Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022 09:59

Το κορίτσι που πέθανε στο λοιμό της Αρχαίας Αθήνας συναντά στην Κεφαλόβρυση γλύπτες εν ώρα δημιουργίας

Το κορίτσι που πέθανε στο λοιμό της Αρχαίας Αθήνας συναντά στην Κεφαλόβρυση γλύπτες εν ώρα δημιουργίας

Κοιτίδα πολιτισμού η Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) της Τριφυλίας, φιλοξενεί εδώ και μία εβδομάδα γλύπτες που δημιουργούν στο πλαίσιο Συμποσίου Γλυπτικής, ενώ ετοιμάζεται να υποδεχτεί αύριο, Κυριακή, τη Μύρτιδα, το 11χρονο κορίτσι της Αρχαίας Αθήνας που πέθανε από το λοιμό του 430 π.Χ, τη μορφή της οποίας αναδημιούργησε, καθώς το κρανίο της βρέθηκε σε καλή κατάσταση, ο καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης. 

Αύριο λοιπόν, Κυριακή 7 Αυγούστου, στις οχτώ το βράδυ, θα εγκαινιαστεί στο Κοινοτικό Γραφείο της Κεφαλόβρυσης, Έκθεση Φωτογραφίας και Έργων Τέχνης της Μύρτιδος. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο καθηγητής και ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης.  Η Έκθεση και το Συμπόσιο Γλυπτικής, με τίτλο “ΜΝΗΜΕΣ από την πέτρα στο μάρμαρο”, θα λειτουργούν μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Το Συμπόσιο Γλυπτικής ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου με τη συμμετοχή των γλυπτών Στέλιου Γαβαλά, Αλέξιου Ξενία, Στέλιου Παναγιωτόπουλου και Γιώργου Σταματόπουλου.

Όπως σημειώνει η Κοινότητα σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Περικλής Κανελλόπουλος, μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών, Μαριάννα Τσουρεκά, υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τους γλύπτες, οι οποίοι φιλοτεχνούν σε τρεις μαρμάρινους όγκους αντίστοιχα γλυπτά.

Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες ευχαρίστησαν για την πρόσκληση των διοργανωτών και την θερμή υποδοχή των κατοίκων. Άλλωστε τους καλωσόρισαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι τραγουδώντας τοπικά τραγούδια, μπροστά στα μάτια των μικρότερων παιδιών που κάθονταν στα μαξιλάρια τους μπροστά από τους επισήμους, συμβολίζοντας ότι το παρελθόν και το μέλλον συνομιλούν.

Ο Περ. Κανελλόπουλος τόνισε την σημασία του συμποσίου γλυπτικής για μια μικρή κοινότητα σαν την Κεφαλόβρυση, θέτοντας ερωτήματα προς διερεύνηση όπως «τι ακριβώς εκφράζουν αυτές οι δράσεις πολιτισμού που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα; Προφανώς μια βεβαιότητα συνέχειας, αφού οι τόποι δεν σταματούν να υπάρχουν με την απουσία ανθρώπων. Ο χρόνος περνάει και πέρα από τις μνήμες που αφήνει. Το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί καινούρια δεδομένα. Σίγουρα στα χωριά τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα όμως δεν είναι όπως παλιά» τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της ερημοποίησης. «Τα χωριά είναι σαν τους ελαιώνες: εγκαταλείπονται, αλλά δύσκολα πεθαίνουν. Περιμένουν υπομονετικά να ξανακαλλιεργηθούν και να δώσουν και πάλι καρπούς». 

Η Μαριάννα Τσουρεκά από την πλευρά της αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα που πρώτη φορά επιχειρείται στο χωριό και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το συμπόσιο όπως βραδιά ντοκιμαντέρ, περιήγηση στη Κοινότητά μας για να δούμε δείγματα παραδοσιακής λιθογλυπτικής και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα και το τμήμα συντήρησης και αποκατάστασης του Αρχαιολογικού χώρου μαζί με τους γλύπτες.

Την βραδιά έκλεισε συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, που ο μαέστρος Κώστας Νικολέας παρουσίασε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αναφορά στην παραδοσιακή μουσική του τόπου.

Ο «πατέρας» της Μύρτιδος, καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ι.  Παπαγρηγοράκης, απηύθυνε χαιρετισμό και αποκάλυψε ότι από τα σπαράγματα των τριών γλυπτών ο γλύπτης Στέλιος Παναγιωτόπουλος θα δημιουργήσει ένα γλυπτό του 11χρονου κοριτσιού της Αρχαίας Αθήνας, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Κεφαλόβρυσης, μετά από πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Περικλή Κανελλόπουλου. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Σωτήρης Μπακούρος, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, η πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, Μαρία Μπαρούνη, ενώ παραβρέθηκαν πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσακανίκας, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Βιβή Παντελάκη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος και η προϊσταμένη της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ Δήμου Τριφυλίας Φωτεινή Στυλιανού.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν την εταιρεία Αφοί Ι. Παπαγιαννούλη Α.Ε. για την πολύτιμη προσφορά των τριών ογκομαρμάρων, χωρίς την οποία το συμπόσιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Χορηγοί αυτού του Εργοταξίου Τέχνης και Πολιτισμού είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.