Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 00:00

Οι τσιγγάνοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να πάνε στη Μπιρμπίτα

Αθανάσιος Κατσαρής, ιερέας Κωνσταντίνος Κατσαρής και Γιάννης Δημητρίου Αθανάσιος Κατσαρής, ιερέας Κωνσταντίνος Κατσαρής και Γιάννης Δημητρίου

«ΣΤΑΒΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΨΥΧΩΝ» 
Στο καφενείο του καταυλισμού, στο οποίο κυμάτιζαν Ελληνικές Σημαίες, παρουσία των περισσότερων τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας Καλαμάτας και ενός τσιγγάνου ιερέα, ο εκπρόσωπός τους, Αθανάσιος Κατσαρής, δήλωσε το μεσημέρι, ρητά και κατηγορηματικά, ότι οι τσιγγάνοι δεν πρόκειται να πάνε στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας και εξήγησε τους λόγους… 
(φωτογραφίες)

«ΣΤΑΒΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΨΥΧΩΝ» 
Στο καφενείο του καταυλισμού, στο οποίο κυμάτιζαν Ελληνικές Σημαίες, παρουσία των περισσότερων τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας Καλαμάτας και ενός τσιγγάνου ιερέα, ο εκπρόσωπός τους, Αθανάσιος Κατσαρής, δήλωσε το μεσημέρι, ρητά και κατηγορηματικά, ότι οι τσιγγάνοι δεν πρόκειται να πάνε στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας και εξήγησε τους λόγους…

Ο Αθανάσιος Κατσαρής, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Τσιγγάνων και πρόεδρος της επιτροπής κατοίκων Ελλήνων τσιγγάνων Αγίας Τριάδας, τόνισε ότι οι τσιγγάνοι είναι άνθρωποι και έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να πάνε στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, την οποία χαρακτήρισε «στάβλο ανθρώπινων ψυχών, στον οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ούτε ζώα».
Όμως, ακόμη και αν επισκευαζόταν η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, ο κ. Κατσαρής είπε ότι και πάλι δεν θα πήγαιναν οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας διότι εκεί μένουν τσιγγάνοι από άλλες τσιγγάνικες φυλές και μια μίξη τσιγγάνικων φυλών θα προκαλούσε βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες συζήτησε με το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, όμως δήλωσε ότι η κουβέντα τους δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι τσιγγάνοι θέλουν το διάλογο και είναι διατεθειμένοι να κουβεντιάσουν για δίκαιες λύσεις.
Ακόμη ο Αθανάσιος Κατσαρής ανακοίνωσε ότι οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας θα προσπαθήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα -και τα νομικά- να ακυρώσουν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το Δήμο Καλαμάτας για την κατεδάφιση του τσιγγάνικου καταυλισμού. Όπως υποστήριξε, η απόφαση έγκρισης της κατεδάφισης είναι παράνομη, γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί άλλος χώρος για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων, που να καλύπτει τις συνθήκες της ανθρώπινης διαβίωσης. Είπε δε ότι τη θέση αυτή έχει παρουσιάσει εγγράφως τόσο στο Δήμο Καλαμάτας όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η πρόταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, σημείωσε ο κ. Κατσαρής, είναι να βρεθεί ένας άλλος χώρος, καταλληλότερος από το σημερινό, για τη μετεγκατάστασή τους.
Σε ό,τι αφορά την κατάληψη οικοπέδων ιδιωτών, στα οποία έχουν εγκατασταθεί οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας, ο κ. Κατσαρής είπε ότι τα χαρτιά που έστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις κατεδαφίσεις αναφέρονται σε γη του ΟΑΕΔ και όχι σε οικόπεδα ιδιωτών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι 30 χρόνια που είναι εγκατεστημένοι εκεί οι τσιγγάνοι δεν έχει πάει ένας ιδιώτης να τους πει ότι έχουν καταλάβει το οικόπεδό του, ενώ σχολίασε ότι μπορεί και ο ίδιος να ισχυρίζεται ότι η Ακρόπολη είναι δική του χωρίς να παρουσιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία.
Τέλος, σχετικά με τις διαμαρτυρίες των περιοίκων όσον αφορά την παραβατικότητα κάποιων τσιγγάνων, τη ρύπανση και μόλυνση του χώρου, τις ρευματοκλοπές κ.λπ., ο κ. Κατσαρής σημείωσε ότι εάν σημειώνονται έκνομες πράξεις υπάρχουν η δικαιοσύνη και η αστυνομία για να επιληφθούν και δεν είναι δυνατόν για τις πράξεις συγκεκριμένων ή ορισμένων ατόμων να υπάρχει συλλογική ευθύνη.
Ο τσιγγάνος ιερέας στην Καρποφόρα, Κωνσταντίνος Κολτσίδας, ανέφερε ότι οι τσιγγάνοι είναι άνθρωποι και δικαιούνται ανθρώπινη μεταχείριση και σεβασμό.
Μίλησε επίσης ο Περικλής Δημητρίου, ενώ στο χώρο βρέθηκε ο δικηγόρος των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, Παναγιώτης Μωράγιωργας.
Στ.Μ.