Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 17:50

Οι μηχανικοί της Μεσσηνίας στο υπουργείο Εργασίας: "Στέρεψαν οι αντοχές μας"!

Οι μηχανικοί της Μεσσηνίας στο υπουργείο Εργασίας: "Στέρεψαν οι αντοχές μας"!

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 
Ότι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί, από την καταβολή των εισφορών μέσα σε ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια μέχρι την αύξηση των εισφορών και από τις παράλογες απαιτήσεις προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι τη γενικότερη φορολόγησή τους, υπογραμμίζουν σε κοινό κείμενο διαμαρτυρίας τους προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι έξι τοπικοί συλλογικοί φορείς των μηχανικών και ειδικότερα η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μεσσηνίας…

Το κείμενο της διαμαρτυρίας τους, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για το πώς θα μπορέσουν οι μηχανικοί να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους, έχει ως εξής: «Είναι πλέον γνωστό πως ο κλάδος των μηχανικών έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα απ’τις απαρχές της οικονομικής κρίσης το οποίο λόγω της ύφεσης και των κακών χειρισμών και πολιτικών γίνεται κάθε χρόνο και πιο βαρύ.
Η κατάσταση των διπλωματούχων μηχανικών είναι πλέον δραματική,με πρωτοφανή ανεργία ,με τεράστια ποσοστά υποαπασχόλησης ,με την οικοδομική δραστηριότητα στο ναδίρ, με χιλιάδες γραφεία να βάζουν «λουκέτο» και χιλιάδες συναδέλφους να μεταναστεύουν κατά κύματα στο εξωτερικό. Οι δε μηχανικοί που έχουν μείνει στην Ελλάδα εκτός από τα παραπάνω έχουν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό στραγγαλισμό,την άδικη υπερφορολόγηση και τις υπέρογκα αυξημένες (εν μέσω της οικονομικής κρίσης) εισφορές.
Τα φετινά Χριστούγεννα μας επεφύλασσαν το «κερασάκι στην τούρτα» αφού μαζί με τα ειδοποιητήρια του Β εξαμήνου του 2016 (με τις ήδη υπέρογκες εισφορές) οι διπλωματούχοι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν και τις αναδρομικές εισφορές που προκύπτουν από το Ν. 3986/2011. Επίσης υπάρχει η πληροφορία πως το Υπουργείο έχει αιτηθεί να στέλνονται στο ΚΕΑΟ ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και κάτω των 5000 ευρώ ( αφορούν ασφαλιστικές εισφορές μόνο ενός έτους για ένα μηχανικό δεκαετούς εμπειρίας).
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι συνάδελφοι μας παραμονές της Πρωτοχρονιάς έζησαν σκηνικά απείρου κάλλους. Συγκεκριμένα ενώ η προθεσμία πληρωμής των ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών του Α εξαμήνου του 2016 έληξε στις 30/10/2016 , η προθεσμία του Β εξαμήνου παρέμεινε αμετάβλητη στις 30/12/2016 χωρίς να δοθεί καμία παράταση . Με λίγα λόγια κάποιοι πλήρωσαν περιουσίες σε διάστημα μόνο 2 μηνών για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι ή μπροστά στον εκβιασμό της απώλειας διακανονισμού. Πολλοί δεν πλήρωσαν το Β2016 (με τις επιπρόσθετες αναδρομικές εισφορές) γιατί απλούστατα δεν μπόρεσαν να έχουν έσοδα μέσα στους 2 μηνες και πλέον ειναι ανασφάλιστοι ή  βγήκαν απ'το διακανονισμό. Παραμονές Πρωτοχρονιάς οι μισοί συνάδελφοι έτρεχαν να βρουν για να πληρώσουν και οι άλλοι μισοί "έκλαιγαν" γιατί δεν είχαν να πληρώσουν κι έμεναν ανασφάλιστοι και εκτός ρυθμίσεων.
Σε όλη την παραπάνω εχθρική στάση της κυβέρνησης  έρχεται να συνηγορήσει και το εξής ακατανόητο γεγονός: Συμφώνα με το άρθρο 7 παρ. 5 και 6 του Α.Ν. 2326/40 (ΦΕΚ 145/Α/40) «Περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων» (συνημμένο 1), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 παρ. 4 του Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272Α/21.12.2006) «Αναδιάρθρωση των Κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ» και ισχύει μέχρι σήμερα,  προβλέπεται η ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας ΤΣΜΕΔΕ τόσο για την συμμετοχή σε δημοπρασίες (εργολάβοι) όσο και για την θεώρηση μελετών και σχεδίων από την Πολεοδομία (Οικοδομικές Άδειες). Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί πως η απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας για ένα ιδιωτικό έργο είναι παραλογισμός αφού ο μηχανικός κατά την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας λειτουργεί κατ’εντολήν του ιδιώτη πελάτη και δεν υπάρχει καμία άμεση εμπλοκή ή οικονομική συναλλαγή μεταξύ μηχανικού-Δημοσίου . Δυστυχώς κατά την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας και πριν την έκδοσή της (στάδιο ελέγχου Φορολογικών της Αδείας) αναζητείται από το Μηχανικό η ύπαρξη Ασφαλιστικής Ενημερότητας ΤΣΜΕΔΕ.  