Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 22:33

ΕΤΑΠ Επιμελητηρίου: Ξανά τα ίδια από τον Γκούμα για όργιο σπατάλης-αδιαφάνειας

Γιώργος Κυριακόπουλος (διευθυντής του Επιμελητηρίου), Παύλος Γκραίκης, Βαγγέλης Ξυγκώρος, Γιώργος Καπερώνης, Γιώργος Γκούμας και Μενέλαος Κουτέλας Γιώργος Κυριακόπουλος (διευθυντής του Επιμελητηρίου), Παύλος Γκραίκης, Βαγγέλης Ξυγκώρος, Γιώργος Καπερώνης, Γιώργος Γκούμας και Μενέλαος Κουτέλας

ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Να μπουν ορκωτοί λογιστές στην αναπτυξιακή εταιρία του Επιμελητηρίου, την ΕΤΑΠ, ζήτησε χθες το βράδυ ο Γιώργος Γκούμας, β’ αντιπρόεδρος και επικεφαλής της μειοψηφίας. Έκανε σειρά καταγγελιών για αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών της εταιρίας τα παλιότερα χρόνια και για σπατάλες, περιγράφοντας ως υπεύθυνο τον παλιό πρόεδρο Γιώργο Καραμπάτο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, απάντησε ότι υπάρχουν προβλήματα με την ΕΤΑΠ, ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο τόνισε ότι αυτή τη στιγμή άλλα είναι τα μεγάλα προβλήματα του Επιμελητηρίου, όπως για παράδειγμα η καταστροφική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί επιχειρήσεις εξαιτίας των πυροδανείων και ζήτησε από το Σώμα να ξεφύγει από την παρελθοντολογία. Παρόλα αυτά ο Βαγγέλης Ξυγκώρος ανακοίνωσε ότι η πρόταση για τους ορκωτούς λογιστές θα συζητηθεί στη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου και το θέμα θα επανέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση…

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ, Σταύρος Στούπας, ενημέρωσε για την κατάσταση που βρήκε στην εταιρία, ενώ ακολούθησε ενημέρωση και από τη διευθύντρια, Μαρία Νταμάτη. Ο κ. Στούπας χαρακτήρισε την ΕΤΑΠ ως ένα αναγκαίο εργαλείο για το Επιμελητήριο, σημείωσε ότι υλοποιεί πολλά προγράμματα και συνεργάζεται με πολλούς φορείς, διαθέτει προσωπικό με γνώση και εμπειρία, γίνεται σωστή διαχείριση των πόρων, ενώ οι υποδομές στις αίθουσες της εταιρίας είναι άριστες. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ ανέφερε ότι η εταιρία έχει απαιτήσεις, κυρίως από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, ύψους 200.000 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της σε τρίτους είναι περίπου 100.000 ευρώ. Σημείωσε, τέλος, ότι το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, θα πρέπει να φροντίσουν για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας του κτιρίου (πρώην Σχολή Παπαφλέσσα).

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που τοποθετήθηκαν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση που έγινε από τον κ. Στούπα και την Νταμάτη, τονίζοντας ότι είχε χρόνια να συμβεί κάτι ανάλογο.

Επάνω σε αυτό ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΑΠ και νυν α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παύλος Κρανιώτης, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέστη δυνατή η ενημέρωση για την εταιρία όχι επειδή δεν το ήθελε η διοίκηση αλλά διότι στο Διοικητικό Συμβούλιο επικρατούσε τεταμένο κλίμα με ατέρμονες αντιπαραθέσεις.

Ο Γιώργος Γκούμας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι λόγοι διαφάνειας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των μελών του Επιμελητηρίου προς το θεσμό και την εταιρία, επιβάλλουν να διενεργηθεί έλεγχος από ορκωτούς λογιστές. Ισχυρίστηκε ότι έχουν σπαταληθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την διοίκηση του Γιώργου Καραμπάτου με τα οποία αγοράστηκαν, όπως είπε, μέχρι και μοτοσυκλέτα υψηλού κυβισμού, μικρό λεωφορείο, καθώς και νταλίκα για τους Δρόμους του Λαδιού, στους οποίους επιπλέον σχολίασε ότι σκοτώθηκε άνθρωπος. Μίλησε για αρχεία που έχουν εξαφανιστεί ή τα έχει πάρει ο Γιώργος Καραμπάτος, για καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη που επιβάρυναν το Επιμελητήριο και την εταιρία χωρίς να γνωρίζουν τίποτα τα μέλη τους. Τόνισε επίσης ότι η εταιρία υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης που λειτουργούν ανταγωνιστικά σε τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες αναλαμβάνουν το ίδιο έργο και είναι μέλη του Επιμελητηρίου. Ο κ. Γκούμας τόνισε ότι αυτός ο ανταγωνισμός από την πλευρά της ΕΤΑΠ πρέπει να σταματήσει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εξαιτίας της εταιρίας.

Ο Παύλος Κρανιώτης απάντησε ότι στην ΕΤΑΠ δεν βρήκε κάτι μεμπτό και σχολίασε ότι άλλωστε και ο ίδιος ο Γιώργος Γκούμας ήταν στο παρελθόν πρόεδρος της εταιρίας και ακόμη πιο παλιά ήταν αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου με πρόεδρο τον Γιώργο Καραμπάτο. Για το θέμα του ελέγχου από ορκωτούς λογιστές ανέφερε ότι μάλλον είναι περιττό να γίνει, δεδομένου ότι διενεργείται έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Επιπλέον σημείωσε ότι οι έλεγχοι από τους ορκωτούς λογιστές κοστίζουν πολύ ακριβά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, από την πλευρά του τόνισε ότι δεν διαφωνεί πως υπάρχουν προβλήματα με την ΕΤΑΠ. Πρόσθεσε όμως ότι η διοίκησή του ανέλαβε μόλις πριν από 2,5 μήνες,  χρόνος μικρός ώστε να αναζητούνται ευθύνες από το σημερινό πρόεδρο για τα θέματα αυτά. Ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι το Επιμελητήριο και όχι η ΕΤΑΠ, από την άποψη ότι έχει να αντιμετωπίσει απελπιστικά προβλήματα, όπως αυτό των πυροδανείων, ότι πρέπει να βελτιώσει την εισπραξιμότητα των συνδρομών, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία.

Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες καταγγελίες για συγκεκριμένα πράγματα στην ΕΤΑΠ ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση και επιπλέον σχολίασε ότι ο ίδιος, που πρώτη φορά εξελέγη πριν από 2,5 μήνες, με ποια λογική καλείται να απαντήσει για το επικαθήμενο φορτηγό που αγοράστηκε για τους Δρόμους του Λαδιού πριν από 20 χρόνια. Επιπλέον όμως τόνισε ότι «εγώ δεν είμαι κολυμπήθρα για να ξεπλένω κανέναν». Πάντως διαβεβαίωσε ότι η πρόταση για τον έλεγχο από ορκωτούς λογιστές θα εξεταστεί στη Διοικητική Επιτροπή που θα φέρει σχετική εισήγηση σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.
Στ.Μ.