Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2012 18:04

θα τα πάρει διπλά για τα νερά;

ΕΛΚΕΘΕ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ
Μια απογοητευτική εικόνα, όσον αφορά τις δυνατότητες της πολιτείας να διαχειριστεί τον υδατικό πλούτο της Πελοποννήσου, περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, κατά την ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Καλαμάτα.
Επιπλέον έθεσε ένα σοβαρό ζήτημα, με ηθικές και οικονομικές διαστάσεις για το ΕΛΚΕΘΕ.

Αφού τόνισε ότι η συνεργασία της περιοχής μας με το ΕΛΚΕΘΕ είναι σημαντική εδώ και χρόνια, αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την αυτοδιοίκηση, για την παρακολούθηση των υδάτων ποταμών της Μεσσηνίας. Επεσήμανε ωστόσο ότι πρόσφατα πληροφορήθηκε πως το ΕΛΚΕΘΕ έχει ενταχθεί σε ανάλογο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 25.000.000 ευρώ. Πρόκειται να τεθούν υπό έλεγχο τα νερά ποταμών όλης της χώρας, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται όμως και τα ποτάμια της προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνάψει οι Δήμοι της περιοχής μας με το ΕΛΚΕΘΕ. Ζήτησε λοιπόν διευκρινήσεις, εννοώντας ότι εφόσον το ΕΛΚΕΘΕ χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΚΑ δεν είναι ηθικό να πληρωθεί για το ίδιο έργο και από την αυτοδιοίκηση.
Ο Δρ. Λεωνίδας Περιβολιώτης, του ΕΛΚΕΘΕ, παραδέχτηκε ότι το ΕΛΚΕΘΕ έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, τόνισε όμως ότι αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ δεν απάντησε εάν το Κέντρο θα πληρώνεται και από τους τοπικούς Δήμους και από το υπουργείο για το ίδιο έργο.
Όσον αφορά τη διαχείριση του υδατικού πλούτου της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεσσηνίας, ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι είναι πολλά τα υπουργεία και οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η κατάσταση όπως πρέπει. Τόνισε ότι αρμόδια για τους υδάτινους πόρους είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία όμως υπογράμμισε ότι διαθέτει μόλις δύο στελέχη στην υπεύθυνη υπηρεσία και μάλιστα αυτοί είναι γεωτεχνικοί.
Κατά τα άλλα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι βρίσκεται υπό κατασκευή το φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι ενώ έχει δρομολογηθεί η μελέτη για φράγμα στο Μιναγιώτικο ποτάμι. Ο κ. Αλευράς υπογράμμισε ότι το στοίχημα είναι να μην χάνεται καμία σταγόνα νερού.
Με την τοποθέτησή του διαφώνησε ο Δρ. Χρήστος Αναγνώστου, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα νερά πρέπει να καταλήγουν στη θάλασσα και να μην εγκλωβίζονται σε φράγματα. Τόνισε ότι τα φράγματα, το μπάζωμα των ρεμάτων, η κατασκευή δρόμων σε ρέματα και χείμαρρους είναι κάτι σαν δάνειο που παίρνει ο άνθρωπος από τη φύση, η οποία όμως θα έρθει κάποια στιγμή να ζητήσει τα δανεικά και μάλιστα με τρόπο σκληρότερο από αυτόν με τον οποίο ζητούν τα λεφτά τους από την Ελλάδα σήμερα οι δανειστές της…