συγχωνευθεί με το οστό της γνάθου, ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει ένα στήριγμα πάνω στο εμφύτευμα. Το στήριγμα χρησιμεύει ως σύνδεσμος μεταξύ του εμφυτεύματος και του προσθετικού δοντιού. Μετά την τοποθέτηση του κολοβώματος, ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα του στόματος για την κατασκευή της τελικής προσθετικής αποκατάστασης. Τέλος, το προσθετικό δόντι προσαρμόζεται στο στήριγμα, και ολοκληρώνεται έτσι η διαδικασία της εμφύτευσης.

 

Μετεγχειρητική φροντίδα των εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο

 

Η σωστή μετέπειτα φροντίδα είναι απαραίτητη για την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο. Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν οίδημα και πόνο, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα και παγοκύστες. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση σκληρών τροφών όπως και  το κάπνισμα, το οποίο ως γνωστόν μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Η καλή στοματική υγιεινή είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διατήρηση της υγείας του εμφυτεύματος. Οι ασθενείς πρέπει να βουρτσίζουν δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιούν νήμα τακτικά και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό στοματικό διάλυμα.

 

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι επίσης σημαντικές για να διασφαλιστεί ότι το εμφύτευμα λειτουργεί σωστά και να παρακολουθείται η συνολική υγεία του στόματος. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει περιοδικές ακτινογραφίες για τον έλεγχο του εμφυτεύματος και του περιβάλλοντα οστικού ιστού.