Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 23:50

"Οικογενειακά" προβλήματα στην πλειοψηφία για τη β’ κατοικία στη Μπούκα…

"Οικογενειακά" προβλήματα στην πλειοψηφία για τη β’ κατοικία στη Μπούκα…

ΣΗΜΕΙΑΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Π.Σ. 
Οι ανησυχίες δημοτικών συμβούλων της Μεσσήνης, για πιθανή αποκοπή της πόλης της Μεσσήνης από το παραλιακό μέτωπο, με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή της Μπούκας, προκάλεσαν μια μακράς διάρκειας αντιπαράθεση επιχειρημάτων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα το βράδυ, όταν η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την εκκίνηση της διαδικασίας για τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ώστε η περιοχή β’ κατοικίας που προβλέπεται στην περιοχή της Μπούκας να έχει τη χρήση τουρισμού-αναψυχής. Τελικά η συζήτηση οδήγησε σε ένα νέο ρήγμα στην παράταξη της πλειοψηφίας, καθώς ο αντιδήμαρχος Χρήστος Χριστόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αναγνωστόπουλος δεν υποστήριξαν την εισήγηση της παράταξής τους…

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος, ανέφερε ότι υπάρχει μια ασάφεια που πρέπει να αποσαφηνιστεί στην περιοχή β’ κατοικίας της Μπούκας και συγκεκριμένα πρέπει να δοθεί χρήση. Τόνισε ότι η καλύτερη επιλογή είναι η χρήση του τουρισμού-αναψυχής, δεδομένου και του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την εγκατάσταση επιχειρήσεων τουρισμού-αναψυχής στην περιοχή. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η χρήση τουρισμού-αναψυχής συμβαδίζει πλήρως με τις βασικές αρχές της πρότασης χωρικής οργάνωσης του Δήμου.  

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Χριστόπουλος αλλά και δημότες, όπως ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Γιάννης Τσούσης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης, τόνισαν ότι η περιοχή β’ κατοικίας στη Μπούκα πρέπει να προστατευτεί γιατί εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια ο σχεδιασμός ήταν στην περιοχή αυτή να δημιουργηθεί ένας οικισμός ο οποίος θα αποτελεί τη σύνδεση της πόλης της Μεσσήνης με το παραλιακό μέτωπο, κάτι σαν την παλιά Καλαμάτα με την παλιά Παραλία, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, τόνισαν, εάν δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να εγκαταστήσουν στην περιοχή της β’ κατοικίας μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην μείνει χώρος για τη δημιουργία αυτού του οικισμού και στο μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα να δημιουργηθεί ένας τοίχος. Οι διαφωνούντες με την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπογράμμισαν επίσης ότι οι επενδυτές δεν εμποδίζονται γιατί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τους δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν τουριστικές μονάδες σε μεγάλες εκτάσεις γύρω από την περιοχή της β’ κατοικίας. Ανέφεραν λοιπόν οι διαφωνούντες ότι κατά τη γνώμη τους πρέπει να εξεταστεί η χρήση της αμιγούς ή της γενικής κατοικίας για την περιοχή της β’ κατοικίας.

Τη συζήτηση παρακολούθησε και ο μελετητής της πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή της β’ κατοικίας, Δημήτρης Ντοκόπουλος, που απάντησε σε ερωτήσεις. Ο πολεοδόμος ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι ουσιαστικός κίνδυνος ακύρωσης της προοπτικής δημιουργίας οικιστικής περιοχής β’ κατοικίας λόγω μεγάλων τουριστικών επενδύσεων δεν υπάρχει. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η χρήση της αμιγούς κατοικίας είναι εξαιρετικά περιοριστική και κατά τη γνώμη του πρέπει να αποφεύγεται για τέτοιες περιοχές.

Κατά τη συζήτηση του θέματος μπήκε και αίτημα αναβολής, ώστε να μελετηθεί καλύτερα από τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και για να εκφραστούν οι φορείς της πόλης της Μεσσήνης, ωστόσο στη σχετική ψηφοφορία καταψηφίστηκε.

Τελικά στην ψηφοφορία που έγινε η εισήγηση για τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πήρε οριακή πλειοψηφία.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο της σημειακής τροποποίησης του ΓΠΣ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπει ότι «μέχρι τη έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Β’ κατοικίας της Μπούκας προτείνεται να ισχύουν οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης με αποκλειστική χρήση τουρισμού –αναψυχής, χωρίς περιορισμούς στα μεγέθη των εγκαταστάσεων, καθώς δεν προκύπτει ουσιώδης διαφορά στη μέγιστη επιτρεπόμενη δομημένη επιφάνεια τελικά, είτε εφαρμοστεί ο συντελεστής δόμησης που προτείνεται από το ΓΠΣ για τη Β’ κατοικία (δηλαδή Σ.Δ.=0,4) είτε έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τουριστικές εγκαταστάσεις της εκτός σχεδίου δόμησης (δηλαδή Σ.Δ.=0,2)».
Στ.Μ.