Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 16:34

Μήνυμα Παυλόπουλου προς τους Ευρωπαίους από την Καλαμάτα: Ο άνθρωπος πάνω από την οικονομία

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ 
Το κέντρο βάρους στα δημοκρατικά κράτη και τους δημοκρατικούς λαούς είναι οι άνθρωποι, όχι το νόμισμα και η οικονομία, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους, κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμος Καλαμάτας, για τον γιορτασμό της Παναγίας Υπαπαντής. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, κάτι που καθιστά επιτακτική την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους…

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, στον οποίο προσέφερε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ένα γλυπτό καλλιτεχνικό δημιούργημα του Παναγιώτη Λαμπρινίδη που εικονίζει την Καλαμάτα των μεσαιωνικών χρόνων, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει στις αρχές και τις αξίες με τις οποίες δημιουργήθηκε, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι η ελευθερία με τη δημοκρατία, το δημόσιο συμφέρον και η αλληλεγγύη με την αγάπη και τη συνύπαρξη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για την κατάσταση στη χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «τούτη τη στιγμή δύο μεγάλες δυσκολίες, δύο μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας και αφορούν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλους τους ευρωπαίους ηγέτες. Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης, η οποία θα γίνει βαθύτερη και μέσα από την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και το κοινωνικό κράτος. Το άλλο πρόβλημα είναι το προσφυγικό. Στη σημερινή εποχή είναι λάθος να πιστεύουμε κάποιοι ότι το κέντρο βάρους των δημοκρατικών κρατών και λαών είναι το νόμισμα και η οικονομία, είναι πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος, είναι η δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να καταλάβουμε - εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε το πάρα πολύ καλά- ότι η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε, πρέπει να σηκώσει ψηλά τους κίονες πάνω στους οποίους θα υπάρξει το αέτωμα της Ευρώπης. Και αυτοί είναι τρεις: Είναι ο πυλώνας της Αρχαίας Ελλάδας και του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, δηλαδή ο πυλώνας της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της Ρώμης, της κρατικής εκείνης υποδομής η οποία έχει ως βάση το δημόσιο συμφέρον και το κράτος. Και ο τρίτος πυλώνας είναι ο πυλώνας της χριστιανικής διδασκαλίας, όπως η διδασκαλία αυτή συμπυκνώνεται στην επί του όρους ομιλία, εκεί όπου αναδεικνύεται η αρχή της αλληλεγγύης, της αγάπης, της συνύπαρξης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε την αναφορά του στους Ευρωπαίους τονίζοντας τα εξής: «Τώρα είναι η στιγμή να καταλάβουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί Ευρωπαίοι, ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι αισθάνονται το χρέος της ενωμένης Ευρώπης. Η πορεία της Ευρώπης είναι η υπεράσπιση του ανθρώπου και της δημοκρατίας. Όσοι μπορούν να αντέξουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση σε αυτή την εποχή θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Εμείς ακριβώς ως Έλληνες, ως ορθόδοξοι, ξέρουμε πολύ καλά το χρέος αυτού του τόπου. Θα τον επιτελέσουμε στο ακέραιο αλλά ζητάμε και από τους εταίρους να πράξουν και εκείνοι το δικό τους απέναντι σε ένα λαό ο οποίος για να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να μείνει επάνω στο σκάφος της Ευρώπης, έχει συνεισφορά».
Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους δεσμούς του με την πόλη της Καλαμάτας, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια, όταν ήταν παππαδάκι και συμμετείχε στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Υπαπαντής ή όταν ήταν μαθητής του παριστάμενου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιου, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι το μέρος όπου «κοιμούνται» οι γονείς του, τους οποίους επισκέφθηκε στο νεκροταφείο την επομένη της εκλογής του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επίσης ότι είναι το μέρος όπου παίρνει δύναμη όταν έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές.
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «αισθάνομαι το χρέος το οποίο έχει να επιτελέσω και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος αυτής της μεγάλης τιμής την οποία σήμερα έχω».
Στ.Μ.