Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 02:28

Μικρά από την Kalamata Journal: Μια άλλη ανάγνωση της ομιλίας του δημάρχου

Μικρά από την Kalamata Journal: Μια άλλη ανάγνωση της ομιλίας του δημάρχου

“Σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταλλάσσεται, η Καλαμάτα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δημιουργεί, πρωτοπορεί”, είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη δεξίωση προς τους επίσημους προσκεκλημένους του Δήμου για τον εορτασμό της Υπαπαντής.

Το πιο σημαντικό από τα θεσμικά πρόσωπα σε αυτή τη διεξίωση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος. Δηλαδή ένα πρόσωπο που θεωρητικά βρίσκεται κοντά στην κορυφή της πυραμίδας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Όταν λοιπόν ένας δήμαρχος και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμαρχος της πιο μεγάλης πόλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κάνει ομιλία σε θεσμικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει μια μοναδική ευκαιρία έστω να επισημάνει τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του. 

Στη δεξίωση της Υπαπαντής πάντως ο δήμαρχος έκανε μια ομιλία σύμφωνα με την οποία η Καλαμάτα πρωτοπορεί… 

Παρακολουθώντας όμως κάποιος τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καλαμάτας - και λίγο πολύ όλοι οι δήμοι στην ίδια κατάσταση βρίσκονται- θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Και το σοβαρότερο είναι η έλλειψη προσωπικού.

Χωρίς καμία ειρωνεία, λεφτά υπάρχουν. Το έδειξαν τα οικονομικά στοιχεία του 2022. Ήταν αυξημένα και τα τακτικά και τα έκτακτα έσοδα του Δήμου σε σχέση με το 2021. 

Ταυτόχρονα όμως το 2022 ήταν η χρονιά με το μικρότερο ποσοστό υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, πιο κακή και από το 2021 των lockdown, των κλειστών υπηρεσιών και των εργαζόμενων που δούλευαν από το σπίτι. 

Βασικός λόγος της κακής επίδοσης είναι η έλλειψη προσωπικού. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας έχει μείνει με ελάχιστους εργαζόμενους, το ίδιο και οι υπόλοιπες Υπηρεσίες.

Η δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα απευθύνθηκε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας και στη “Βιώσιμη Πόλη” και με αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τους ανέθεσε να βοηθήσουν την Τεχνική Υπηρεσία. 

Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και δεν υπήρχε περίπτωση να είναι διαφορετικά. Δεν μπορεί κάποιος άπειρος συμβασιούχος, όσο άξιος και αν είναι, ακόμη και αν επιλέχτηκε με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο, να βάλει γερή πλάτη στα σύνθετα θέματα που πρέπει να διαχειρίζεται το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας. 

Και υπάρχει κίνδυνος οι επιδόσεις στον τεχνικό τομέα του Δήμου Καλαμάτας να γίνουν πολύ χειρότερες, γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα δύσκολα. Μπροστά είναι πολλά και μεγάλα έργα, όπως οι αναπλάσεις στο οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης, η ανάπλαση της Αναγνωσταρά, της πλατείας 23ης Μαρτίου, του ανατολικού κέντρου και η σύνδεσή του με το Ιστορικό Κέντρο και με την Παραλία, η ανακατασκευή της Ηλεκτρικής Εταιρείας, η ανακατασκευή της Ηλέκτρας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο κ.ά

Αντί λοιπόν αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα να προβάλλεται συνεχώς και να διεκδικείται η πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και άλλου προσωπικού στο Δήμο, ακούσαμε τον δήμαρχο να μιλάει για πρωτοπορία. 

Και κάτι ακόμη: Είπε ο δήμαρχος στην ίδια ομιλία ότι “η Καλαμάτα, σήμερα, διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πυροδοτούν το ζωηρό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών”. 

Μιλάμε για επενδύσεις σαν αυτές στο Κληροδότημα Παναγιώταρου; Σαν αυτές στο Τουριστικό Ταϋγέτου; Θα γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης των τόσο σοβαρών αυτών περιουσιακών στοιχείων ή θα συνεχίσουν να ρημάζουν για πολλά χρόνια ακόμη;

Στ.Μ.