Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 21:12

Απαλλαγή των πλημμυρόπληκτων από δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές ζητάει η ΛΑΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας σε ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή φορέων, κομμάτων και πληγέντων από την πλημμύρα και με σκοπό τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την πλήρη αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές, προτείνει στο δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας. Ο Θανάσης Πετράκος και ο Βασίλης Τσουλάκος επισκέφθηκαν το δήμαρχο Καλαμάτας και το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη, προκειμένου να ενημερωθούν για τα ζητήματα σχετικά με τις καταστροφές από την πλημμύρα. Όπως τόνισαν, η Λαϊκή Ενότητα, πέρα από τη λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστροφές, ζητά την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και από φόρους και εισφορές. Επιπλέον και η Λαϊκή Ενότητα βάζει θέμα σχετικά το αν ο αυτοκινητόδρομος λειτουργεί ως τεχνητό φράγμα που προκαλεί πλημμύρες σε διάφορες περιοχές…

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και πρώην βουλευτής, Θανάσης Πετράκος και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΛΑΕ στη Μεσσηνία, Βασίλης Τσουλάκος, σε δελτίο Τύπου για τις επισκέψεις τους στους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης σημειώνουν τα εξής:
«Τα στελέχη της ΛΑΕ ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για τις αιτίες, την καταγραφή και αποτίμηση των καταστροφών από τη φονική πλημμύρα. Οι κ. Δήμαρχοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της ΛΑΕ αναλυτικά για τις αιτίες, την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών καθώς και τις προτάσεις για έργα και χρηματοδοτήσεις που θα καταθέσουν στην κυβέρνηση. 
Τα στελέχη της ΛΑΕ τόνισαν ότι:
1. Θα πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και για το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί οι πληγέντες αλλά και να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
2. Θα γίνει παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον     Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, για την ένταξη της Περιφέρειας στο Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές που έχουν καταστραφεί. Για το σκοπό αυτό πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να υποβάλει φάκελο-αίτημα προς την Επιτροπή.
Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ.3 του 661/2014 (τροπ. 2012/2002), προϋπόθεση είναι οι ζημιές να ξεπερνούν το 1,5% το ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή περίπου τα 114 εκατομμύρια ευρώ και η αίτηση να κατατεθεί μέσα σε 12 εβδομάδες από τη μέρα που καταγράφηκε η ζημιά.
3.Η καταστροφή ανέδειξε και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αρμόδιων για τραγικά λάθη και παραλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία (καθαρισμοί, οριοθέτηση ρεμάτων, μπαζώματα κλπ) αλλά και τις σημερινές ευθύνες για ελλιπή προετοιμασία, παρότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
4.  Εκτός φυσικά από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανάγκη να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες οικοσκευές και τις ζημιές που υπέστησαν οι οικίες και τα αυτοκίνητα, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα  μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες για να μπορέσουν να ζήσουν. Επίσης πρέπει να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και να παγώσουν για ένα χρόνο τουλάχιστον τα χρέη τους σε Εφορία, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και να συμψηφιστούν οι οφειλές τους με τις αποζημιώσεις με  παράλληλη ρύθμιση των χρεών τους με  δόσεις, αλλά και να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις στους  πληγέντες.
5.Προτειναν στο Δήμαρχο Καλαμάτας να γίνει την επόμενη εβδομάδα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στο  οποίο να κληθούν τα κόμματα και οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς αλλά και οι πολίτες ώστε να αναπτύξουν τις προτάσεις τους και να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της χρηματοδότησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. 
Παράλληλα τόνισαν ότι πρέπει: 
1.  Να διερευνηθούν τα αίτια που έκλεισε για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες ο ακριβοπληρωμένος αυτοκινητόδρομος και να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν.   
2.Να διερευνηθεί γιατί και η γειτονιά της Λαγκάδας και οι περιοχές του Άρι, της Θούριας, της Μακρομάνης και όλος ο κάμπος του Αγίου φλώρου και του Πηδήματος πλημύρισαν και το 2013 και τώρα. Να διερευνηθεί αν οι υδραυλικές μελέτες του Μορέα για τον αυτοκινητόδρομο είναι επαρκείς. Διότι όλα τα δεδομένα δείχνουν πολύ μεγάλα ερωτηματικά για την επάρκεια των υδραυλικών έργων του αυτοκινητοδρόμου καθώς κλείστηκαν πολύ μεγάλα ρέματα για να περάσει. Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει διαφοροποιήσει την απορροή των υδάτων της ανατολικής από αυτόν λεκάνης απορροής, καθώς και υδάτων (βρόχινα) που προκύπτουν από ορεινές περιοχές που μέσω ξεροπόταμων (Ξερίλας κ.λπ.) κατευθύνονται στην περιοχή και αυτά αποχετεύονται στη θάλασσα μέσω του Άρι ποταμού.
Με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου έχει διαμορφωθεί ένα τεχνικό φράγμα –εμπόδιο για τη απορροή υδάτων. Πρέπει συνεπώς να γίνουν άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να μην θρηνήσουμε πάλι θύματα και να μην έχουμε πάλι καταστροφές από πλημύρες».