Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 12:28

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Στοπ» για τους ποδηλάτες

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Στοπ» για τους ποδηλάτες

Αγαπητέ αρχισυντάκτη, 
                                                 τελικά οι εκπαιδευτικές βόλτες μας με τα παιδιά με έκαναν να δω την πόλη μας με άλλο μάτι. Τα παιδιά προσέχουν τα πάντα και έχουν την ακλόνητη ορθή λογική. Με τις παρατηρήσεις τους νοιώθω να «ξυπνάω», σαν  μια υπνωτισμένη στην ίδια μου την πόλη. Μετά τις θλιβερές «τρεις βίδες», λοιπόν, σας στέλνω μια ακόμη επιστολή για τον ποδηλατόδρομο, για κάτι εντυπωσιακό που πρόσεξαν τα παιδιά σχετικά με τα, μάλλον, μοναδικά «στοπ» που υπάρχουν στον ποδηλατόδρομο! 

Ναι! Υπάρχουν «στοπ» για τους ποδηλάτες στο πανέμορφο εκείνο σημείο πάνω από το πάρκο μας, κάτω από το σχολείο, δίπλα στην ιστορική ξερολιθιά και στα παιδιά άρεσε πολύ η ιδέα να έχουν και τα ποδήλατα «στοπ». Όμως ξαφνιάστηκαν γιατί οι περισσότεροι οδηγοί εκεί – όπως συμβαίνει στην πόλη μας – έδιναν προτεραιότητα στα ποδήλατα. Από συνήθεια; Από ευγένεια; Ή επειδή δεν ήξεραν πως τα ποδήλατα έχουν «στοπ»; Δεν ξέρω. Πάντως λίγο πριν είναι οι προειδοποιητικές πινακίδες για ποδήλατα αλλά και το σημείο εμπνέει με την ομορφιά του πλακόστρωτου που νομίζω και ο πιο ακατάλληλος οδηγός θα σταματούσε στη θέα των ποδηλάτων, ξεχειλίζοντας...  ανθρωπιά!

Να, όμως που τα παιδιά απορούσαν. «Γιατί κυρία έχει ’στοπ’ για τα ποδήλατα εδώ που δεν χρειάζεται και δεν έχει εκεί που… χρειάζεται;». Κι όταν ρώτησα τα παιδιά «που χρειάζεται στοπ στα ποδήλατα;» οι απαντήσεις τους ήταν εντυπωσιακές. Μου ανέφεραν το σημείο που από το ποτάμι στρίβουμε για τον σιδηροδρομικό σταθμό. «Κυρία αν σταματήσουν τα αμάξια εκεί για τα ποδήλατα θα γίνει ατύχημα! Καλύτερα να σταματούν τα ποδήλατα!». Μου ανέφεραν τον κόμβο με τα αμάξια που έρχονται από την ιστορική πλατεία προς το ποτάμι. Πάλι δίκιο δεν είχαν; 

Κύριε αρχισυντάκτη, δεν μπορώ να θυμηθώ αν σε άλλες εκπαιδευτικές επισκέψεις μας είχαμε αναφερθεί με τους μαθητές στις βελτιώσεις που θα μπορούσε να έχει η σήμανση στο ποδηλατόδρομο. Αλλά, βλέπετε, τα παιδιά μελετούν, καταγράφουν, παρατηρούν, είναι άριστοι μικροί επιστήμονες! Ίσως μέχρι εμείς να τους «εκπαιδεύσουμε» να γίνουν επιστήμονες «ενήλικες». Τί να πω; Για άλλη μια φορά κύριε αρχισυντάκτη, ίσως εσείς μας βοηθήσετε! Σε τι; Να συνδεθούν οι λαμπρές ιδέες των «μικρών» μας επιστημόνων με τις βουλές των «μεγάλων» μας. Γι’ αυτά τα απλά, τα καθημερινά, τις πινακίδες. Έτσι κι εμείς, είτε στην Εκπαίδευση, είτε στην παραεκπαίδευση, να μη χάνουμε την έμπνευσή μας! 

 

Καλές γιορτές, 

Η παραπαιδαγωγός Επιστολή μιας “παραπαιδαγωγού”: Τρεις βίδες όλες κι όλες…

Επιστολή μιας “παραπαιδαγωγού”: Χριστουγεννολούλουδα

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: Ακρωτηριασμένη πόλη…

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Άσχετη από Μουσική»

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Νεκροταφείο Τραίνων»