Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 11:31

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγρότες που εξάγουν τα προϊόντα τους αντιμετωπίζονται πια ως έμποροι και χάνουν δικαιώματα

Αλέξης Χαρίτσης, Σταύρος Αραχωβίτης Αλέξης Χαρίτσης, Σταύρος Αραχωβίτης

Με πρόσφατη υπουργική απόφαση οι αγρότες που εξάγουν προϊόντα τους αντιμετωπίζονται πια φορολογικά ως έμποροι, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν δικαιώματα που είχαν ως αγρότες. Το θέμα τίθεται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη…

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τα δύο ερωτήματα που τίθενται είναι:

  1. Θα επανεξετάσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων την απόφασή του οι αγρότες - παραγωγοί, με επιτήδευμα κανονικού καθεστώτος, να μην ανήκουν στους επιλέξιμους ΚΑΔ για εγγραφή στο ΓΕ.ΜΗ. ώστε να έχουν την δυνατότητα να προβαίνουν σε εξαγωγικές δραστηριότητες;
  2. Θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μέτρα που θα διευκολύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων και νέων Αγροτών - Παραγωγών;

Στην εισαγωγή της ερώτησης σημειώνονται τα εξής: «Ο αγροτικός τομέας στην χώρα μας συνεχίζει να πλήττεται σφοδρά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αρχικά της πανδημίας και στη συνέχεια από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Το μποϋκοτάζ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την αγορά της Ρωσίας, το συνεχιζόμενο και σε εξέλιξη ράλι ακρίβειας στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές και την ενέργεια, με σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές παραγωγού, έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία και βρίσκει τον Έλληνα παραγωγό σε εξαιρετικά δεινή θέση. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των 27 χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις των πρώτων υλών για τις ανάγκες τις αγροτικής παραγωγής, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 3 χωρών (Σλοβακία-Κροατία-Ελλάδα) με την χειρότερη επίδοση στις τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό όπου η κυβέρνηση παραμένει θεατής των δυσμενών εξελίξεων, χωρίς στρατηγική και μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, δημιουργεί επιπρόσθετα γραφειοκρατικά εμπόδια στην εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως των μικρομεσαίων και νέων  αγροτών -παραγωγών, που πρακτικά τους απαγορεύει να διαθέτουν τα προϊόντα τους αυτοδύναμα στις ξένες αγορές, γεγονός που θα τους έδινε διέξοδο στην ενίσχυση του πληττόμενου εισοδήματος τους. 

Συγκεκριμένα για να εξάγει  αγρότης – παραγωγός προϊόντα παραγωγής του στο εξωτερικό, πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό Μητρώο του ΥΠΑΑΤ με προαπαιτούμενο όμως να εγγραφεί παράλληλα στο ΓΕ.ΜΗ. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη Υ.Α. του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (6-5-2022 / Αριθμ. 44070 - Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα, για την εγγραφή των φυσικών προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ.) οι αγρότες -παραγωγοί δεν ανήκουν στους επιλέξιμους ΚΑΔ για εγγραφή στο ΓΕ.ΜΗ. και παρά το ότι στις ενάρξεις επαγγέλματος στις ΔΟΥ δηλώνουν ότι ασκούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό οι αγρότες – παραγωγοί, με επιτήδευμα κανονικού καθεστώτος υποχρεούνται να ανοίξουν επιτήδευμα με ΚΑΔ: 46.31.11.01 ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΩΠΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ που ανήκει στη κατηγορία «ΧΟΝΤΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ». Αντιμετωπίζονται δηλαδή οι αγρότες – παραγωγοί ως έμποροι.

H πρακτική αυτή οδηγεί τους ενδιαφερόμενους αγρότες - παραγωγούς να χάσουν την ιδιότητα του Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη, εφ’ όσον στο Ε3 που δηλώνουν το εισόδημα από το εξαγωγικό εμπόριο θα χαρακτηρίζεται εξωγεωργικό, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των «ευεργετημάτων» προστατευτισμού και επιδοτήσεων που πηγάζουν εξ’ αυτής της ιδιότητας.

Συμπερασματικά οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αλλά και οι νέοι αγρότες υποχρεωτικά θα έχουν δύο μόνο επιλογές. Να πωλούν τα προϊόντα τους ή στους εμπόρους ή στις λαϊκές αγορές και να αποκλείονται ως προς την διάθεση των προϊόντων τους εναλλακτικά στις ξένες αγορές, γεγονός που δεν αποτελεί φυσικά αναπτυξιακή πολιτική, αντίθετα συνιστά ταξική μεροληψία, εφ’ όσον στρέφεται κυρίως ενάντια σε μικρομεσαίους και νέους αγρότες».