Γενικά σχεδόν σε όλες της Πολεοδομίες λόγω της σφοδρότατης κρίσης στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2008 και κυρίως μετά το 2010 και την ψήφιση των μνημονίων είχε «ατονήσει» η απαίτηση αυτή και οι Οικοδομικές Άδειες εκδίδονταν ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Αυτό δεν συνέβαινε βεβαίως στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, όπου εκεί ήταν απαιτητή η ύπαρξη Ασφαλιστικής Ενημερότητας ΤΣΜΕΔΕ. Αργότερα κυρίως περί τα μέσα του 2014 οι Πολεοδομίες επανήλθαν εμμονικά απαιτώντας το παραπάνω έγγραφο.H Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου (ΤΣΜΕΔΕ) εξέδωσε τις  υπ. αρ. 711/21-12-2015 , 1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016 αποφάσεις για  Ασφαλιστική Ενημερότητα ανά συγκεκριμένο έργο με καταβολή ποσού που ανέρχεται σε 10% επί της συμβατικής αμοιβής του έργου πλέον ΦΠΑ. Η ανωτέρω απόφαση εκδόθηκε «…προκειμένου οι μηχανικοί να έχουν τη δυνατότητα ανάληψης έργου… και δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους, ασκώντας το επάγγελμά τους, να μειώνουν ή να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, και το ταμείο να αυξάνει την εισπραξιμότητά του». Ωστόσο παρατηρήθηκε εμπλοκή στην έκδοση  από τις 14/11/2016 Ενημερότητας Έργου  από το ΤΣΜΕΔΕ  επειδή οι υπάλληλοί του αρνούνται την έκδοσή τους και ζητούν  νομική εξασφάλιση στην εφαρμογή των  υπ. αρ. 711/21-12-2015 , 1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016 αποφάσεων  της Δ.Ε . ΤΣΜΕΔΕ  από το αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξωθούνται οι πιο φτωχοποιημένοι μηχανικοί εκτός επαγγέλματος.
Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι πως είναι δυνατόν μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες να μπορέσει ένας αυτοαπασχολούμενος μηχανικός στην Ελλάδα του σήμερα να συγκεντρώσει ασφαλιστικές εισφορές 6 ολόκληρων μηνών!
Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου για ποιο λόγο και ενώ υπήρχε αίτημα τόσο του ΤΕΕ όσο και της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ για παράταση της προθεσμίας έως τις 31/03/2017 έτσι ώστε να καταφέρουν οι συνάδελφοι να συγκεντρώσουν το ποσό των εισφορών, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε με πολιτική απόφαση του Υπουργείου!
Ας μας εξηγήσουν πως ενώ έχει  να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας φόρους,ΕΝΦΙΑ,τέλη κυκλοφορίας μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να ανταπεξέλθει και στην πληρωμή των φουσκωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Να φανταστούμε πως το νέο ασφαλιστικό ταμείο –ΕΦΚΑ- μας «έδειξε τα δόντια του» και τις προθέσεις του με το καλημέρα;
Ας μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν, με την κρίση που βίωσε ο τομέας των μηχανικών και με τα χρέη  που έχουν οι περισσότεροι συσσωρεύσει, να εργαστεί ο μηχανικός όταν αποκλείεται από την εργασία χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα (πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο κλάδο ελευθέρων επαγγελματιών π.χ. δικηγόρων , γιατρών, ασφαλισμένων ΤΕΒΕ κλπ.). Είμαστε ο μοναδικός κλάδος  όπου ασφαλίζεται η ιδιότητά μας ως μηχανικοί και όχι η εργασία μας.
Οι οικογένειες των μηχανικών φέτος δε γιόρτασαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η δε ευαισθησία της κυβέρνησης εξαντλείται σε «πλεονασματικά» επιδόματα επικοινωνιακού χαρακτήρα ενώ την ίδια ώρα στραγγαλίζει ακόμα περισσότερο με νέα «χαράτσια» τους 120.000 μηχανικούς της χώρας οδηγώντας τους στην απόγνωση.
Κύριοι αρμόδιοι όλα τα παραπάνω επιδεικνύουν κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία απέναντι στον κλάδο των μηχανικών που έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της οικονομικής κρίσης.
Κύριοι αρμόδιοι, κατόπιν όλων των παραπάνω διερωτόμαστε ανοιχτά . Μας θέλετε στην αγορά εργασίας ; Θέλετε ανοικτά τα γραφεία των μηχανικών ή θέλετε εικόνα «λουκέτων» ; Μας θέλετε μοχλούς της ανάπτυξης ή επαίτες ; Μας θέλετε στην Ελλάδα ή θέλετε το επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό εκτός συνόρων;
Επειδή λοιπόν ο εμπαιγμός έχει όρια και οι αντοχές μας πλέον έχουν στερέψει,
Απαιτούμε από την αρμόδια Υπουργό
