Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 09:54

Αρχιτέκτονες για Νέδοντα, Παραλία, Μαντίνεια: Προστασία του φυσικού τοπίου, αφαίρεση κατασκευών

 Ο Νέδοντας με ξηλωμένο τη τσιμεντόστρωση από την κοίτη του,  όπως προτείνουν οι αρχιτέκτονες να γίνει σε μερικά σημεία του ποταμού, στο πλαίσιο μιας οικολογικής προσέγγισης για την προστασία του φυσικού τοπίου Ο Νέδοντας με ξηλωμένο τη τσιμεντόστρωση από την κοίτη του, όπως προτείνουν οι αρχιτέκτονες να γίνει σε μερικά σημεία του ποταμού, στο πλαίσιο μιας οικολογικής προσέγγισης για την προστασία του φυσικού τοπίου

ΞΗΛΩΜΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 
Τις προτάσεις τους για τις περιοχές της πόλης, για τις οποίες ο Δήμος Καλαμάτας ζήτησε τις ιδέες τους, παρουσιάζουν οι Έλληνες αρχιτέκτονες, μεταπτυχιακοί σπουδαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στο αρχιτεκτονικό φόρουμ που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας με τη συμμετοχή και Γερμανών αρχιτεκτόνων. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες τονίζουν ότι ο σχεδιασμών των παρεμβάσεων στο Νέδοντα, στην Παραλία και στη Μικρή Μαντίνεια πρέπει να αποσκοπεί σε μια οικολογική προσέγγιση προστασίας του φυσικού τοπίου, με αφαίρεση και όχι πρόσθεση κατασκευών. Τονίζεται ότι οι προτάσεις τους, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, έχουν λάβει υπόψιν τους όσα προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας και ο σχεδιασμός παρεμβάσεων που έχει ετοιμάσει ο Δήμος…

Το κείμενο των Ελλήνων αρχιτεκτόντων, με τίτλο “Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις του Eργαστηρίου Aστικού Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ για την πόλη της Καλαμάτας” έχει ως εξής: “Με αφορμή τις πρόσφατες συζητήσεις που ακολούθησαν την πρόσκληση και παρουσία ομάδας αρχιτεκτόνων από την Γερμανία στην Καλαμάτα, επιθυμούμε να κοινοποιήσουμε τις ιδέες που αναπτύχθηκαν παράλληλα από ομάδα διπλωματούχων αρχιτεκτόνων, μεταπτυχιακών σπουδαστών στο Δ.Π.Μ.Σ. της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Το εργαστήριο έγινε στα πλαίσια του Φόρουμ Αρχιτεκτονικής που οργανώθηκε από τον Δήμο στο διάστημα 24-27 Απριλίου.

Στα πλαίσια ενός εντατικού εργαστηρίου αστικού σχεδιασμού εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι προτάσεις της ομάδας των σπουδαστών προσπάθησαν να απαντήσουν σε ανοιχτά ερωτήματα του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις μελέτες που προβλέπεται να εφαρμοστούν. Ιδέες προτάθηκαν για την περιοχή κατά μήκος του Νέδοντα, την ανατολική παραλία, καθώς και τμήματος στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας.

Η ομάδα έλαβε υπόψη τη βασική κατεύθυνση του σχεδιασμού της πόλης που αφορά στις κυκλοφοριακές αλλαγές  και την ελάφρυνση του οδικού δικτύου από το αυτοκίνητο.

Στόχος των προτάσεων είναι η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, προτείνοντας ήπιες παρεμβάσεις με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και η προφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της τοποθεσίας σε μια εποχή έντονης τουριστικής ανάπτυξης. Μία οικολογική προσέγγιση προστασίας του φυσικού τοπίου σε μια λογική αφαίρεσης και όχι πρόσθεσης κατασκευών που θα το επιβάρυναν.

Ανατολική Παραλία

Η πρόταση για την Ανατολική Παραλία ξεκίνησε από την υπάρχουσα μελέτη μονοδρόμησης της Ναυαρίνου στην περιοχή του λιμένα, με κατεύθυνση ανατολικά. Ενισχύοντας τον χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου ως ζώνη περιπάτου, δίνεται προτεραιότητα στον πεζό και στον ποδηλάτη. Έλαβε υπόψη την περίπτωση εποχιακής πεζοδρόμησης της οδού Ναυαρίνου από το λιμάνι μέχρι την σημερινή σύνδεση με την οδό Κρήτης.

