Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 15:52

Δικάζεται την Τετάρτη η Ελλάδα για την υποβάθμιση του οικοτόπου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

ΣΙΓΟΥΡΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ 
Στο ακροατήριο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, φτάνει την Τετάρτη η υπόθεση της αδράνειας, αδιαφορίας, ακόμη και αποφυγής, της Ελληνικής πολιτείας για τη λήψη μέτρων προστασίας του οικοτόπου και των ειδών του, ιδιαίτερα της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Προκαλεί εντύπωση ότι ούτε ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, προώθησε το συγκεκριμένο θέμα παρότι αρχικά είχε δείξει ότι έχει τη διάθεση να επιβάλει τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη ύστερα από προσφυγή που άσκησε η Ευρωπαϊκή επιτροπή, το Νοέμβρη του 2014. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι «παρέβη τις υποχρεώσεις της (…) για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας α) παραλείποντας να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών, καθώς και η παρενόχληση του είδους για το οποίο η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί, και β) έχοντας επιτρέψει (χωρίς τη διενέργεια καμίας δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3) παρεμβάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάζουν σημαντικά την εν λόγω περιοχή, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα σχέδια, μειώνοντας και καταστρέφοντας την περιοχή φωλιάσματος του είδους προτεραιότητας Caretta caretta, που έχει παρουσία στον τόπο αυτόν, προκαλώντας ενοχλήσεις στο εν λόγω είδος και, τέλος, μειώνοντας και καταστρέφοντας τους οικότυπους αμμοθινών 2110, 2220 και τον οικότοπο προτεραιότητας 2250 12 παράγραφος 1 στοιχεία β) και δ) της ίδιας οδηγίας παραλείποντας να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό καθεστώς αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta (είδος προτεραιότητας) στον κόλπο της Κυπαρισσίας κατά τρόπο που να αποφεύγεται κάθε παρενόχληση του εν λόγω είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του».
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφύγει την καταδίκη, ετοίμασε ένα Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το οποίο όμως φαίνεται ότι υπάκουε σε άλλα συμφέροντα με αποτέλεσμα αυτό να μην περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επέστρεψε κάνοντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις.
Στην κυβέρνηση είχαν έρθει πλέον οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ήταν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα γινόντουσαν οι απαιτούμενες διορθώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα ώστε να κλείσει το θέμα.
Τελικά δεν έχει γίνει τίποτα και η καταδίκη, σε περίπτωση που γίνει η δίκη την Τετάρτη, θεωρείται βέβαιη. Αυτό αναγνωρίζει σε σχετικό άρθρο της και η συνεργάτιδα του αναπληρωτή υπουργού, περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου, που όμως τα «φορτώνει» στους προηγούμενους.
Το θέμα είναι ότι το υπουργείο πρέπει να δώσει μια εξήγηση για την πολύμηνη αδράνειά του, δεδομένου ότι ο κ. Τσιρώνης, σε δύο επισκέψεις του στην περιοχή μας, είχε δεσμευτεί για το άμεσο κλείσιμο αυτής της μεγάλης υπόθεσης. Είναι συμφέροντα που έχουν κρατήσει «παγωμένο» το θέμα, με κίνδυνο να επιβληθούν στη χώρα και στους Έλληνες φορολογούμενους μεγάλα πρόστιμα, πέρα από το μεγάλο ζήτημα της υποβάθμισης του μοναδικού αυτού οικοτόπου;
Στ.Μ.