Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 18:49

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μάκαρη στη Μαραθόλακκα και κακές εντυπώσεις για τις συνθήκες υγιεινής

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 
Με σχετικά θετική εντύπωση έφυγαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, το μεσημέρι, από τη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, όπου ενημερώθηκαν από την εταιρία που επεξεργάζεται τα σκουπίδια για τη διαδικασία και τα προβλήματα που υπάρχουν. Όπως σημείωσε ο Μανώλης Μάκαρης, ήταν μια επίσκεψη προκειμένου να σχηματιστεί μια άποψη αναφορικά και με τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Παναγιώτης Αλούπης, για πρακτικές που ακολουθεί η εταιρία όσον αφορά την επεξεργασία των σκουπιδιών. Πάντως ο Παναγιώτης Αλούπης δεν συνόδευσε τον επικεφαλής και τους άλλους συμβούλους της παράταξής του στη Μαραθόλακκα…

Στη Μαραθόλακκα φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί το προσεχές διάστημα σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, διότι θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια το έργο της αποκατάστασης της παλιάς χωματερής, τους χώρους της οποίας όμως τους χρησιμοποιεί η εταιρία είτε για την ωρίμανση του λεγόμενου κομπόστ είτε για την αποθήκευση των δεματίων με τα λεγόμενα υπολείμματα, είτε για άλλες εργασίες. Πάντως ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Κώστας Παπαδόπουλος, ισχυρίστηκε σχετικά ότι δεν θα αντιμετωπιστεί πρόβλημα διότι έχει παραχωρηθεί επιπλέον έκταση 40 στρεμμάτων στο βουνό, που θα «φαγωθεί» προκειμένου να δημιουργηθεί επίπεδος χώρος για τα μηχανήματα και τα «σειράδια» με το λεγόμενο κομπόστ.

Στάθης Σταματόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Γιάννης Θεοφιλόπουλος και Δημήτρης Φαββατάς
Ο Μανώλης Μάκαρης έθεσε στον εκπρόσωπο της εταιρίας ζήτημα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ούτε καν τουαλέτες για να πάνε οι γυναίκες. Η απάντηση του εκπροσώπου της εταιρίας ήταν ότι οι ίδιες οι γυναίκες δεν θέλουν τουαλέτες και ότι προτιμούν να πηγαίνουν στο βουνό! Πρόσθεσε ότι για εκείνον είναι πολύ εύκολο να ανεβάσει στη Μαραθόλακκα χημικές τουαλέτες αλλά επέμεινε ότι δεν τις θέλουν οι εργαζόμενοι!
Ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση του εκπροσώπου της εταιρίας, Κώστα Παπαδόπουλου, ότι τις επόμενες ημέρες θα φύγουν τα πρώτα δεμάτια με υπολείμματα για την τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν», καθώς φαίνεται ότι πληρούν τους όρους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για τις δικές της ανάγκες. Εάν πράγματι τα υπολείμματα αυτά είναι κατάλληλα στη συγκεκριμένη βιομηχανία, τότε θα αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η εταιρία και ο Δήμος με το συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης, που είναι η διάθεση των υπολειμμάτων.

Τον Μανώλη Μάκαρη συνόδευσαν στην επίσκεψή του στη Μαραθόλακκα οι δημοτικοί του σύμβουλοι Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Δημήτρης Φαββατάς και Στάθης Σταματόπουλος.
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης σημείωσε: «Είδαμε τον παλιό ΧΑΔΑ, που χρειάζεται άμεσα να αποκατασταθεί. Από εκεί και πέρα η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως γίνεται στο δήμο Καλαμάτας, πρέπει να βελτιωθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε  με τις παρεμβάσεις μας. Μέσα στις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν είναι οπωσδήποτε να βελτιωθούν οι συνθήκες και όροι εργασίας των εργαζομένων στην ανακύκλωση εδώ στη Μαραθόλακκα. Είδατε σε τι άσχημες συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Πρέπει άμεσα να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής, δεν πρέπει να παραβλέπονται ποτέ οι κανόνες υγιεινής. Ακόμη, είδαμε ότι είναι πολύ μεγάλη η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που φτάνουν στη Μαραθόλακκα με τα άλλα σκουπίδια και αυτό δείχνει ότι ο Δήμος πρέπει να επιμείνει περισσότερο στην ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση αλλά και τη διαλογή στην πηγή».

Ο Μανώλης Μάκαρης με τον Κώστα Παπαδόπουλο στα δεμάτια με τα υπολείμματα που θα φύγουν τις επόμενες ημέρες για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν
Ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος, που είναι χημικός μηχανικός και έχει ειδικές γνώσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων σημείωσε από την πλευρά του: «Είναι γεγονός ότι οι Δήμοι για να φτάσουν από τη φιλοσοφία που θαψίματος των σκουπιδιών στη φιλοσοφία να τα επεξεργάζονται, απαιτεί ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Γίνεται μια προσπάθεια. Βέβαια όπως φαίνεται από τα πράγματα δεν είναι ολοκληρωμένη, δεν βοηθάει η τοποθεσία, δεν βοηθάει η χωροθέτηση, απαιτούνται αρκετές βελτιώσεις και προσδοκούμε στο μέλλον με τις παρεμβάσεις που κάνουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αυτή η διαδικασία».
Στ.Μ.