Η πρόταση εστιάζει στην ανάπλαση σημείων της παραλίας που μπορούν να αποτελέσουν νέους, ζωντανούς δημόσιους χώρους στάσης και αναψυχής, όπως στην περιοχή του ΝΟΚ, στον «σκοτεινό» μώλο, στις εκβολές ρεμάτων όπως επίσης και στη συμβολή των κάθετων μεγάλων οδικών αξόνων με την ακτή. Συνοπτικά προτείνεται ο επανασχεδιασμός της περιοχής του Ν.Ο.Κ.  σε δημόσιο πάρκο, η άρθρωση του λιμενοβραχίονα ως επέκταση του πεζοδρόμου, η προστασία του φυσικού τοπίου των ρεμάτων, καθώς η δημιουργία ενός θερινού σινεμά, νέου χώρου πρασίνου και ενός δημόσιου χώρου στάθμευσης.

Προτείνεται μία ενιαία σχεδιαστική αντιμετώπιση σε κομβικά σημεία προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσπαματικές παρεμβάσεις με σκοπό την κάθετη σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο. Έμφαση δίνεται στην οργάνωση της ζώνης τραπεζοκαθισμάτων, την αφαίρεση σκληρών επιφανειών στην παραλία και την αντικατάστασή τους με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και το χαλίκι.

Μικρή Μαντίνεια

Η περιοχή της Μικρής Μαντίνειας χρειάζεται διευθέτηση του χώρου στάθμευσης με σχεδιασμένα όρια ώστε να μην επιβαρύνεται το παραλιακό μέτωπο. Για την ανάδειξη του τοπίου σχεδιάστηκαν οι προσβάσεις στην θάλασσα και παρουσιάστηκαν ιδέες σε σχέση με την διαχείριση των λιμενοβραχιόνων ως υπαίθρια καθιστικά. Το πολύ χαμηλό κόστος και η απλότητα της κατασκευής μπορούν να την καταστήσουν άμεσα υλοποιήσιμη.

Ποταμός Νέδοντας

Κεντρική ιδέα αποτελεί η συρραφή του φυσικού και του αστικού τοπίου του Νέδοντα. Έτσι, ενισχύεται η πράσινη ζώνη κατά μήκος του ποταμού, δημιουργώντας έναν οικολογικό διάδρομο και νέο δημόσιο χώρο. Στα πλαίσια της οικολογικής αντιμετώπισης προτείνεται η αποκατάσταση τμήματος της κοίτης, επαναφέροντας τον φυσικό πυθμένα. Η επέκταση του ποδηλατοδρόμου στον άξονα του ποταμού συμβάλλει στην καλύτερη σύνδεσή του με την παραλία. Η ζώνη που ορίζεται από το νέο υπαίθριο θέατρο, πάνω από την περιοχή της σημερινής Αγοράς και μέχρι τα παλιά λατομεία, αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος. Η συνέχεια του «αστικού» Νέδοντα με την φυσική κοίτη πραγματοποιείται με ένα πάρκο άθλησης, περίπατου, αναψυχής και εκπαίδευσης. Σημαντικό σημείο αποτελεί η σύνδεση με το τοπόσημο «Πετρωμένο Φίδι».

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες:  Γαλανοπούλου Λένα, Γεωργούλια Περσεφόνη, Ζαχαρία Στέλλα-Κορίνα, Καλλικούνη Φωτεινή, Λάμπρου Κατερίνα, Μουντανέα Κυριακή, Παπαγγελόπουλος Αντώνης, με συντονιστές τους διδάσκοντες: Βασιλάτος Παναγιώτης (Αρχιτέκτονας ΕΜΠ, Επίκουρoς Καθηγητής ΕΜΠ), Κουτρολίκου Πένυ (Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ), Μαρλαντή Μαρία (Αρχιτέκτονας ΕΜΠ- Αρχιτέκτ. Τοπίου UPC/ETSAB , Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ)”.