Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 14:35

Επιμελητήριο και ΤΕΙ συνεργάζονται και ενημερώνουν για τα καινοτομικά αγροτικά προϊόντα

Στο βήμα ο Δημήτρης Πετρόπουλος, στο μέσον ο Μενέλαος Κουτέλας και δεξιά ο Γιώργος Ζακυνθινός Στο βήμα ο Δημήτρης Πετρόπουλος, στο μέσον ο Μενέλαος Κουτέλας και δεξιά ο Γιώργος Ζακυνθινός

ΕΚΔΗΛΩΣΗ  
Το πως μπορεί ένας επιχειρηματίας να δημιουργήσει καινοτομικά αγροτικά προϊόντα και να προσπαθήσει να τα προωθήσει με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στις αγορές, ενημέρωσαν χθες, τους ενδιαφερόμενους, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το ΤΕΙ Πελοποννήσου,  σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Επιμελητήριο. Μίλησαν ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ, Δημήτρης Πετρόπουλος και ο καθηγητής του ΤΕΙ Γιώργος Ζακυνθινός. Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Παύλο Κρανιώτη, ενώ συντόνισε το μέλος της διοίκησης, Μενέλαος Κουτέλας...

“Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τηρώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει από πέρσι για εποικοδομητική συνεργασία με το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε θέματα τροφίμων, σε θέματα για την καλύτερη επεξεργασία και τυποποίηση” διοργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση τόνισε ο κ. Κουτέλας, υπογραμμίζοντας πως “είναι επιτακτική ανάγκη οι επαγγελματίες του Νομού να έχουν την καλύτερη εκπαίδευση για τα θέματα αυτά”, την οποία πρόσθεσε ότι στο υψηλότερο επίπεδο μπορεί να την παρέχει το ΤΕΙ Πελοποννήσου “με το άριστο τμήμα τροφίμων που έχει στην πόλη”.

Ακόμη ο κ. Κουτέλας,  απαντώντας στην ερώτηση για το πως μπορεί μια επιχείρηση να καλύψει το κόστος που συνεπάγονται οι καινοτόμες εφαρμογές, σημείωσε: “Υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα ευρωπαϊκά που τρέχουν και μέσα από το ΤΕΙ, γύρω από την έρευνα, την εκπαίδευση και μέσα από το ΕΣΠΑ και τα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επαγγελματίες και σε συνεργασία με το ΤΕΙ να προχωρήσουν και να βελτιώσουν τα προϊόντα τους”.

Ο καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός από την πλευρά του σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση σηματοδοτεί αφενός την εξωστρέφεια του ΤΕΙ Πελοποννήσου και αφετέρου τη συνεργασία που έχει εγκαινιαστεί με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Πρόσθεσε ότι τα τρόφιμα είναι το μέσο που μπορεί να αναπτύξει την οικονομία, μέσω της μεταποίησης και της εξωστρέφειας. Σημείωσε τέλος ότι το ΤΕΙ Πελοποννήσου έχει τη γνώση για το “πως μπορούμε να ενσωματώσουμε σημερινές αναδυόμενες τεχνολογίες προκειμένου τα δικά μας προϊόντα να έχουν καινοτομικό χαρακτήρα”.

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος, σημείωσε ότι το ΤΕΙ και το Επιμελητήριο βρίσκονται στην ίδια βάρκα, έχουν τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους στόχους, που είναι “να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα μας”. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία νέων προϊόντων και πως το “ΤΕΙ έχει την τεχνογνωσία να καλύψει το ερευνητικό κομμάτι και το κομμάτι των πρώτων σταδίων, δηλαδή τις δοκιμές, τις πιστοποιήσεις, τους ελέγχους, προκειμένου ένα προϊόν να βγει στην αγορά”. Κλείνοντας σημείωσε ότι σήμερα επιχειρήσεις που δεν κάνουν ανοίγματα, δεν βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση, δεν προχωρούν σε καινούργια βήματα, βγαίνουν εκτός αγορών από τον έντονο ανταγωνισμό που μαίνεται μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ

Με την ευκαιρία ο Δημήτρης Πετρόπουλος σημείωσε ότι το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα λειτουργήσει θερμοκοιτίδα καινοτομίας και πως η Σύγκλητος του ιδρύματος ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της. Με τη θερμοκοιτίδα αυτή, συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος, “θέλουμε να υποστηρίξουμε κυρίως τους φοιτητές ή τους αποφοίτους αλλά και το ευρύτερο κοινό, κατά τα πρώτα βήματα κάποιου που θέλει να δει μια ιδέα του κατά πόσο μπορεί να έχει επιχειρηματική επιτυχία. Ιδέα που θα μπορούμε να τη στηρίξουμε και οικονομικά και λογιστικά και με μέντορες. Αν γίνουν τα πρώτα βήματα και μετά η ιδέα μπορέσει να πετάξει μόνη της τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι”.

Στ.Μ.