Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 18:35

Πρόβλημα με το δάκο στις ελιές, πρόσθετη χρηματοδότηση ζητάει η Περιφέρεια

Πρόβλημα με το δάκο στις ελιές, πρόσθετη χρηματοδότηση ζητάει η Περιφέρεια

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΙΚΟ» 
Λάθη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως η υποχρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης στη Μεσσηνία, έχουν προκαλέσει το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού του δάκου στις ελιές, με κίνδυνο τη μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του ελαιολάδου, τόνισε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη…

Η αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε στον Τύπο έγγραφα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα τέλη του 2015, τα προειδοποιούν για την πιθανή εμφάνιση προβλημάτων με το δάκο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του προγράμματος καταπολέμησης.
Η Ελένη Αλειφέρη δήλωσε σήμερα ότι πράγματι, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών το τελευταίο τρίμηνο, στα όρια ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας υπάρχει αύξηση του πληθυσμού του δάκου. Αντίθετα, στα όρια της αντίστοιχης Διεύθυνσης της Τριφυλίας πρόβλημα δεν υπάρχει, ακόμη τουλάχιστον, σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Διεύθυνσης Μεσσηνίας, η κ. Αλειφέρη τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί την πρόκληση πανικού στους καλλιεργητές.
Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οικονομική ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με δολωματικούς ψεκασμούς, ώστε το επόμενο δίμηνο, που είναι και το πλέον επικίνδυνο για τη δακοπροσβολή, να μπορεί να γίνει η πλέον αποδοτική επέμβαση.
Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι οι Υπηρεσίες παρακολουθούν στενά το θέμα εδώ και δύο εβδομάδες, προσπαθούν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και τόνισε ότι ως πολιτική υπεύθυνη στην Περιφερειακή Ενότητα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το έργο τους.
Στ.Μ.