Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 16:04

Ούτε οι επενδυτές ούτε η Περιφέρεια στη συγκέντρωση του Χωματερού

Ούτε οι επενδυτές ούτε η Περιφέρεια στη συγκέντρωση του Χωματερού

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ 
Καθολικό είναι το «όχι» που λένε οι κάτοικοι της Πυλίας και της Μεσσήνης στην απόπειρα δημιουργίας λιγνιτωρυχείου σε απόσταση αναπνοής από τη Φαλάνθη και το Χωματερό της Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το πρωί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Χωματερού και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους σε αυτή την επένδυση, που τονίζουν ότι έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την τουριστική προοπτική του τόπου και ακυρώνει τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα του τουρισμού, αλλά και τον άλλο μεγάλο πόρο της περιοχής, που είναι ο πρωτογενής τομέας.

Οι κάτοικοι δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν έχουν αποκαλύψει την ταυτότητά τους και, φυσικά, δεν εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση για να παρουσιάσουν το σχέδιό τους.
Εμφανής ήταν, επίσης, η ενόχλησή τους για την απουσία του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ή εκπροσώπου της περιφερειακής αρχής, η οποία δεν έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση αναμένοντας την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Δεν προσήλθαν, λοιπόν, ούτε οι Μεσσήνιοι αντιπεριφερειάρχες, Ντίνα Νικολάκου ή Παναγιώτης Αλευράς. Πήγε, ωστόσο, ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιάννης Αργυράκης, που όμως δήλωσε ότι μετέβη εκεί με την ιδιότητα του απλού πολίτη, αλλά αναγνώρισε ότι, εφόσον σύσσωμη η κοινωνία αντιδρά στην επένδυση, δεν θα πρέπει αυτή να υλοποιηθεί.
Οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να παραβρεθούν μαζικά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 20 Φεβρουαρίου, με θέμα τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία των δύο λιγνιτωρυχείων. Υπογραμμίζουν, επίσης, σε ψήφισμά τους ότι «η δημιουργία ορυχείων είναι αντίθετη με την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής, όπου ο τουρισμός είναι βασικότατος πόρος επιβίωσης των εξαθλιωμένων από την οικονομική κρίση κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η δημιουργία ορυχείων είναι καταστροφική για τις αγροτικές καλλιέργειες, τα πρώιμα κηπευτικά και ιδιαίτερα την ποικιλία της Κορωνέικης ελιάς, δια την οποία η Κορώνη ανακηρύχθηκε εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Η δημιουργία ορυχείων θα υποβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά την υδροφορία της περιοχής και τις υπάρχουσες πηγές, απ’ όπου υδρεύονται αρκετοί οικισμοί του τέως Δήμου Κορώνης και του τέως Δήμου Αίπειας».
Επιπλέον, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι «πρέπει να γνωρίζετε όλοι ότι θα υποστηρίξουμε με σθένος το δικαίωμα να ζήσουμε στον τόπο μας. Όσοι εγκρίνουν τέτοιες επενδύσεις ελαφρά τη καρδία, είναι προσκεκλημένοι να εκφωνήσουν τον επικήδειο της περιοχής και της Μεσσηνίας»!
Στη συγκέντρωση μίλησαν οι εκπρόσωποι της περιοχής, οι δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, άλλα πολιτικά πρόσωπα, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοτικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων. Όλοι τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, ενώ ανακοινώσεις, επίσης εναντίον της επένδυσης, έβγαλαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, επιστολές με το ίδιο αρνητικό περιεχόμενο απέστειλαν οι βουλευτές του Νομού, το Μανιατάκειο Ίδρυμα και πολλοί άλλοι φορείς και Σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή.