Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 17:28

Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΙΣΚΗΡΑ 
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, στο Φουρντζή όπου ζούσε, δεν είχε φτάσει ούτε το νερό ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά τελικά ήρθαν όταν άρχισε να μεγαλώνει. Ο εξηλεκτρισμός και η τεχνολογία είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνουν άχρηστα διάφορα αντικείμενα και εργαλεία. Εκείνος όμως μάζευε ό,τι δεν χρειαζόταν πια στο κατώι του σπιτιού του. Ο Νίκος Κισκήρας τα συντήρησε και τα εκθέτει πλέον, μαζί με άλλα που του πρόσφεραν φίλοι του, σε Μουσείο που έφτιαξε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας…

Είναι το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, που φτιάχτηκε στον υπόσκαφο χώρο βόρεια του πατινάζ, ο οποίος παραχωρήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Νίκος Κισκήρας είναι υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας και παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους τα εκθέματα του μουσείου.
Πρόκειται για 500 είδη περίπου, από αγροτικά εργαλεία μέχρι παλιά οικιακά σκεύη και από προικιά και παλιά έπιπλα μέχρι διάφορες παλιές οικιακές συσκευές.
Ο Νίκος Κισκήρας τόνισε ότι είναι ένα έργο όχι αποκλειστικά δικό του αλλά αποτέλεσμα δουλειάς για την οποία βοήθησαν πολλοί φίλοι του.
Το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί από τη Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας «Ανέμη και Ροδάνι» και θα εγκαινιαστεί σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Πάντως ο κόσμος θα μπορεί να επισκεφθεί τα εκθέματα κατά τη διάρκεια της 4ης Έκθεσης Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Κισκήρας αναφέρθηκε και στο δεσμό του με το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο οποίο εργάστηκε ως επιβλέπων από το Δήμο, κατά την κατασκευή του το 1984, στη συνέχεια εργάστηκε σε αυτό ως υπεύθυνος για τη συντήρησή του, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε αυτό ως υπεύθυνος του Δήμου για διάφορες εκδηλώσεις τις οποίες έχει εμπνευστεί ο ίδιος, όπως η Ανθοκομική Έκθεση και οι εκδηλώσεις «Άρτος, οίνος, έλαιον», που εντάσσονται στην Έκθεση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων.
Στ.Μ.