Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 21:19

Υποβαθμισμένη η περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, το συμπέρασμα της εκδήλωσης στα Αρφαρά

Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ 
Σειρά προβλημάτων, τα οποία οφείλονται στην ανισοκατανομή πόρων υπέρ του κέντρου της πόλης και σε βάρος των δημοτικών ενοτήτων, καταγράφηκαν κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή στα Αρφαρά η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία έκοψε και την πίτα της. Εκδήλωση κοπής της πίτας θα πραγματοποιηθεί και στην Καλαμάτα, την ερχόμενη Κυριακή…

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας με τους πολίτες, διοργάνωσε εκδήλωση στο Νιαρχέικο Λιοτρίβι Αρφαρών για τα προβλήματα και τις προοπτικές των Δημοτικών  Ενοτήτων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων συμμετείχαν πέρα από τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του «Ανοιχτού Δήμου», οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, δημότες και κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος», Μανώλης Μάκαρης, έκανε εκτενή απολογισμό των δράσεων  της δημοτικής ομάδας για το προηγούμενο έτος και παρουσίασε το πλαίσιο μελλοντικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, αφού επισήμανε την υποβάθμιση της περιφέρειας του Δήμου, λόγω της  ανεπαρκούς χρηματοδότησης έργων και ανισοκατανομής των πόρων από τη δημοτική αρχή, ανέλυσε τις προοπτικές χρηματοδότησης της μέσω του ΕΣΠΑ με τα νέα χωρικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων(ΤΑΠΤΟΚ)». 
Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον  όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρουσιάζονται κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ συμμετέχοντας ενεργά σε αντίστοιχα προγράμματα. Παράλληλα πρέπει να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση έργων ουσίας που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
Ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαβούλευσης σε σχέση με την αλλαγή του Καλλικράτη προς μια δημοκρατική και αποκεντρωμένη τοπική αυτοδιοίκηση.
Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» Νίκος Πατσαρίνος,  η περιφερειακή σύμβουλος Στέλλα  Σωφρονά –Καρλαύτη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Γεωργακίλας, Στάθης Σταματόπουλος και Δημήτρης Φαββατάς.
Η συζήτηση η οποία ακολούθησε και στην οποία πήραν μέρος κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών ανέδειξε μια σειρά από θέματα- προβλήματα:
1.      Επισημάνθηκε η εγκατάλειψη της υπαίθρου όσον αφορά τον ελλιπή φωτισμό, την ανεπαρκή αστυνόμευση, την κακή κατάσταση της αγροτικών οδών αλλά και της παλαιάς εθνικής οδού. 
2.      Αναφέρθησαν τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται με την κατασκευή της εθνικής οδού και την μη ολοκλήρωση αναγκαίων συνοδευτικών αντιπλημμυρικών έργων από τον «Μωρέα». Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ΓΟΕΒ για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων άρδευσης.
3.      Επίσης έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα τοπικά θέματα όπως η κακή κατάσταση του πάρκου του Αγίου Φλώρου, η απομόνωση του Πηδήματος λόγω της ανεπαρκούς οδικής σύνδεσης με την Καλαμάτα, η ανάγκη προστασίας των πηγών του Πηδήματος,  η εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων στον άξονα Θουρίας-Ασπροχώματος-Νέας Εισόδου, η παρουσία ανεξέλεγκτων χωματερών στην ύπαιθρο και  η χρονίζουσα παρουσία δεματοποιημένων απορριμμάτων  πλησίον του γηπέδου της Θουρίας.
4.      Τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης  περιβαλλοντικών και κλινικών μελετών για την εκτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της δράσης των πυρηνελαιουργίων.
Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι οι εκδηλώσεις του Ανοιχτού Δήμου  θα συνεχιστούν με  επόμενη συνάντηση την Κυριακή στις 31/1 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου REX στην Καλαμάτα στις 6:30μμ.με θέμα «Συζητώντας με τους Πολίτες για την Καλαμάτα».