Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 00:34

Πίτα επαγγελματοβιοτεχνών: “Ολιγοπώληση” της αγοράς - Έλλειψη οικονομικής δημοκρατίας στη χώρα

Γιώργος Καββαθάς, Γιώργος Καπερώνης Γιώργος Καββαθάς, Γιώργος Καπερώνης

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ, ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ

Για “ολιγοπώληση” της αγοράς και έλλειψη οικονομικής δημοκρατίας στη χώρα μίλησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “REX” στην Καλαμάτα. Τόνισε ότι οι μικρομεσαίες, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, από τις τράπεζες και σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών, τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις παρότι καλύπτουν το 87% της απασχόλησης στην Ελλάδα. 


Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Καπερώνης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Καπερώνης και τα μέλη της διοίκησης υποδέχτηκαν στην εκδήλωση κοπής της πίτας, εκτός από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, τους βουλευτές Αλέξη Χαρίτση, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τους δημάρχους Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο, υποψήφιους βουλευτές, εκπροσώπους άλλων φορέων. Η θρησκευτική τελετή έγινε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, ενώ το φλουρί έτυχε στον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Παύλο Κρανιώτη και αντιστοιχούσε σε δώρο του Σωματείου κοσμηματοπωλών και ωρολογοποιών. 


Θανάσης Βασιλόπουλος, Γιώργος Καπερώνης

Ο Γιώργος Καββαθάς στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι από χρόνια παρουσιάζονται μελέτες που ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι πάρα πολλές και ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί, ωστόσο σημείωσε ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αριθμοί των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι σχεδόν αντίστοιχοι με της Ελλάδας. “Το πρόβλημα δεν είναι οι πολλές επιχειρήσεις στη χώρα, το πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικής δημοκρατίας στη χώρα” τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και συνέχισε: “Και όπως κινδυνεύει η πολιτική δημοκρατία από μία δικτατορία αντιστοίχως κινδυνεύει και η οικονομική δημοκρατία από την ολιγαρχία και την ολιγοπώληση της αγοράς. Και όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από μνημονιακούς νόμους, μέσα από αποφάσεις και νομοθετήσεις των κυβερνήσεων διαχρονικά, πάμε στην ολιγοπώληση της ελληνικής  αγοράς. Μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις εις βάρος των πολλών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες όμως έχουν το 87% της απασχόλησης” Διερωτήθηκε, πιθανότατα ρητορικά, αν υπάρχουν οι “αντίστοιχοι υποδοχείς” για να απασχολήσουν τους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι εάν κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις. 

Ζήτησε η μικρομεσαία, η μικρή και η πολύ μικρή επιχειρηματικότητα να μπουν στο επίκεντρο των πολιτικών των κυβερνήσεων. Όπως σημείωσε, οι επιχειρήσεις αυτές είναι αποκλεισμένες από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το ΕΣΠΑ και από τις τράπεζες. Μάλιστα σημείωσε ότι σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία το 40% του προϋπολογισμού του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα περάσει από τις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Για να δείξει πως έχει η κατάσταση ο Γιώργος Καββαθάς σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2022 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών αυξήθηκαν κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια. Τα νούμερα αυτά δείχνουν, υπογράμμισε, ότι είναι μονόδρομος η επαναφορά των 120 δόσεων για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και η απομείωση του κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστεί ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις, γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα, με τη δέσμευση λογαριασμών καθημερινά, υποστηρίζει την παραοικονομία αντί για την οικονομία. 

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμη οι βουλευτές και οι δύο δήμαρχοι, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, που μίλησε μετά τον Γιώργο Καββαθά, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις με μέτρα που έχει πάρει, όμως συμφώνησε ότι πρέπει να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως και να θεσπιστεί ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. 

Στ.Μ.