Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 16:43

"Την εκτιμούμε, την ευχαριστούμε αλλά δεν θα αρχίσουμε και τα κλάματα…"

Κατερίνα Κασιούμη φωτό από Protagon. Κατερίνα Κασιούμη φωτό από Protagon.

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΦΑΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ 
Δεν απαντήθηκαν σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, οι απορίες για τη βιασύνη της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της κοινωφελούς επιχείρησης, να ξεκινήσουν «στην τούρλα του 15Αύγουστου», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, μετά την παραίτηση της Κατερίνας Κασιούμη. Η αντιπολίτευση είπε ότι της επιλογής πρέπει να προηγηθεί μια αποτίμηση του θεσμού και ένας σχεδιασμός για την προοπτική του, που, σε συνδυασμό με το Μέγαρο Χορού, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Η πλειοψηφία απάντησε ότι σχεδιασμός χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό η διοίκηση και η δημοτική αρχή προχωρούν άμεσα τη διαδικασία για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου.
Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της Κατερίνας Κασιούμη, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μίλησαν εξαιρετικά θερμά για το έργο της, την ευχαρίστησαν, την επαίνεσαν, πρόσθεσαν όμως ότι «δεν θα αρχίσουμε και τα κλάματα» για την αποχώρησή της γιατί προέχει να διασφαλιστεί το μέλλον του θεσμού…

Το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών για την εξεύρεση συνεργάτη για το έργο «Σχεδιασμός Καλλιτεχνικών Δράσεων του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι και τις 4 Σεπτέμβρη, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 20.000 ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος, κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι προφανώς υπάρχει σκοπιμότητα για το βεβιασμένο της προκήρυξης, σχολιάζοντας επίσης ότι δεν μπορεί «στην τούρλα του 15Αύγουστου» να ξεκινά μια τέτοια διαδικασία. Ο διοικητικός σύμβουλος σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη προκήρυξη δεν αναζητείται πρόσωπο για την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού, όπως θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο αλλά πρόσωπο να διοργανώσει το επόμενο Φεστιβάλ. Τόνισε λοιπόν ότι εκείνο που θα έπρεπε να προέχει είναι να προηγηθεί μια αποτίμηση του έργου που έχει συντελεστεί από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και μια ουσιαστική συζήτηση για την προοπτική του, που υπογράμμισε ότι μπορεί να είναι τεράστια, σε συνδυασμό με το Μέγαρο Χορού, από τη στιγμή μάλιστα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έχει δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει ώστε να εξασφαλιστεί επιχορήγηση για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ σε βάθος τριετίας. Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος σημείωσε μάλιστα ότι και ο ίδιος ο Αλέξης Χαρίτσης έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ότι και δική του επιθυμία είναι να υποστηριχθούν οι προοπτικές του θεσμού μέσα από μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.
Επιπλέον ο διοικητικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει συζήτηση και για το γεγονός ότι μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν παραιτηθεί από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Χορού δύο πρόσωπα, η Βίκυ Μαραγκοπούλου και τώρα η Κατερίνα Κασιούμη.
Τέλος, ο κ. Πολυχρονόπουλος σχολίασε ότι προφανώς η πλειοψηφία θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για το μέλλον του θεσμού και ενδεχομένως μάλιστα να έχει βρεθεί από τώρα από τη δημοτική αρχή το νέο πρόσωπο για την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κανένα πρόσωπο που να το προορίζει για τη συγκεκριμένη θέση, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, με την εμπειρία του, γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, όπως επίσης το γνωρίζει και η ίδια.
Επίσης η κ. Μπελογιάννη, αφού ευχαρίστησε θερμά την Κατερίνα Κασιούμη για το έργο της και υπογράμμισε ότι πρόκειται για άτομο με εξαιρετική προσωπικότητα, υπογράμμισε ότι παραιτήθηκε αποκλειστικά για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Επιπλέον σημείωσε ότι η παραίτησή της δεν ήταν μια θετική εξέλιξη, πρόσθεσε όμως ότι ουδείς αναντικατάστατος και ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για τη διαδοχή προσώπων σε τέτοιες θέσεις, ιδιαίτερα νέων προσώπων που φέρνουν νέες ιδέες.
Ο πρώην πρόεδρος της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης, ανέφερε ότι δεν θυμάται να έχει γίνει ποτέ ο καλλιτεχνικός απολογισμός που ζήτησε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, ούτε επί ημερών Βίκυς Μαραγκοπούλου, παρατηρώντας επίσης ότι αυτόν τον απολογισμό τον ζητούσε, χωρίς όμως να γίνεται και ο πατέρας του υπουργού Αλέξη Χαρίτση, Βύρωνας Χαρίτσης, όταν ήταν μέλος του Δ.Σ. της Φάρις.
Ο Νίκος Μπασακίδης υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόβλημα με το Φεστιβάλ Χορού είναι η μη διασφάλιση της επιχορήγησής του. Τόνισε ότι αυτό το θέμα ταλάνιζε τις καλλιτεχνικές διευθύντριες, πρόσθεσε όμως ότι τώρα που ο Αλέξης Χαρίτσης προτίθεται να το αντιμετωπίσει η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και το πρόσωπο που θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση θα είναι σε θέση να κάνει έναν σταθερό και με χρονικό βάθος προγραμματισμό. Σε ό,τι αφορά επίσης τον Αλέξη Χαρίτση, ο Νίκος Μπασακίδης είπε ότι ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ενδεχομένως ερμηνεύει λάθος τα λεγόμενά του γιατί η επιθυμία που έχει εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός είναι απλά να υποστηριχθεί το Φεστιβάλ Χορού και όχι να εκχωρηθεί σε μη αρμόδιους ευθύνη για το σχεδιασμό του.
Τέλος σχολίασε ότι η παραίτηση της Κατερίνας Κασιούμη δεν είναι μια καλή εξέλιξη, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα αρχίσουμε και τα κλάματα» γιατί προέχει το μέλλον του Φεστιβάλ.
Και ο τέως πρόεδρος της Φάρις, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, συμφώνησε με την τοποθέτηση του Νίκου Μπασακίδη, προσθέτοντας ότι η προοπτική του Φεστιβάλ, σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό μέρος, είναι αποκλειστική ευθύνη του καλλιτεχνικού διευθυντή και ποτέ τόσο οι δημοτικές αρχές όσο και οι διοικήσεις της Φάρις δεν έχουν ουδεμία παρέμβαση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τέλος, αναφερόμενος στην Κατερίνα Κασιούμη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήταν ένα πρόσωπο με θάρρος γιατί κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με διάφορες αντιξοότητες, να διοργανώσει το περσινό Φεστιβάλ Χορού, πέρα από τη μεγάλη επιτυχία που υποστήριξε ότι είχε και το φετινό Φεστιβάλ.
Στ.Μ.