Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 16:46

Χαρίτσης στη Βουλή για το φυσικό αέριο που κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθει σε Καλαμάτα, Άργος, Σπάρτη, Ναύπλιο

Χαρίτσης στη Βουλή για το φυσικό αέριο που κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθει σε Καλαμάτα, Άργος, Σπάρτη, Ναύπλιο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, η Πελοπόννησος φαίνεται ότι παραμένει σε καθεστώς αποκλεισμού, σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά απαντήσεις για το πότε πόλεις όπως η Καλαμάτα, το Άργος, η Σπάρτη, το Ναύπλιο θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί η σύνδεση των πόλεων της Πελοποννήσου με το φυσικό αέριο, με μηδενικά τέλη σύνδεσης.

Η ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής: “H επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στις πόλεις Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα και Σπάρτη είχε προγραμματιστεί από την ΔΕΔΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε στην κατασκευή δικτύου με προϋπολογισμό 35 εκ. Ευρώ και με μηδενικά τέλη σύνδεσης, προσφέροντας στους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ρόλο του φυσικού αερίου στην μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και την άρση της ενεργειακής φτώχειας, η Πελοπόννησος φαίνεται ότι παραμένει σε καθεστώς αποκλεισμού. Παρότι επίσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα  έργα με 20 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο είναι και το τελευταίο που προβλέπει επιλεξιμότητα δαπανών για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου, κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει. Ως τώρα, άδειες διανομής φυσικού αερίου έχουν χορηγηθεί από την ΡΑΕ σε ιδιωτική εταιρεία για μόλις τρεις πόλεις (Κόρινθος, Τρίπολη και Μεγαλόπολη). Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές πόλεις της Περιφέρειας, όπως η Καλαμάτα, το Άργος, η Σπάρτη και το Ναύπλιο ακόμα περιμένουν την ένταξή τους σε έναν συνεκτικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ είναι παγωμένος όπως και η αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠ. Παράλληλα η ανασφάλεια σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου σε σημαντικές πόλεις της Πελοποννήσου επιτείνεται από το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών, μοναδικός μέτοχος της ΔΕΔΑ, έχει τεθεί σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με τον νόμο 4643/20219 που δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης της ελληνικής επικράτειας από δίκτυα φυσικού αερίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Είναι σε ισχύ ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ για τις έξι πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε ποιες πόλεις και με ποια χρέωση προγραμματίζεται η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου μέχρι το 2023;
  2. Πώς θα διασφαλιστεί το κοινωνικό και οικονομικό όφελος για την περιοχή από την αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠ και ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει ο ιδιώτης μέτοχος που θα προκύψει στην ΔΕΠΑ Υποδομών για την ανάπτυξη δικτύων σε ενεργειακά αποκλεισμένες περιοχές της χώρας και ειδικά της Πελοποννήσου;”.

                                                    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