Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 13:13

Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα: Αυστηρές προδιαγραφές για καλλιεργητές-ελαιοτριβείς

Κυριακή Αρχοντάκη, Γιάννης Κυριακόπουλος και Ελένη Αλειφέρη Κυριακή Αρχοντάκη, Γιάννης Κυριακόπουλος και Ελένη Αλειφέρη

ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 
Η επέκταση του «ΠΟΠ Καλαμάτα» σε όλη τη Μεσσηνία, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα βελτιωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Αντίθετα, θα προκαλέσει μια αύξηση του κόστους παραγωγής και θα επιφορτίσει με περισσότερες υποχρεώσεις ιδιαίτερα τους παραγωγούς και τους ελαιοτριβείς. Παρ’ όλα αυτά είναι μια σημαντική εξέλιξη και αν αξιοποιηθεί με σοβαρότητα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη φήμη και αξία του ελαιολάδου της Μεσσηνίας. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της…

…ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».
Το πιο σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται με την τροποποίηση των προδιαγραφών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, μετά την επέκτασή του από την πρώην επαρχία Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία, έχει να κάνει με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα. Έτσι λοιπόν το φρουτώδες του ελαιολάδου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 3 και 5, το πικρό μεταξύ του 2 και 3 και το πικάντικο μεταξύ του 2 και 4. Επιπλέον το λάδι πρέπει να είναι χρώματος πράσινου έως πρασινοκίτρινου. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι καλύπτουν αυτά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα λάδια που βγαίνουν σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Αν λοιπόν από τους ελέγχους του φορέα πιστοποίησης AGROCERT προκύψει ότι δεν τηρούνται τα συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και άλλες προδιαγραφές, τότε θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αφαίρεσης του ΠΟΠ Καλαμάτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης οι νέες προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα επιβάλουν στους ελαιοκαλλιεργητές να γίνεται η καταπολέμηση του δάκου μόνο με δολωματικούς ψεκασμούς από το έδαφος ή με βιολογικές μεθόδους. Επίσης επιβάλουν η ζιζανιοκτονία να γίνεται με μηχανικό τρόπο σε εδάφη με κλίση μέχρι 5% και με μεγαλύτερη κλίση με εγκεκριμένα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα. Η δε συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν ο καρπός από πράσινος γίνεται κιτρινοπράσινος και μέχρι να αποκτήσει μελαονοϊώδες χρώμα σε ποσοστό 50%, δηλαδή το διάστημα από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες. Τέλος η έκθλιψη του ελαιοκάρπου πρέπει να γίνεται μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή του, ενώ μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να επιτυγχάνεται η προϋπόθεση για οξύτητα του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα μέχρι 0,5, όταν μέχρι τώρα ήταν μέχρι 0,8.
Τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να αποθηκεύουν τον ελαιόκαρπο για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα σε στεγασμένους χώρους, να κάνουν ψυχρή έκθλιψη σε θερμοκρασία 27 βαθμών, να κάνουν μάλαξη για 30 λεπτά περίπου και να αποθηκεύουν το ελαιόλαδο σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασία 24 βαθμών.
Φαίνεται ότι οι νέες προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα έρχονται να επιφορτίσουν με περισσότερες ευθύνες τα ελαιοτριβεία, τα οποία ενδεχομένως θα υποστούν και μεγαλύτερο κόστος για την τήρηση των προδιαγραφών, τις αναλύσεις των οργανοληπτικών στοιχείων κ.λπ
Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της αντιπεριφερειάρχη, Ελένης Αλειφέρη, που τόνισε ότι οι προδιαγραφές γίνονται πιο αυστηρές, από την άλλη όμως θα  διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος και έτσι θα του δώσουν μεγαλύτερη αξία.
Ακολούθησε αναφορά στις νέες προδιαγραφές από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Γιάννη Κυριακόπουλο, ενώ πιο αναλυτικά μίλησε γι’ αυτές η γεωπόνος της Διεύθυνσης, Κυριακή Αρχοντάκη.
Στ.Μ.