Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 00:00

Έρευνα με εισαγγελική εντολή για πληρωμές 2.000.000 ευρώ του πρώην Δήμου Άριος

ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ 
Πρόβλημα φαίνεται ότι έχουν παραστατικά πληρωμών συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ περίπου, οι οποίες έχουν γίνει από τον πρώην Δήμο Άριος, που έχει ενταχθεί στον καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας. Ο Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε να γίνει ενημέρωση προς την Οικονομική Επιτροπή, τονίζοντας ότι η υπόθεση ερευνάται με εντολή του εισαγγελέα…

Ειδικότερα, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τόνισε ότι πληροφορήθηκε πως βρίσκεται υπό διερεύνηση υπόθεση πληρωμών ύψους 2.000.000 ευρώ από τον πρώην Δήμο Άριος. Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2011 είχε κάνει σχετική ερώτηση προς το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος τότε του απάντησε ότι είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, ωστόσο το πόρισμα ποτέ δεν του κοινοποιήθηκε, παρότι το είχε ζητήσει και εγγράφως, όπως επίσης είχε ζητήσει ενημέρωση και για άλλα στοιχεία η οποία και πάλι δεν του δόθηκε.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης, απάντησε στον Δημήτρη Φαββατά ότι δεν γνωρίζει για την εντολή του εισαγγελέα, τόνισε όμως ότι πράγματι υπήρχαν κάποια προβλήματα με εγκρίσεις δαπανών από τον πρώην Δήμο Άριος, που κατά κύριο λόγο αφορούσαν κατατμήσεις έργων. Επίσης ο Δημήτρης Μπούχαλης τόνισε ότι μετά τη συνένωση των Δήμων ο καλλικρατικός Δήμος Καλαμάτας δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγξει τα οικονομικά των πρώην Δήμων και απλά παρέλαβε ό,τι του παραδόθηκε.
Πάντως η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γεωργία Ηλιοπούλου, επιβεβαίωσε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης το 2011 και αυτό διότι το ΙΚΑ μπλόκαρε την ενημερότητα του Δήμου Καλαμάτας λόγω εκκρεμοτήτων του πρώην Δήμου Άριος.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παύλος Μπουζιάνης, τόνισε από την πλευρά του ότι φαίνεται πως πράγματι ο πρώην Δήμος Άριος προέβαινε σε κατατμήσεις έργων, όπως και πολλοί άλλοι μικροί Δήμοι, με αποτέλεσμα, αργότερα, που δημιουργήθηκαν οι καλλικρατικοί Δήμοι, να προκύψει το πρόβλημα με τις δαπάνες που δεν εγκρίνονταν από τον επίτροπο και δεν μπορούσαν να πληρωθούν. Ο Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι και στον πρώην Δήμο Θουρίας, όπου ήταν αντιδήμαρχος ο Δημήτρης Φαββατάς, υπήρχαν τέτοια θέματα και μάλιστα είπε ότι διαθέτει και σχετικό πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κάνει ονομαστική αναφορά και στον Δημήτρη Φαββατά, στον οποίο πρόσθεσε ότι θα είχαν καταλογιστεί ευθύνες εάν δεν είχε αλλάξει η νομοθεσία.
Ο Δημήτρης Φαββατάς απάντησε ότι η πλειοψηφία αποφεύγει να απαντήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα που έθεσε και επιπλέον σχολίασε ότι o δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλό του τον πρώην δήμαρχο Άριος, που έχει την ευθύνη για την υπόθεση των 2.000.000 ευρώ που διερευνάται με εντολή του εισαγγελέα.
Τέλος, ο Σταμάτης Μπεχράκης, επίσης της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι για τέτοια ζητήματα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από τη δημοτική αρχή, κάτι που άφησε να εννοηθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.
Στ.Μ.