Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 10:54

Τι έκανε ο Χάρης Βγενής στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο επί 2,5 χρόνια…

Τι έκανε ο Χάρης Βγενής στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο επί 2,5 χρόνια…

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ …ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ 
Το έργο που επιτελέστηκε στα δυόμιση χρόνια της θητείας του στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, με κυριότερο την εγκατάσταση του διεθνούς συστήματος ασφαλείας ISPS, χάρη στο οποίο κατέστη δυνατή η μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας κρουαζιερόπλοιων τον περασμένο χρόνο, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής. Αν και προκλήθηκε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να αποκαλύψει τις προθέσεις του για το ρόλο του στη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας από εδώ και στο εξής, ο Χάρης Βγενής απέφυγε να το κάνει, χωρίς πάντως να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει τα σενάρια περί πιθανής ανεξαρτητοποίησής του…

Ο Χάρης Βγενής απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν θα συνεχίσει να στηρίζει την παράταξη της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι το θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν ο απολογισμός του έργου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Όταν δε ρωτήθηκε εάν το έργο του έχει αναγνωριστεί από το δήμαρχο και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, ο Χάρης Βγενής ανέφερε ότι «η παραγωγή έργου δεν γίνεται για τα μπράβο και για το χειροκρότημα».
Επίσης ο Χάρης Βγενής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το 2017 θα είναι χρονιά με πολύ μικρή, πιθανόν και με μηδενική επισκεψιμότητα κρουαζιερόπλοιων. Όπως ανέφερε, η ανασφάλεια στην Τουρκία έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρίες κρουαζιέρας να εξαιρέσουν από τα προγράμματά τους τη συγκεκριμένη χώρα όμως κατά συνέπεια εξαιρούνται και πολλοί προορισμοί στη χώρα μας.
VGENHS-XARHS-22-02-17.jpgΣε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα έργα που έγιναν τα 2,5 χρόνια ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε, εκτός από την εγκατάσταση του ISPS, στον ηλεκτροφωτισμό του «χιλιόμετρου», στην τοποθέτηση δικτύου ύδρευσης στο «χιλιόμετρο», από το οποίο σημείωσε ότι σύντομα θα μπορούν να υδροδοτούνται και τα μικρά σκάφη που δένουν εκεί, στην αδειοδότηση και δημοπράτηση υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος ώστε σύντομα να ηλεκτροδοτούνται μικρά και μεγάλα τουριστικά και άλλα σκάφη, στην ανακατασκευή παιδικής χαράς στον προλιμένα κ.ά Επίσης σημείωσε ότι έχει εγκριθεί η υλοποίηση της ανακατασκευής του τοίχου επάνω από το κυματοθραύστη του «χιλιόμετρου» όπως και η ασφαλτόστρωση του προβλήτα στον οποίο ήταν ο μεγάλος γερανός.
Σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση του προγραμματικού σχέδιου (masterplan) του λιμανιού, ο Χάρης Βγενής δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής για την ανάγκη που επέβαλε να τροποποιηθεί το υπάρχον σχέδιο. Είπε ότι το προγραμματικό σχέδιο πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να μπορέσει να αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο αλλά και να διευθετηθούν καλύτερα οι χρήσεις του λιμανιού, θέμα όμως για το οποίο υπάρχουν προβλέψεις στο υπάρχον σχέδιο. Ειδικότερα είπε ότι με την επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου θα ξηλωθούν οι αποθήκες του λιμανιού και θα μεταφερθούν απέναντι (προβλέπεται και στο υπάρχον σχέδιο), ώστε στο χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα οι αποθήκες να δημιουργηθούν θέσεις αναμονής τουριστικών λεωφορείων, ταξί και επιβατών για τα κρουαζιερόπλοια. Επίσης είπε ότι με την επικαιροποίοηση θα αποκατασταθεί ο ανατολικός μόλος του λιμανιού και θα δημιουργηθούν 150 θέσεις ελλιμενισμού μικρών σκαφών (επίσης προβλέπεται στο υπάρχον σχέδιο), θα αλλάξει η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των ναυταθλητικών σωματείων, θα χωροθετηθεί πάρκο στη χερσαία ζώνη λιμένος κ.ά
Σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προχώρησαν κατά τα 2,5 χρόνια της θητείας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε στην αίτηση αδειοδότησης του υδατοδρόμιου, στην κατάθεση σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων με ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με ανταγωνιστικά λιμάνια, στη διαχείριση των απορριμμάτων κρουαζιέρας σε συνεργασία με το Δήμο, στην προσέλκυση μεγάλων γιοτ, τουριστικών και επαγγελματικών σκαφών, στην έναρξη πιστοποίησης για χύδην φορτία, για επικίνδυνα φορτία, στη διευθέτηση θεμάτων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλαμάτας με τα Κύθηρα και την Κρήτη κ.ά.
Επίσης ο Χάρης Βγενής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν και αποδίδουν καρπούς για την απομάκρυνση κατεσχεμένων πλοίων από το λιμάνι ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητά του, στην εκποίηση του ανενεργού μεγάλου γερανού, στη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στη χερσαία ζώνη λιμένος.
Σε ό,τι αφορά την ευταξία στη χερσαία ζώνη λιμένος ο Χάρης Βγενής ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, επισημαίνοντας όμως ότι η χερσαία ζώνη σταματάει στην «Ψαροπούλα» και ανατολικά από αυτή υπεύθυνες είναι άλλες υπηρεσίες, εννοώντας τις δημοτικές.
Σχετικά με τους επαγγελματίες της χερσαίας ζώνης ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σημείωσε ότι, από τους περίπου 40, όσοι χρωστούν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ενώ υπάρχουν μόνο 3-4 επαγγελματίες που εκ συστήματος είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και για τους οποίους άμεσα θα ξεκινήσει η επιβολή αναγκαστικών μέτρων ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνουν.
Επιπλέον ο Χάρης Βγενής τόνισε ότι τα 2,5 χρόνια της θητείας του έγιναν πολλές εκδηλώσεις από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ή με τη συμμετοχή του και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας.
Πρόσθεσε ότι προς έγκριση έχουν υποβληθεί μελέτες για την ανακατασκευή του πεζοδρομίου μπροστά από το κτίριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για την ανακατασκευή του πεζοδρομίου μπροστά από τον προβλήτα που ήταν ο μεγάλος γερανός, για γεωτεχνική παρέμβαση και για υδροδότηση στο αλσύλλιο του Λιμενικού, για την εγκατάσταση Wi-Fi και την εφαρμογή applicationκαλωσορίσματος στην κρουαζιέρα.
Τέλος ο Χάρης Βγενής ευχαρίστησε θερμά για την άριστη συνεργασία που τόνισε ότι υπήρξε με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, με το Τελωνείο, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ιδιαίτερα με τους μηχανικούς Αγγελική Μπουμποπούλου και Βασίλη Διαμαντόπουλο καθώς και με τις Διευθύνσεις Καθαριότητας και Προγραμματισμού του Δήμου.
Στ.Μ.