Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 00:53

Αφού έχετε οριοθέτηση του Νέδοντα γιατί δεν μας τη δείχνετε;

Αφού έχετε οριοθέτηση του Νέδοντα γιατί δεν μας τη δείχνετε;

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
«Επειδή τα ρέματα ως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν αντικείμενα συνταγματικής προστασίας (…) η εκτέλεση τεχνικών έργων πλησίον ρέματος επιτρέπεται μόνο εφόσον διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη εκτέλεση της φυσικής αυτής λειτουργίας τους. Για να εξασφαλισθεί ο σκοπός αυτός απαιτείται, πριν την εκτέλεση των τεχνικών έργων πλησίον ρέματος, ο καθορισμός της οριογραμμής τους». Αυτά τα λέει ο νόμος. Εμείς στην Kalamata Journal έχουμε ψάξει, σε όλες τις Υπηρεσίες που μπορεί κάτι να ξέρουν, να βρούμε αν υπάρχει οριοθέτηση του Νέδοντα. Γιατί αν δεν υπάρχει τότε μπαίνει θέμα τήρησης της νομιμότητας από την πλευρά του Δήμου, που ξεκινάει να φτιάξει ανοιχτό θέατρο στο Νέδοντα. Παρά την έρευνά μας, οριοθέτηση δεν έχουμε βρει. Και μάλιστα υπηρεσιακοί παράγοντες μας έχουν συμβουλεύσει να μην κουραζόμαστε τσάμπα, γιατί οριοθέτηση δεν υπάρχει. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι οριοθέτηση υπάρχει. Και ρωτάμε, αφού το θέμα αυτό έρχεται και επανέρχεται γιατί ο Δήμος Καλαμάτας δεν δίνει επιτέλους στη δημοσιότητα την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την απόφαση οριοθέτησης του Νέδοντα;…

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωση για το αν υπάρχει οριοθέτηση του Νέδοντα ζήτησε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, δικηγόρος Στάθης Σταματόπουλος. Παρατήρησε μάλιστα ότι κατά την παράταξή του η οριοθέτηση του Νέδοντα αλλά και κάθε ρέματος δεν είναι ένα ζήτημα τυπικής σημασίας αλλά ένα ουσιαστικό στοιχείο που συνδέεται με την προστασία των περιοχών όταν τα ρέματα κατεβάζουν πολλά νερά.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε στον Στάθη Σταματόπουλο: «Για το Νέδοντα, στο σημείο που θα κατασκευαστεί το Ανοιχτό Θέατρο, υπάρχει και οριοθέτηση και εντοιχισμός και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Παρά πάνω δεν υπάρχει».

Για να κλείσει το θέμα μια και καλή, καλό είναι να δοθεί από το Δήμο στη δημοσιότητα και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την απόφαση οριοθέτησης του Νέδοντα, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση ή η παραμικρή αμφιβολία μήπως ο δήμαρχος έχει μπερδέψει τους όρους της οριοθέτησης και της διευθέτησης.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι επειδή τμήμα του Νέδοντα είναι εντός της ζώνης Natura, η διαδικασία οριοθέτησης αλλάζει και μάλιστα η απόφαση βγαίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Ας τα δώσει λοιπόν σήμερα η δημοτική αρχή αυτά στη δημοσιότητα για να μην υπάρχει σε κανέναν η αμφιβολία για ενδεχόμενη παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για την προστασία των ρεμάτων ως στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος.

Και φυσικά δεν πρόκειται μόνο για θέμα της δημοτικής αρχής αλλά και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο εξέτασε το φάκελο του Δήμου Καλαμάτας και ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου Καλαμάτας…
Στ.Μ.