Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 10:19

Μαντάς: Ικανοποίηση βασικού αιτήματος για τους εργάτες γης τρίτων χωρών με τροπολογία της κυβέρνησης

Μαντάς: Ικανοποίηση βασικού αιτήματος για τους εργάτες γης τρίτων χωρών με τροπολογία της κυβέρνησης

Πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και για τους οποίους δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής αποκλειστικά για προσωρινή απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες. Αυτό προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης, για την οποία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, τονίζει ότι «ικανοποιεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που διατύπωσαν το τελευταίο διάστημα οι αγροτικοί σύλλογοι, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος έλλειψης εργατών γης».

Ο βουλευτής κ. Μαντάς σημειώνει ότι «η προσωρινή αυτή άδεια αφορά σε περίοδο από 30 έως 90 ημέρες, ενώ δίνεται το δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες εφόσον χρειαστεί. Με τον τρόπο αυτό θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο για όσους πολίτες τρίτων χωρών βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό των εργατών γης που έχουν μετακληθεί για αγροτικές εργασίες από άλλες χώρες.

 Το παραπάνω ζήτημα ήταν ένα από τα κεντρικά αιτήματα που κατατέθηκαν υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά από τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων Τριφυλίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις αρχές του τρέχοντος μήνα. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλες δράσεις που πρέπει να προγραμματιστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατών γης, όπως η επέκταση του χρόνου μετάκλησης μέχρι τα 5 έτη, η εντατικοποίηση των διακρατικών επαφών και συμφωνιών με χώρες που έχουν ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται να έρθει στη χώρα μας, καθώς και η ένταξη στα προγράμματα επιδοτήσεων των δαπανών προμήθειας ειδικών κατασκευών στέγασης».