LEONIDAS MPALIKHS
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 20:55

Π.Μαντάς με αγρότες της Τριφυλίας στον υπουργό για την έλλειψη εργατών γης

Π.Μαντάς με αγρότες της Τριφυλίας στον υπουργό για την έλλειψη εργατών γης

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και τις συνέπειές του παρουσίασαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της Τριφυλίας. Στη σύσκεψη με τον υπουργό παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κατάσταση αλλά προβληματίζεται μη τυχόν η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση εργατών γης από τρίτες χώρες προκαλέσει «άλλα προβλήματα, κοινωνικής κυρίως φύσεως»…

Το πολιτικό γραφείο του βουλευτή ανακοίνωσε ότι «ο κ. Μαντάς μαζί με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Τριφυλίας, είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει αναλυτικά τον υπουργό για το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με την έλλειψη εργατών γης λόγω της μαζικής φυγής τους προς άλλες χώρες. Είχε επίσης τη δυνατότητα να συζητήσει με τον υπουργό για τις σημαντικές επιπτώσεις του φαινόμενου στη συγκομιδή και τις καλλιέργειες πολλών αγροτικών προϊόντων, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου που ξεκινά σε μερικούς μήνες.

Από τη συζήτηση με τον υπουργό προέκυψαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στα εξής σημεία:

  • επέκταση του χρόνου μετάκλησης εργατών γης μέχρι τα 5 έτη, με παράλληλη θεσμοθέτηση μεγαλύτερης ευελιξίας από την πλευρά του κράτους, όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που οι εργάτες γης οφείλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
  • παράταση για τουλάχιστον έξι επιπλέον μήνες της ειδικής ρύθμισης που λήγει στο τέλος Ιουλίου και επιτρέπει σε όσους μετανάστες βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και είναι κάτοχοι διαβατηρίου, να μπορούν να εργαστούν ως εργάτες γης εφόσον το επιθυμούν.
  • εξέταση της δυνατότητας για τους μετανάστες της προηγούμενης κατηγορίας να αποκτήσουν την ιδιότητα μετακλητού εργάτη γης, εφόσον το επιθυμούν και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • εντατικοποίηση των διακρατικών επαφών και συμφωνιών με χώρες που έχουν ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται να έρθει στη χώρα μας, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
  • ένταξη στα προγράμματα επιδοτήσεων των δαπανών προμήθειας ειδικών κατασκευών στέγασης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Τριφυλίας δεσμεύτηκαν να καταγράψουν αναλυτικά και να ενημερώσουν το υπουργείο με τις πραγματικές ανάγκες τους σε εργάτες γης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ιδιαίτερα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι αγροτικές εργασίες καλύπτουν ολόκληρο το έτος, καθώς και να διασφαλίσουν την ύπαρξη ικανοποιητικών και λειτουργικών συνθηκών διαβίωσης για τους εργάτες. Ο υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε να εξετάσει την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων και να επανέλθει σύντομα, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά αγγίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις σημαντικές επιπτώσεις του ζητήματος και γι’ αυτό υπάρχει έντονος προβληματισμός, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο ήδη εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων, σημειώνοντας ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις ώστε να μην προκύψουν άλλα προβλήματα, κοινωνικής κυρίως φύσεως».