1) Την άμεση κατάργηση της επιβολής αναδρομικών εισφορών βάσει του Ν.3986/2011.
2) Την κατάργηση με νομοθετική ρύθμιση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για τη θεώρηση μελετών και σχεδίων από τις ΥΔΟΜ (οικοδομικές άδειες). Μεταβατικά και μέχρι να πραγματοποιηθεί το ανωτέρω ζητάμε την εφαρμογή των   711/21-12-2015 ,1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016  αποφάσεων της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ περί ασφαλιστικής ενημερότητας έργου με καταβολή του 10% επί της συμβατικής αμοιβής ή την κατάργηση της απαίτησης της ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού , όπως συμβαίνει και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών. Να διευθετηθεί με έγγραφο από το αρμόδιο Υπουργείο, υπό μορφή τέτοια που να παρέχει εξασφάλιση στους υπαλλήλους των κατά τόπων Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ (ή ΕΦΚΑ) έτσι ώστε να συνεχίσουν να εκδίδουν, δυνάμει των υπ. αρ. 711/21-12-2015, 1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016  αποφάσεων  Ασφαλιστική Ενημερότητα ανά συγκεκριμένο έργο με καταβολή ποσού που ανέρχεται σε 10% επί της συμβατικής αμοιβής του έργου πλέον ΦΠΑ.
3) Έστω και εκπρόθεσμα την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του Β εξαμηνου του 2016 έτσι ώστε να μη βγουν εκτός ρύθμισης οι συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν.
4) Να μην αποσταλεί κανένα «ραβασάκι» ληξιπρόθεσμων οφειλών συναδέλφων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εφόσον υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής βάσει εισοδημάτων. Αυτές οι πρακτικές στυγνού εκβιασμού και δήμευσης περιουσίας παραπέμπουν σε ανατριχιαστικές «μαυραγορίτικες και δοσιλογικές» μεθόδους. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας βρείτε απέναντί σας.
5) Τη θέσπιση τρόπων διευκόλυνσης αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών (μεγάλος αριθμός άτοκων δόσεων πχ 100-150) για συναδέλφους που επιδεικνύουν αντικειμενική οικονομική αδυναμία και συγκεκριμένα:
      Για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί πριν το 2009 να υπάρξει ρύθμιση ανάλογη των 100 δόσεων, με επιτόκιο επί του οφειλόμενου κεφαλαίου, ίσο με το μέσο επιτόκιο του κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος, της αντίστοιχης περιόδου.
      Για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από το 2009 έως το 2016, να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής τους με αίτηση του ασφαλισμένου, με αντίστοιχη απώλεια του ασφαλιστικού χρόνου (να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αυτό γίνεται με την πάροδο 20ετίας). Επιπρόσθετα να δίνεται η δυνατότητα κατά τη συνταξιοδότηση ο χρόνος αυτός να εξαγοράζεται, εάν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.
      Κατά το διακανονισµό των οφειλών εισφορών µε το ΤΣΜΕ∆Ε να αφαιρείται το ποσό της ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης για τα προηγούµενα έτη, καθώς κατά τη διάρκεια των ετών αυτών οι συνάδελφοι ήταν ανασφάλιστοι και κατά συνέπεια δεν έκαναν καμία χρήση των προνομίων που παρέχει ο κλάδος υγείας.
6) Την διαγραφή των ληστρικών τόκων που βαρύνουν τα χρέη των μηχανικών.
7) Την επιστροφή ή τον συμψηφισμό εισφορών ειδικής προσαύξησης.
8) Για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, το όριο οφειλών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας  να ρυθμιστεί τουλάχιστον στις 25.000 ευρώ αντί των 15.000 που είναι σήμερα και επιπρόσθετα να ισχύει με αίτηση του ασφαλισμένου συμψηφισμός με το ποσόν του εφάπαξ που του αναλογεί. Με αυτό τον τρόπο το Ταμείο θα εισπράξει τα οφειλόμενα, οι δε ασφαλισμένοι θα λάβουν τη σύνταξη που τους αναλογεί προκειμένου να επιβιώσουν.
Τέλος, δηλώνουμε πως είμαστε ανοικτοί στο διάλογο εφόσον υπάρχει πραγματική βούληση εκ μέρους του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας.
Το παρόν κείμενο υπογράφεται από τα κάτωθι όργανα :

1) ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τ.Ε.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
2) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΣΠΜΕ τ.τ. Μεσσηνίας)
3) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ τ.τ. Μεσσηνίας)
4) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΣΥ.Μ.ΕΛ.Ε.Μ.)
5) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΠΣΔΜΗ τ.τ. Μεσσηνίας)
6) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