Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 11:46

Ένταση για τις 21.000 ευρώ που έδωσε ο Δήμος Καλαμάτας σε Συλλόγους - Ψυχολογική βία για ψήφο

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Θανάσης Βασιλόπουλος και τα μέλη της πλειοψηφίας στη Δημοτική Επιτροπή Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Θανάσης Βασιλόπουλος και τα μέλη της πλειοψηφίας στη Δημοτική Επιτροπή

Γιατί 21.000 ευρώ και όχι περισσότερα ή λιγότερα; Σε αυτό το ερώτημα δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση η δημοτική αρχή Καλαμάτας, χθες στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να δοθεί το ποσό αυτό, ως οικονομική ενίσχυση, σε δέκα συλλόγους και σωματεία για την πραγματοποίηση εκδηλώσεών τους. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με ένταση αλλά και με ψυχολογική βία προς τον νέο δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Θανάση Τσιγαρίδα, επειδή καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την οικονομική ενίσχυση των ιπποδρομιών στο Πλατύ, το χωριό από το οποίο κατάγεται…

 

Η εισήγηση για την κατανομή των 21.000 ευρώ στους δέκα συλλόγους έγινε από την αντιδήμαρχο Πιπίνα Κουμάντου. Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Χανδρινός, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται για εισήγηση αλλά για αναγραφή του δημοσίου χρήματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που θα δοθεί σε κάθε Σύλλογο, χωρίς καμία επεξήγηση γιατί δίνεται το συγκεκριμένο ποσό και όχι μεγαλύτερο ή μικρότερο. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο Δήμος επιχορηγεί άλλο Σύλλογο με ποσό που αγγίζει το 90% του κόστους της εκδήλωσής του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις Συλλόγων το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο. Έτσι, ο Σπύρος Χανδρινός παρουσίασε εισήγηση της δικής του παράταξης, για την οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων με το σύνολο του προϋπολογισμού της εκδήλωσης που διοργανώνουν. Τότε ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, σχολίασε ότι αν διοικούσε η αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός του Δήμου θα είχε τιναχθεί στον αέρα. 


Θανάσης Τσιγαρίδης, Σπύρος Χανδρινός

Η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης Συλλόγων είναι συγκεκριμένες και καθορίζονται από τη νομοθεσία, τις οποίες είπε ότι ο Δήμος εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις. Επισήμανε ότι οι Σύλλογοι που τον προηγούμενο χρόνο χρηματοδοτήθηκαν με ποσό μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν και τη νέα χρονιά πρέπει να προσκομίσουν τους απολογισμούς τους που καταγράφουν πως διατέθηκαν τα χρήματα με τα οποία επιχορηγήθηκαν. Δήλωσε ότι αυτό τηρείται, ενώ είπε ακόμη ότι για να καταβληθεί η χρηματοδότηση στους Συλλόγους πρέπει να προσκομίσουν φορολογική και άλλες ενημερότητες. Τέλος σημείωσε ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Δήμου, τα χρήματα που διατίθενται για χρηματοδότηση Συλλόγων είναι κάτω από τα όρια που προσδιορίζει η νομοθεσία.

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, απευθυνόμενος στον Σπύρο Χανδρινό, μίλησε για “λόγια και λάσπη στον ανεμιστήρα, αυτό που σας αρέσει να κάνετε συνεχώς”, ενώ σημείωσε ακόμη ότι “εμείς επιλεγήκαμε από τον κόσμο να διοικήσουμε και θα κριθούμε από τον κόσμο όλοι”. Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία χρηματοδοτούνται Σύλλογοι από το Δήμο ο δήμαρχος είπε ότι “βλέπουμε πάντα απολογιστικά τις προηγούμενες εκδηλώσεις και τι όφελος φέρανε στην τοπική κοινωνία. Πάντα το κριτήριο είναι να χρηματοδοτούμε φορείς και συλλόγους οι οποίοι φέρνουν κόσμο στην Καλαμάτα. Προφανώς και στηρίζουμε τα τοπικά σωματεία γιατί θέλουμε να τα διατηρήσουμε ζωντανά, θέλουμε εκδηλώσεις στα χωριά, θέλουμε να στηρίξουμε τον πολιτιστικό σύλλογο κάθε περιοχής, αλλά το βασικό κριτήριο είναι το τι τελικά φέρνει αυτός ο κόσμος που έρχεται για μια συγκεκριμένη εκδήλωση στην τοπική κοινωνία”. 

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όταν η παράταξη της αντιπολίτευσης, οι Σπύρος Χανδρινός και Θανάσης Τσιγαρίδης, καταψήφισε, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας απευθυνόμενος στον δεύτερο είπε: “Θανάση και εσύ κατά είσαι; Να το πεις στο χωριό σου αυτό”.

Προηγουμένως ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, όταν ο Σπύρος Χανδρινός υποστήριξε ότι υπάρχει αδιαφάνεια όσον αφορά τις αναθέσεις για τη διαμονή σε ξενοδοχεία των επισκεπτών-μαθητών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρομποτικής του Δήμου Καλαμάτας, τον κάλεσε να πάει στον εισαγγελέα εάν μπορεί να αποδείξει τα περί αδιαφάνειας. 

Οι Σύλλογοι και τα ποσά με τα οποία η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε χθες να επιχορηγηθούν είναι: 

Ποσού ύψους 3.000,00€ για την επιχορήγηση του ΑΓΣ TAE KWON DO ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. 

Ποσού ύψους 1.000,00€ για την επιχορήγηση της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΓΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Ποσού ύψους 3.500,00€ για την επιχορήγηση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Ποσού ύψους 2.000,00€ για την επιχορήγηση του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Ποσού ύψους 2.000,00€ για την επιχορήγηση του Α.Ο.Π.Κ. ΠΑΤΙΣΤΑ.

Ποσού ύψους 2.000,00€ για την επιχορήγηση του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΡΙΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

Ποσού ύψους 3.000,00€ για την επιχορήγηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Ποσού ύψους 2.000,00€ για την επιχορήγηση του ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Ποσού ύψους 1.000,00€ για την επιχορήγηση του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ».

Ποσού ύψους 1.500,00€ για την επιχορήγηση του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ DANCE CHALLENGE.

Στ.Μ.