Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 09:52

“Οι ανάγκες της ΔΕΥΑΚ δεν καλύπτονται με φθηνή εργασία και δίμηνα”

“Οι ανάγκες της ΔΕΥΑΚ δεν καλύπτονται με φθηνή εργασία και δίμηνα”

Από αριστερά Παναγιώτης Κουφαλάκος και Κώστας Καρύγιαννης, με συναδέλφους τους

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

Για προβλήματα που θα δημιουργηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς από την περασμένη Παρασκευή σταμάτησαν να εργάζονται στη ΔΕΥΑΚ 9 συμβασιούχοι, έκανε λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Κάλεσε δε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς οι ανάγκες δε μπορούν να καλυφθούν με εργαζομένους από προγράμματα του ΟΑΕΔ, κοινωφελή εργασία και προσλήψεις για ένα δίμηνο. Από την πλευρά του, απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος, είπε ότι η δημοτική αρχή θέλει να γίνουν προσλήψεις, με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, όπου οι συμβασιούχοι να έχουν μοριοδότηση…

Σωματείο Εργαζομένων

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων, ο πρόεδρος Παναγιώτης Κουφαλάκος σημείωσε: «Το Σωματείο μας εκφράζει έντονα τις ανησυχίες του για τυχόν προβλήματα που πιθανά θα δημιουργηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω έλλειψης σε προσωπικό. Την ευθύνη δεν θα την έχουμε εμείς αλλά η στρατηγική επιλογή τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και της πολιτικής ηγεσίας (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που απαξιώνει τις υπηρεσίες τοπικής Διοίκησης με τις απολύσεις και με την απαγόρευση προσλήψεων.

Την Παρασκευή μετά από αρνητική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων (απολύθηκαν 9 συμβασιούχοι) και επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και να διεκδικήσει πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας. Τόσο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω Καλλικράτη όσο και για την ανανέωση του γερασμένου προσωπικού που σταδιακά και γρήγορα συνταξιοδοτείται.

Οι ανάγκες της ΔΕΥΑΚ δεν μπορούν να καλυφθούν με φθηνή εργασία από προγράμματα του ΟΑΕΔ, κοινωφελή εργασία και δίμηνα. Ούτε με εργολαβική εργασία προωθώντας σταδιακά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ. Το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, είναι ικανό να δείξει τι θα συμβεί στα τιμολόγια κάτω από μια τέτοια εξέλιξη.

Αυτές τις άθλιες εργασιακές σχέσεις προωθεί και η δημοτική αρχή που δεν διαφέρει σε τίποτα η πολιτική της από την πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που καλούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με χαμηλούς μισθούς χωρίς δικαιώματα και ξεκούραση.

Υπάρχουν εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ που δουλεύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, μπαίνοντας επιφυλακή και χωρίς αναγνώριση και αμοιβή. Και από πάνω καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη και να μην πάρουν άδεια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τους καλούμε να μην τολμήσουν να κόψουν άδεια εργαζόμενου, ούτε τα ρεπό του. Η άδεια είναι ανάγκη και δικαίωμα για τον εργαζόμενο. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.

Και επειδή εύκολα θα προσπαθήσει η Δημοτική Αρχή να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για δήθεν ακριβούς μισθούς που επιβαρύνουν τα τιμολόγια, έχουμε να την προλάβουμε και να πούμε ότι την ευθύνη για τα ανταποδοτικά τιμολόγια την έχουν όλες οι δημοτικές αρχές που μαζί με τις κυβερνήσεις προωθούν το μοντέλο τοπικής διοίκησης με ανταποδοτικά τέλη και διπλή φορολογία για τους δημότες κάτω από τις επιταγές της εξουσίας του μεγάλου Κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του.

Ήδη οι εργαζόμενοι μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας έχουν υποστεί μειώσεις 40% από το 2009 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί το κόστος ζωής και έχουν μειωθεί οι κοινωνικές παροχές σε υγεία και παιδεία».

Από τους 9 συμβασιούχους, ο Κώστας Καρύγιαννης, είπε ότι «τη δημοτική αρχή τη βολεύει να λέει ότι δε μπορεί να προσλάβει, γιατί στην πραγματικότητα δε θέλει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού». Πρόσθεσε ότι το Σωματείο συνεχίζει τον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων και των συμβασιούχων για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ και τη στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό.

Δημήτρης Βεργόπουλος

Απαντώντας λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Επιχείρησης Δημήτρης Βεργόπουλος, ανέφερε: «Την περασμένη Παρασκευή εξεδόθη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που αφορά τη σύμβαση των 9 εργαζομένων, η οποία είχε παραταθεί στο πλαίσιο του 8μήνου. Δυστυχώς η απόφαση ήταν αρνητική. Η ΔΕΥΑΚ και οι υπηρεσίες του δημοσίου χρήζουν ανάγκης προσλήψεων και ανθρώπων. Η πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν προσλήψεις, μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, με ΑΣΕΠ, γιατί αυτό επιτάσσει η ανάγκη των καιρών. Βεβαίως και όλοι οι άνθρωποι που μέχρι σήμερα έχουν εργασθεί και έχουν δουλέψει σε 8μηνα να μοριοδοτηθούν με ένα σημαντικό ποσοστό».

Όσο για τις ανάγκες, πρόσθεσε ότι θα καλυφθούν, επειδή έχουν προσληφθεί και 12 άτομα με δίμηνη σύμβαση, τα οποία βρίσκονται ήδη στο δρόμο μαζί με μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό και τη συντήρηση όλων των φρεατίων.

Μαρία Νίκα