Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 00:00

Π. Αλούπης: Η δημοτική αρχή δεν θέλει τον ουσιαστικό διάλογο για τον τουρισμό

Π. Αλούπης: Η δημοτική αρχή δεν θέλει τον ουσιαστικό διάλογο για τον τουρισμό

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ Π. ΝΤΙΝΤΑ 
Ότι η δημοτική αρχή και η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, Παναγιώτα Ντίντα, δεν θέλουν την κοινή δράση για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα, υπαινίσσεται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Αλούπης…

Σε επιστολή του ο Παναγιώτης Αλούπης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής η Παναγιώτα Ντίντα έκανε απολογισμό των εκδηλώσεων τουριστικής προβολής της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος, που ήταν ο συντονιστής αυτής της πρωτοβουλίας, απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και ενώ η πρόεδρος του είχε πει ότι θα αναβάλει τον απολογισμό για επόμενη συνεδρίαση, ώστε να παρίσταται και εκείνος.
Σημειώνεται ότι Παναγιώτα Ντίνα και Παναγιώτης Αλούπης είχαν αντιπαράθεση και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν η πρώτη του είπε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και εκείνος την χαρακτήρισε ανεπαρκή. Η επιστολή του Παναγιώτη Αλούπη έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια αναφοράς για την πραγματική εικόνα του τριήμερο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα, όχι στην λογική της εσωστρέφειας και της μίζερης εκτίμησης πραγμάτων –συμπερασμάτων, μονόδρομο που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή την οποία και θα αφήσω μόνη της στις εναλλακτικές μορφές συναίνεσης που προσδοκά.
Πρόσφατη είναι η δέσμευση-δήλωση μου ότι είμαι ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι τα σημαντικά θέματα του Δήμου Καλαμάτας είναι υπεράνω προσωπικών αναφορών, ανόητης μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, απαιτούν δε ειλικρινή συστράτευση δίχως τον οιονδήποτε αποκλεισμό. Την προσωπική μου επιλογή ότι από τα σημαντικότερα θέματα του Δήμου Καλαμάτας θεωρώ την Προβολή του ως Τουριστικού Προορισμού τεσσάρων εποχών και την ενεργή συμμετοχή του, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της περιοχής μας.
Η προσωπική μου εκτίμηση που πιστεύω ότι εκφράζει το σύνολο των συμμετεχόντων στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, είναι η διεύρυνση και η συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη και η άρση προβλημάτων, δυσλειτουργιών που μοιραία είχε η πρώτη σημαντική προσπάθεια Προβολής του Δήμου Καλαμάτας μακράν αυτού.
Πιστεύω στην διεύρυνση των συμμετεχόντων αφενός πείθοντας με στοχευμένες ενέργειες μετρήσιμου και αιτιολογημένου αποτελέσματος, αφετέρου εκμεταλλευόμενοι την θετική εικόνα της πρώτης εκδήλωσης. Η θετική αυτή εικόνα προέκυψε ως αποτέλεσμα συνεργασίας ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις ή και εκφρασμένων αντιθέσεων, που όμως στην πορεία λειτούργησαν συνθετικά και τελικά διαμόρφωσαν υγιές περιβάλλον συνεργασίας.
Πιστεύω πλέον ότι ο κάθε επαγγελματίας του Τουριστικού χώρου, της παραγωγής, της τυποποίησης, του εμπορίου τοπικών προϊόντων επείσθην ότι κάτι αλλάζει στον ορθολογισμό σκέψης για την Προβολή του Δήμου Καλαμάτας και των τοπικών προϊόντων και ότι απομακρυνόμαστε σταθερά από παλαιές ξεπερασμένες επιλογές.
Πιστεύω στη συνεχή επικοινωνία, ενημέρωση και σύσφιξη σχέσεων με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις ανωτέρω επαγγελματικές δραστηριότητες για να είναι δυνατή η συστράτευση και η λειτουργία ομάδας με κοινούς στόχους και διακριτή ενασχόληση στην Προβολή του Δήμου Καλαμάτας ως Τουριστικού Προορισμού τεσσάρων εποχών και την ενεργή συμμετοχή των στην προώθηση των τοπικών προϊόντων.      
Επίσης πιστεύω και αποτελεί κοινή εκτίμηση στους συμμετέχοντες ότι εάν η προσπάθεια δεν συνεχιστεί, θα χαθούν τα όποια θετικά αποτελέσματα της εκδήλωσης στην Θεσσαλονίκη. Φυσικά στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος για διόρθωση σφαλμάτων, δυσλειτουργιών που εντοπίσθηκαν στην πρώτη εκδήλωση, σχεδιασμός για την όποια επομένη θέτοντας στόχους συνυφασμένους με το προσδοκώμενο και όχι ανώριμες εν θερμώ αναγγελίες.
Αυτά εν συντομία είναι κάποια από τα βασικά συμπεράσματα μου από την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, των οποίων η διερεύνηση και η ανάλυση αποτελούν απαραίτητα στοιχεία αξιολόγησης για μελλοντικές αντίστοιχες εκδηλώσεις με την απαιτουμένη επικαιροποίηση.
Ο συντάκτης του παρόντος κειμένου, ο οποίος τυγχάνει αφενός Δημοτικός Σύμβουλος, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, αφετέρου υπήρξε λόγω συγκυριών συντονιστής της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Με το κείμενο αυτό δεν επιδιώκω τίποτα άλλο από το να ευχαριστήσω δημόσια την Δημοτική Αρχή που προτιμά το ουσιαστικό διάλογο επί των εκτιμήσεων – αποτελεσμάτων της σημαντικής αυτής εκδήλωσης να γίνεται μέσω του Τύπου και όχι στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας που εγώ πιστεύω.  Περιττή πιστεύω είναι η δήλωση μου ότι δεν έχω καμία σχέση με την ανωτέρω λογική, που αποτελεί ασφαλή μονόδρομο διαβούλευσης της Δημοτικής Αρχής και της ενεργούσας αντ΄ αυτής Πρόεδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, που, αν και πληροφορήθηκε την απουσία μου στη Βόρειο Ελλάδα και με διαβεβαίωσε προσωπικά για την αναβολή του θέματος για συζήτηση σε επομένη συνεδρίαση, απεδείχθη ανακόλουθη στην δέσμευση της. Διαφαίνεται το εξής οξύμωρο ότι ο συντονιστής συγκεκριμένης εκδήλωσης να μην συμμετέχει στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων της, αυτή είναι η άλλη μορφή συναίνεσης που επιδιώκει η Δημοτική Αρχή για τα σημαντικά θέματα του Δήμου Καλαμάτας. 
Επίσης θα ήθελα να διαβεβαιώσω αυτούς που μετείχαν στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης ότι συνεχίζω με την ίδια λογική που από κοινού διαμορφώσαμε συνθέτοντας στις αντιθέσεις μας, ξεπερνώντας τις διαφορές μας, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες μας χωρίς αποκλεισμούς και ότι θα συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη, είμαι δε πεπεισμένος ότι στην συνέχεια αυτού του ταξιδιού Προβολής του Δήμου Καλαμάτας ως Τουριστικού Προορισμού και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, θα προστίθενται συνεχώς φορείς, επιχειρήσεις και άτομα που θα άρουν τις όποιες επιφυλάξεις διατύπωσαν στην παρούσα προσπάθεια».