Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 13:35

Ο Πέτρος Κόκκαλης στην Καλαμάτα για τις ευρωεκλογές: Πράσινη μετάβαση με τρόπο που να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες

Ο γραμματέας του “Κόσμος” και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης, ανάμεσα στις υποψήφιες Βασιλική Γραμματικογιάννη, Μπεατρίς (Μπέττυ) Σεμακούλα, Χριστίνα Ευθυμιάτου και Δήμητρα Λυμπεροπούλου Ο γραμματέας του “Κόσμος” και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης, ανάμεσα στις υποψήφιες Βασιλική Γραμματικογιάννη, Μπεατρίς (Μπέττυ) Σεμακούλα, Χριστίνα Ευθυμιάτου και Δήμητρα Λυμπεροπούλου

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ “ΚΟΣΜΟΣ” 

“Τα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη συγκυβερνούν σε εφτά χώρες, διοικούν πάνω από 500 Δήμους και Περιφέρειες και πλέον έχουν μια πολύ ώριμη και ρεαλιστική απάντηση στα προβλήματα της ακρίβειας, της μείωσης των κοινωνικών αγαθών και βεβαίως της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης”, δήλωσε ο γραμματέας του πράσινου πολιτικού κόμματος “Κόσμος”, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος από την Παρασκευή βρίσκεται στην Καλαμάτα με υποψήφιες ευρωβουλευτές και παρουσιάζει τις θέσεις του πολιτικού του φορέα…

 

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους της Καλαμάτας, το Σάββατο το πρωί στο κέντρο της πόλης, ο Πέτρος Κόκκαλης συζήτησε για μια σειρά θεμάτων, όπως τη συμμετοχή της Καλαμάτας στην Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρώπης μέχρι το 2030 -εκφράζοντας προβληματισμό για κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί ένας ελληνικός δήμος στις απαιτήσεις ενός τέτοιου προγράμματος αλλά ταυτόχρονα διατυπώνοντας θετική άποψη για τη γενικότερη δραστηριότητα του Δήμου όσον αφορά την αναζήτηση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα- μέχρι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κεντροαριστερά στην Ελλάδα σήμερα, τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Νέα Δημοκρατία, τη “σπορά” ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών σταθμών οπουδήποτε επιθυμεί κάθε “επενδυτής”, το νέο πλαίσιο όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ο Πέτρος Κόκκαλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του “Κόσμου” στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι από τις επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές της χώρας διαπιστώνει ότι οι πολίτες διψούν για τις λύσεις που προτείνει το κόμμα και προτίθενται με τη ψήφο τους να δώσουν απαντήσεις και στην αποχή αλλά και στη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς. Πρόσθεσε ότι “σίγουρα αυτές οι ευρωεκλογές, όσον αφορά το ελληνικό τους περιεχόμενο, θα εκφράσουν ένα μεγάλο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι σε μία κυβέρνηση αλαζονείας και εν τέλει ανεπάρκειας και όχι αριστείας, διαχειριστικής ανεπάρκειας και κυρίως ηθικής ανεπάρκειας στα θέματα της συγκάλυψης πολλών υποθέσεων, της υποχώρησης του κράτους δικαίου, της διαχείρισης του δυστυχήματος των Τεμπών, της διαχείρισης των υποκλοπών. Όλα αυτά τα θέματα και κυρίως η παράδοση του πληθυσμού σε ένα ολιγοπώλιο και μια αισχροκέρδεια νομίζω ότι θα εκφραστεί στην κάλπη και πρέπει να εκφραστεί. Όμως να εκφραστεί σε έναν τρόπο δημιουργικό και όχι καταστροφικό”. 

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: “Η πράσινη μετάβαση είναι μια αναγκαιότητα, διότι η αδράνεια κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών να ακούσουν αυτά που μας λέγανε επιστήμονες ότι θα γίνουν, σήμερα γίνονται και τα βιώνουμε στο πετσί μας. Τα βιώνουν πρώτα οι πιο αδύναμοι που δεν μπορούν προστατευτούν. Το ζήτημα είναι η πράσινη μετάβαση αν θα γίνει με έναν δίκαιο τρόπο που θα μειώσει τις ανισότητες ή με έναν τρόπο ληστρικό, έναν τρόπο κανιβαλιστικό που θα αυξήσει τις ανισότητες. Εάν, όπως στην πανδημία, αφήσουμε πρώτους απροστάτευτους τους γέρους, τους ασθενείς, τις γυναίκες και τα παιδιά, αυτό θα είναι μια άδικη πράσινη μετάβαση. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία ποιος την κάνει και πως την κάνει. Ήδη η δεξιά και η άκρα δεξιά συνεργάζονται σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πράσινη συμφωνία, ειδικά στα αγροτικά, ειδικά στα θέματα αποκατάστασης της φύσης αλλά γενικότερα και σε μία υποστήριξη των μεγάλων πετρελαϊκών συμφερόντων. Εδώ δίπλα για παράδειγμα στον Λακωνικό Κόλπο συντελείται εδώ και δύο χρόνια ένα σιωπηλό έγκλημα, γίνεται μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου και ένα μεγάλο λαθρεμπόριο πετρελαίου χωρίς να επεμβαίνει καμία ελληνική αρχή. Άρα βλεπετε ποιος είναι με τα συμφέροντα που θέλουν τη μη μετάβαση και ποιοι θέλουν τη μετάβαση”. 

Στ.Μ.