Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 02:43

Εκπτώσεις στους παραγωγούς για τις αιτήσεις ενεργοποίησης από την Ένωση

Εκπτώσεις στους παραγωγούς για τις αιτήσεις ενεργοποίησης από την Ένωση

Της Μαρίας Νίκα 
Σε 29 σημεία του νομού δέχεται αιτήσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων η Ένωση Μεσσηνίας. Η διαδικασία που ξεκίνησε χθες σε συνεργασία με τη Gaia Επιχειρείν, θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ενώ τα 7 σταθερά καταστήματα θα λειτουργούν και τα Σάββατα. Μάλιστα, όπως σημειώνει στην Kalamata Journal o Γιάννης Πάζιος, σύμβουλος αναπτυξιακού προγραμματισμού και διαχείρισης έργων της οργάνωσης, οι παραγωγοί που θα κάνουν την αίτησή τους μέσω της Ένωσης, θα έχουν κάποια προνόμια, όπως το να την πληρώσουν αφού εισπράξουν την επιδότηση τον Οκτώβριο, αλλά και εκπτώσεις 5% στην αγορά εφοδίων από τα 10 πρατήρια της Ένωσης ή 20 - 50% στο κατάστημα συνεταιριστικών προϊόντων που έχει ανοίξει στην οδό Ιατροπούλου, στο κέντρο της Καλαμάτας...

Λιγότεροι δικαιούχοι

«Η Ένωση έχει 7 σταθερά καταστήματα όλο το χρόνο, σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πύλο, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Χώρα, Κυπαρισσία. Για την περίοδο των αιτήσεων, τα σημεία φτάνουν φέτος τα 29. Προσπαθούμε να απλωθούμε για να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς σε όλο το νομό, να ελαχιστοποιηθεί και γι’ αυτούς το κόστος της μετακίνησης, να έχουν καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση των δικαιούχων, με τις αλλαγές στην ΚΑΠ για το 2014 - 2020, όπου κάποιοι μένουν εκτός. «Κάθε χρόνο είναι όλο και λιγότεροι οι παραγωγοί οι οποίοι είτε δικαιούνται επιδότηση είτε μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν αιτήσεις. Σκεφτείτε ότι πέρυσι έγιναν περίπου 35.000 αιτήσεις στο νομό, ενώ πρόπερσι είχαν γίνει 44.000» μας λέει ο κ. Πάζιος.

Για τη διαδικασία των αιτήσεων φέτος η Ένωση θα απασχολήσει 120 άτομα, μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, η εκπαίδευση του οποίου έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες. Το κεντρικό κατάστημα στην Καλαμάτα θα είναι ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ και το Σάββατο από 8.00 π.μ. έως 3.30 μ.μ. Το Σάββατο θα λειτουργούν και τα 7 σταθερά καταστήματα. «Από φέτος θα δουλέψουμε πολύ και το ραντεβού για να αποφεύγουμε το συνωστισμό και να γίνεται σωστή δουλειά. Όποιος παραγωγός θέλει μπορεί να απευθύνεται στα κεντρικά καταστήματα (τηλ. Καλαμάτας 27210 81095)».

Μείωση 20% στον τιμοκατάλογο

Το κόστος της αίτησης κυμαίνεται με βάση τα στρέμματα, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Πάζιος, με δεδομένο την οικονομική κρίση, η Ένωση προχώρησε φέτος σε μία μεσοσταθμική μείωση του 20%. «Έχουμε αναπροσαρμόσει τον τιμοκατάλογό μας ώστε να είμαστε φιλικοί στον παραγωγό, αλλά χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας». Η φθηνότερη αίτηση ξεκινά από 25 ευρώ και στη συνέχεια υπάρχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με τα στρέμματα. Η ανώτερη χρέωση φτάνει τα 180 ευρώ, για τις πολύ ψηλές ενισχύσεις.

Ζήτημα με συνταξιούχους

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, ενώ σε αυτό το κομμάτι η Ένωση έχει ζητήσει διευκρινίσεις από το Υπουργείο σχετικά με συνταξιούχους οι οποίοι βγήκαν σε σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και συνταξιούχους του ΟΓΑ που βγήκαν από 1ης Ιανουαρίου 2017. Αυτοί, όπως παρατηρεί ο κ. Πάζιος, με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, εφόσον παίρνουν επιδότηση, κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της σύνταξης γιατί θεωρούνται ενεργοί γεωργοί. «Περιμένουμε διευκρινίσεις που πιστεύω ότι θα τις έχουμε, ώστε να κατευθύνουμε σωστά τους παραγωγούς για το τι πρέπει να κάνουν».

Επιδοτούμενα προγράμματα

Ωστόσο «η Ένωση δεν είναι μόνο ΟΣΔΕ» επισημαίνει ο κ. Πάζιος. «Έχουμε εντάξει και αυτό προκύπτει και από τη συνεργασία μας με το Gaia Επιχειρείν, και άλλες υπηρεσίες, όπως συνεργασία με 19 ασφαλιστικές εταιρείες όπου μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς. Επίσης, καταθέτουμε αιτήσεις στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση και την υλοποίηση, όπως ήταν οι νέοι αγρότες, η βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, η μεταποίηση, που την περιμένουμε να βγει όπου να ΄ναι και αφορά ένα σεβαστό κομμάτι κόσμου της Μεσσηνίας, τα σχέδια βελτίωσης που περιμένουμε να βγουν από το καλοκαίρι και μετά. Πάνω σε αυτό το κομμάτι έχουμε αναπτύξει ένα ολόκληρο τμήμα με 7 υπαλλήλους, 6 γεωπόνους, με επίβλεψη των στελεχών της Gaia από την Αθήνα όπου βρίσκεται άλλο ένα τμήμα γύρω στα 8 άτομα, γεωπόνοι και οικονομολόγοι, που μας συνεπικουρούν και μας καθοδηγούν σε διάφορα ζητήματα και με τα πληροφοριακά συστήματα. Είναι μια καινούργια υπηρεσία που έχουμε εντάξει. Δηλαδή, κάποιος με την αίτησή του ΟΣΔΕ, μας δίνει το δικαίωμα να τον ενημερώσουμε εξατομικευμένα, οποτεδήποτε βγει το οποιοδήποτε επιδοτούμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να ενταχθεί εάν μπορεί και εάν θέλει. Όσοι παραγωγοί κάνουν την αίτησή τους εδώ και δύνανται να ενταχθούν σε κάποιο από τα μέτρα αυτά, έχουν εκπτωτικό τιμολόγιο».