Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 22:22

Qatar Gate και Εύα Καϊλή: Για πια έκπληξη μιλούν όλοι τώρα;

Qatar Gate και Εύα Καϊλή: Για πια έκπληξη μιλούν όλοι τώρα;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Του Σωτήρη Βλάχου

Η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι από τα πρόσωπα που αναφέρονται ως βασικά στο σκάνδαλο QATAR GATE. Θα δούμε όμως ποτέ τι και ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω;  

Όλοι δηλώνουν σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις, το ίδιο δηλώνουν και από το κόμμα της.

Όμως υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι υπάρχουν μεγάλα ζητήματα με την κυρία Ευρωβουλευτή και, ακόμα χειρότερα με το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε στο επόμενο κείμενο της στήλης;

Δεν θα μπορούσε κάποιος να αναμένει από ένα σοσιαλιστικό κόμμα να απαιτεί τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο των εκπροσώπων του στο κοινοβούλιο της Ευρώπης, στο εθνικό κοινοβούλιο και την απόλυτη διαφάνεια στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες; Σε όλες τους τις δημόσιες δραστηριότητες; Όπως και λογοδοσία για τις πολιτικές τους τοποθετήσεις και παρεμβάσεις;

Η συνολική πορεία της συγκεκριμένης Ευρωβουλευτού είναι διάσπαρτη με σοβαρά ζητήματα που είναι να απορείς πως δεν προκάλεσαν την αναχαίτηση της εδώ και χρόνια.

Η κα Καϊλή είχε δηλώσει ότι τον παππού της τον σκότωσαν εγκληματίες κουμουνιστές.

 

Σαφής τοποθέτηση υπέρ των διωκτών του εμφυλίου, ειδικά αν λάβεις υπόψη ότι η δήλωση αποδείχθηκε ότι ήταν παραμύθια.

Τρομερό αλλά δεν έδωσε κανένας συνέχεια.

Τόλμησε να δηλώσει, σε μια χώρα που τη μαστίζει η ανεργία, που στο ξέσπασμα της κρίσης σχεδόν ο ένας στους τρείς ήταν άνεργος, ότι τα επιδόματα είναι για τους τεμπέληδες.  

Ολόκληρο εγκώμιο έπλεξε του ΚΑΤΑΡ η συγκεκριμένη κυρία.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο…»

Δεν δίστασε, μέσα στην Ευρωβουλή, να χαρακτηρίσει το ΚΑΤΑΡ ως «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Επικαλέστηκε μάλιστα και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα, που έχουν ξεπεράσει τον τρομακτικό αριθμό των εξίμισι χιλιάδων μόνο για το κτίσιμο των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όταν τα συστημικά ΜΜΕ αναδεικνύαν την «σαγηνευτική» προσωπικότητα της, «δεν έχανε ευκαιρία να τονίζει την απέχθειά της στην Αριστερά, τους τεμπέληδες εργαζόμενους που θέλουν επιδόματα κ.λπ.…»

«Αυτοί ήταν και οι λόγοι που προκαλούσαν τον θαυμασμό των αρίστων του Κυριάκου, που με προεξάρχοντα τον Άδωνι Γεωργιάδη … υποστήριξαν φανατικά -όπως και τα ΜΜΕ Πέτσα- την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το ίδιο έκανε και ο Πρωθυπουργός. Μπορεί η κα Καϊλή να είναι «σοσιαλίστρια» και ο Πρωθυπουργός δεξιός νεοφιλελεύθερος, αλλά η αρετή δεν έχει κομματική ταυτότητα.

Την ίδια ώρα των άριστων σχέσεων της με το Νεοδημοκράτικο επιτελείο, δεν αμελούσε να ενημερώνει για το πόσο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ήταν.

Υποστήριξε θερμά ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν μια σκευωρία. Το ίδιο θερμά υποστήριξε και την εκλογή Ανδρέα Λοβέρδου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ, όπως έκαναν και οι μηχανισμοί της Ν.Δ.

Η τελική ανάδειξη της σε κλέφτρα διαστάσεων είναι ό,τι πιο αναμενόμενο και αν θέλετε το λιγότερο σημαντικό.

 

Οι τόσες αναφορές στην κυρία ευρωβουλευτή έγιναν όχι διότι η ίδια έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Θα εξαφανιστεί από την σκηνή χωρίς να έχει αφήσει ούτε ίχνος κάποιας έστω επίδρασης στο πολιτικό γίγνεσθαι, για να αντικατασταθεί, δυστυχώς, από ανάλογούς της αν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί πολιτικά.

Είναι κατεπείγουσα η αναζήτηση κανόνων και μηχανισμών ελέγχου όλων από όλους και κύρια από την βάση του κόμματος, διαδικασιών αλλά και οραμάτων που να προσελκύουν άλλης ποιότητας στελεχιακό δυναμικό. Κάτι που δυστυχώς έχουμε πολλές αμφιβολίες αν το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει.

 

 

 

Ένα κτήνος ή μια κοινωνία που παράγει κτήνη;
Ισραηλινή κυριαρχία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας
Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει μόνο από τον Covid 19
Νεοφιλελευθερισμός και ανθρώπινος πόνος – Αμετάκλητα η δημόσια υγεία στο στόχαστρο
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ένα ακόμη ταρακούνημα από τις εξελίξεις
Εκδήλωση στην Καλαμάτα – Μαζικές σφαγές Τουρκοκυπρίων