Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 12:56

Καλύτερες τιμές για τα σύκα παρά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές

Καλύτερες τιμές για τα σύκα παρά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές

ΓΙΟΡΤΗ ΣΥΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΛΟΦΟ 
Την καλύτερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας θα είχε φέτος η Μεσσηνία όσον αφορά το σύκο, οι βροχές όμως των τελευταίων δύο εβδομάδων προκάλεσαν μεγάλη ζημιά. Παρ’ όλα αυτά, το προϊόν έχει ζήτηση στο εξωτερικό και η ΣΥΚΙΚΗ όρισε σήμερα καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς σε σχέση με πέρσι. Κατά τα άλλα, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η 14η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο…

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, φέτος αναμενόταν η παραγωγή να φτάσει στους 3.500 τόνους, όταν πέρσι έφτασε μόλις τους 2.500 τόνους, ενώ κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια κυμαίνεται γύρω από τους 3.000 τόνους. Επιπλέον δε, φέτος αναμενόταν ότι η ποιότητα θα ήταν εξαιρετική
Οι μεγάλες ζημιές ωστόσο από τις βροχές θα μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα δε θα μειώσει την παραγωγή των σύκων α’ κατηγορίας.
Το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΚΙΚΗΣ όρισε τις φετινές τιμές παραγωγού, που έχουν ως εξής: Α’ κατηγορία 1,67 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν 1,63 ευρώ. Β’ κατηγορία 1,47 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν 1,42 ευρώ το κιλό. Γ’ κατηγορία ένα ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι. Δ’ κατηγορία 87 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν 84 λεπτά το κιλό.
Ο κ. Παπαγεωργίου μας είπε ότι η ΣΥΚΙΚΗ έχει προβεί σε έρευνα προς τις διεθνές αγορές και τους προμηθευτές του εξωτερικού, που αναμένουν το προϊόν και με βάση αυτή την αναμονή κρίθηκε ότι η δίνεται η ευκαιρία να προσφερθούν καλύτερες τιμές στους παραγωγούς.
Όσον αφορά τις ζημιές στην παραγωγή, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ έστειλε σήμερα έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, με το οποίο ζητάει στήριξη των παραγωγών και αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Ο τομεάρχης του ΕΛΓΑ έχει επισκεφθεί συκεώνες της Μεσσηνίας που υπέστησαν ζημιές, αυτό όμως συνέβη πριν από δέκα ημέρες και από τότε η ζημιά συνεχίζεται.
Σε ό,τι αφορά τη 14η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο, παρά την οικονομικο-κοινωνική συγκυρία αλλά και τις ζημιές, οι παραγωγοί και ο κόσμος που προσήλθε ήταν πάρα πολύς, ίσως περισσότερος από κάθε προηγούμενη φορά. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Έλενα Ψαρρέα, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες.
Στ.Μ.