Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 17:33

Μάθημα δημοκρατίας έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Καλαμάτα…

Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Διονύσης Αλευράς, Περικλής Ξηρογιάννης Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Διονύσης Αλευράς, Περικλής Ξηρογιάννης

ΜΕ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 
“Στην Ελλάδα όλα γίνονται με έναν τρόπο χαλαρό, ερασιτεχνικό και επιπόλαιο. Βλέπουμε αυτή τη σταλαγματιά σταλαγματιά, τη στάγδην υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και στην πραγματικότητα κανείς δεν αντιδρά”, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, σε μια εκδήλωση όπου στο ακροατήριο βρίσκονταν εκτός από μέλη του Κινήματος Αλλαγής μια πληθώρα παραγόντων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και ο νομικός κόσμος του Νομού. Ευθέως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία, όχι το τυπικό πλαίσιό της αλλά τις αξίες της, κυρίως μέσω της πλάγιας υπονόμευσης των θεσμών και ιδιαίτερα της δικαιοσύνης…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του “Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας - Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος”. Μίλησαν επίσης, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο στενός του φίλος και φοιτητής του, που συντόνισε και την εκδήλωση, δικηγόρος Καλαμάτας Διονύσης Αλευράς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης και ο πρώην ευρωβουλευτής, καθηγητής Συνταγματικού δικαίου Κώστας Μποτόπουλος. Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση.  

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία υποβαθμίζει σε ζητήματα συγκυρίας διάφορα ιστορικά θέματα, που μάλιστα δεν είναι επείγοντα, όπως το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας κ.ά, ώστε να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Όλα αυτά όμως που κάνει η κυβέρνηση, συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, υπονομεύουν και την εξέλιξη των θεμάτων, κυρίως όμως υπονομεύουν τις αξίες της δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι σε αυτές τις τακτικές της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι “ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά από την απομάκρυνση εκ του ταμείου. Ποιό ταμείο όμως, της συγκυρίας ή της ιστορίας; Η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να σέρνεται, να προσδοκά επιδόματα ή να προσδοκά την αναδιανομή της μιζέριας μέσα από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ή αν θέλει να βρει μια προοπτική που να βασίζεται στις δημιουργικές δυνάμεις της”.

Πάντως ο ομιλητής σχολίασε ότι απέναντι στην υπονόμευση που επιχειρεί η κυβέρνηση “δεν αντιδρά όσο πρέπει ούτε η κοινή γνώμη ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε ο επιστημονικός κόσμος. Δεν αντιδρούν οι διανοούμενοι, δεν αντιδρούν αυτοί που θα μπορούσαν να εκφράσουν την κοινωνία των πολιτών, όταν βλέπεις να υπονομεύονται θεμελιώδη ζητήματα του πολιτεύματος κυρίως στο χώρο της δικαιοσύνης”.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΜΕ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε στην τοποθέτησή του για την υπονόμευση της δικαιοσύνης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει και τον Τύπο: “Έχεις μια κυβέρνηση η οποία λειτουργεί ως εκπρόσωπος της δικής της αντίληψης για τη δικαιοσύνη, προσπαθώντας να επιβάλλει ή να προκαταλάβει αντιλήψεις. Και βεβαίως έχεις τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχεις σωρεία ΜΜΕ υπό τον κυβερνητικό έλεγχο και συνεχώς στοχοποίηση και στιγματισμό κάθε αντιπολιτευόμενου σοβαρά Μέσου Ενημέρωσης”. Μάλιστα ο ομιλητής ανέφερε ότι την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, με το CNN, την Washington Post και άλλες πολύ μεγάλες εφημερίδες.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και αυτό το ιστορικό θέμα το αντιμετωπίζει συγκυριακά. Είπε συγκεκριμένα ότι τη Συμφωνία “αποφάσισε η κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό για να αποπλυθεί από τον κ. Καμμένο και να βρει άλλους συμμάχους από την κεντροαριστερά. Και τελικά οι σύμμαχοι που βρήκε είναι η κ. Παπακώστα, τέσσερις βουλευτές του κ. Καμμένου και τον κ. Δανέλη. Τι κεντροαριστερά είναι αυτή;”.

Επιπλέον σχολίασε: “Είναι εθνικό συμφέρον η αλλαγή του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ και ο εξαγνισμός από την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, που τελικά γίνεται με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ; Μήπως έχουμε χάσει πλήρως την αίσθηση της πραγματικότητας;

Μπορεί το Σύνταγμα να συλλάβει τα φαινόμενα αυτά; Αυτό είναι η καταστρατήγηση του Συντάγματος”.

Μετά από αυτά και άλλα πολλά που ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί η κυβέρνηση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη εφόσον πάει να θέσει υπό έλεγχο τον έλεγχο του Συντάγματος από τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Στ.Μ.