Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 22:18

Το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος η μόνη απάντηση για το νέο μπαράζ μέτρων

Η Διαμάντω Μανωλάκου ανάμεσα στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Καλαμάτας Δημήτρη Οικονομάκο και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Νομού Μεσσηνίας, Παναγιώτη Κουφαλάκο Η Διαμάντω Μανωλάκου ανάμεσα στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Καλαμάτας Δημήτρη Οικονομάκο και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Νομού Μεσσηνίας, Παναγιώτη Κουφαλάκο

Η ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Το 2017 μπήκε με μπαράζ νέων μέτρων και η μόνη απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι άλλη από το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία περιόδευσε την Πέμπτη σε χώρους εργασίας και μίλησε με εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και της ΔΕΥΑΚ. Στη ΔΕΥΑΚ το Σωματείο Εργαζομένων την ενημέρωσε για τον αγώνα του να μην μετατραπεί πλήρως η δημοτική επιχείρηση σε φορέα διαχείρισης εργολάβων, στους οποίους εκχωρείται σχεδόν κάθε της αντικείμενο και αρμοδιότητα…

Σε δηλώσεις που έκανε στη ΔΕΥΑΚ η κ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «η νέα χρονιά, το 2017, μπήκε. Αλλά μπήκε με μπαράζ νέων μέτρων, αντιλαϊκών. Δυσκολότερο θα είναι το 2017, το λέμε καθαρά. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώνεται η σύνταξη, αυξάνονται τα χρόνια δουλειάς. Πείτε μου, αυτό είναι παραγωγικό; Αυτό είναι ληστεία. Και βεβαίως 4 δις επιπλέον νέοι φόροι που θα βγουν από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων. Και περικοπές σε κοινωνικές ομάδες ευαίσθητες, όπως είναι τα αμέα. (…) Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, η αντιδραστική, συνεχίζεται, θα είναι σκληρότερη το 2017 άρα πρέπει να υπάρξει μια απάντηση, δεν γίνεται διαφορετικά. Και η απάντηση είναι μία: Το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος, το Συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει τον πόλο της ενοποίησης όλων των εργαζομένων, όπου και να δουλεύουν, τη γροθιά απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Και να βάλει φραγμό για τα χειρότερα, να διεκδικήσει αυτά που χάσανε οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρονιά και ταυτόχρονα να βάλει προοπτική αλλαγής αυτής της πολιτικής».
Επιπλέον το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τόνισε ότι κατά τις συναντήσεις με εργαζόμενους στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητα Μεσσηνίας έγινε δέκτης της έντονης αγωνίας τους για το αν θα εξαναγκαστούν να μετακομίσουν στην Τρίπολη, στην έδρα της Περιφέρειας, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Όπως τόνισε αυτό είναι «ξεσπίτωμα» που πρέπει να αποφευχθεί με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΚ η κ. Μανωλάκου σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των πάντων έχει ξεκινήσει και μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού, του βασικότερου αγαθού για τον άνθρωπο, όπως τόνισε, κάτι που συνέχισε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του και ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των εργαζομένων.
Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Μάρτη-αρχές Απρίλη, σημειώνοντας ότι «το θέμα που επεξεργαζόμαστε για το συνέδριο είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της δύναμης αυτής που ποτέ δεν πρόδωσε το λαό, που πάντα του είπε την αλήθεια, που πάντα ήταν μπροστά στους αγώνες. Ακριβώς αυτός είναι ο φόβος της άρχουσας τάξης, η οργάνωση του λαού ενάντια σε αυτή την σκληρή, ανελέητη, βάρβαρη πολιτική, ενάντια σε αυτό το σύστημα. Και ταυτόχρονα το σύνθημά μας είναι ισχυροποίηση του μαζικού κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για το σοσιαλισμό. Δηλαδή οικονομία υπέρ του λαού, με την εξουσία του λαού».
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΕΥΑ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας και εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Κουφαλάκος, δήλωσε τη συμφωνία του με την τοποθέτηση της Διαμάντως Μανωλάκου και υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι και ο αγώνας που κάνει το Σωματείο ενόψει της κατάρτισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ.
Ειδικότερα ο κ. Κουφαλάκος τόνισε ότι ο νέος Οργανισμός που έχει ετοιμάσει η διοίκηση, ουσιαστικά εκχωρεί όλα σχεδόν τα αντικείμενα και τις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΚ στους εργολάβους, αφού περιορίζει στο ελάχιστο τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ θα αποκλείσουν την είσοδο στο κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης, ώστε να μην συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκριθεί η εισήγηση της πλειοψηφίας για το νέο Οργανισμό.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κουφαλάκος επισήμανε ότι το 2009, όταν ακόμη η ΔΕΥΑΚ είχε ευθύνη στα όρια του Καποδιστριακού Δήμου Καλαμάτας και δεν είχαν επεκταθεί οι αρμοδιότητές της και στους πρώην Δήμων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, τα έξοδα του προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχονταν στα 3,87 εκατ. ευρώ και τα έξοδα για τους εργολάβους στα 3,4 εκατ. ευρώ. Σήμερα, συνέχισε ο πρόεδρος του Σωματείου, τα έξοδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού έχουν συρρικνωθεί στα 1,98 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για τους εργολάβους μένουν περίπου σταθερά. Αυτοί και μόνο οι αριθμοί, τόνισε ο κ. Κουφαλάκος, δείχνουν το πόσο έχει μειωθεί το προσωπικό της Δημοτικής Επιχείρησης και ότι ουσιαστικά η ΔΕΥΑΚ μετεξελίσσεται σε διαχειριστή εργολάβων στους οποίους εκχωρούνται οι αρμοδιότητές της.
Στη συνάντηση της Διαμάντως Μανωλάκου με το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ παραβρέθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος, ενώ στην περιοδεία της τη συνόδευσε ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος.
Στ.Μ. 
MANOLAKOU-DIAMA-PERIVOLARHS-PAN-05-01-17.jpg
Κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΥΑΚ για επαφές με το Σωματείο Εργαζομένων η Διαμάντω Μανωλάκου είχε σύντομο χαιρετισμό με τον διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης, Παναγιώτη Περιβολάρη