Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 15:03

Κατάληψη των εκπαιδευτών οδήγησης, έχουν να δουλέψουν από τις 7 Μάρτη!

Κατάληψη των εκπαιδευτών οδήγησης, έχουν να δουλέψουν από τις 7 Μάρτη!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Σε συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Μεταφορών προχώρησαν το μεσημέρι οι εκπαιδευτές οδήγησης της Καλαμάτας. Έχουν να δουλέψουν από τις 7 Μάρτη, οπότε και ξεκίνησε η αποχή των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών από τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών εξαιτίας της διακοπής της αμοιβής τους. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα. Εναλλακτική και προσωρινή λύση είναι να γίνονται οι εξετάσεις μέσα στο ωράριο των υπαλλήλων, ώστε να μην χρειάζονται υπερωρίες. Οι υπάλληλοι ωστόσο υπογραμμίζουν ότι αυτή δεν είναι λύση γιατί, λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες την ώρα των εξετάσεων…

Στο τέλος του 2015 διακόπηκε η υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και οι υπάλληλοι, αφού εργάστηκαν το Γενάρη και το Φλεβάρη χωρίς να πληρώνονται, ξεκίνησαν από το Μάρτη αποχή από το υπερωριακό τους έργο, διεκδικώντας την υπερωριακή αμοιβή που δικαιούνται. Σημειώνεται ότι έχει διακοπεί επίσης η αμοιβή των μελών των δευτεροβάθμιων επιτροπών, που και αυτές απέχουν όπως και των μεικτών κλιμακίων ελέγχου, που επίσης δεν λειτουργούν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Παπαμικρουλέας, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «έχουμε οδηγηθεί σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο. Έχουμε να δουλέψουμε από τις 7/3 και μαζί με το οικονομικό αδιέξοδο δημιουργείται και ψυχολογικό πρόβλημα, γιατί όταν δεν υπάρχει εργασία έρχεται η ανέχεια. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα, θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση ώστε οι εξεταστές να συνεχίσουν το έργο τους και εμείς τη δουλειά μας».
Για το αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών ο κ. Παπαμικρουλέας σημείωσε: «Εμείς, σαν Ομοσπονδία, έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί ειδικό σώμα εξεταστών, που να ασχολείται μόνο με αυτή τη δουλειά, γιατί δεν γίνεται ο υπάλληλος το πρωί να εργάζεται στην υπηρεσία του και το απόγευμα να έχει ψυχολογία για να εξετάσει τον υποψήφιο οδηγό. Όλα αυτά συζητιόνται. Επίσης έχουμε κάνει πρόταση να βρεθεί μια εναλλακτική λύση μέχρι να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα, δηλαδή οι εξετάσεις να γίνονται εντός ωραρίου, από τις 12 μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Το θέμα αυτό όμως αγγίζει τις αρμοδιότητες του περιφερειάρχη. Θα δούμε τι θα γίνει, το συζητάμε. Ελπίζω κάποια στιγμή να έχομε αίσιο τέλος και όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας».
Ο γραμματέας του Σωματείου, Γιάννης Κασδαγλάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι είναι απαράδεκτη η αδιαφορία των ιθυνόντων. Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι «δεν καταργείς κάτι, στη συγκεκριμένη περίπτωση την υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων, αδιαφορώντας παντελώς για τις συνέπειες που θα προκληθούν σε όλο τον κόσμο που εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αν μη τι άλλο και λίαν επιεικώς αυτό αποκαλείται αδιαφορία».
Από την πλευρά των υπαλλήλων που απέχουν ο Δημήτρης Φαββατάς, που έχει και συνδικαλιστική ιδιότητα, τόνισε: «Συμμεριζόμαστε τον αγώνα που κάνουν οι εκπαιδευτές, από εκεί και πέρα όμως εμείς δεν μπορούμε να εργαζόμαστε χωρίς να αμειβόμαστε. Από το Δεκέμβρη του 2015 υπάρχει ο σχετικός νόμος που απαγορεύει την αμοιβή μας, παρόλα αυτά, σε ένδειξη καλής θέλησης, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έγιναν οι εξετάσεις κανονικά χωρίς να αμειβόμαστε. Από τις 7 Μαρτίου πήρε ομόφωνη απόφαση η Ομοσπονδία μας για αποχή από τις εξετάσεις. Ζητάμε από τον υπουργό Μεταφορών να υλοποιήσει την υπόσχεσή του και να καταθέσει την τροπολογία που έχει συντάξει για ψήφιση στη Βουλή. Άλλη λύση δεν υπάρχει, εάν αποφασίσουν εξετάσεις το πρωί θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στις υπηρεσίες. Ήδη γνωρίζουμε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι πάνω από 40% τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν γίνει και αυτό καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Εάν θέλουν να απαξιώσουν πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες ας το κάνουν. Ζητάμε να ψηφιστεί η τροπολογία, η οποία δεν αφορά μόνο το θέμα των υποψηφίων οδηγών αλλά και τους γιατρούς για τους οδηγούς που περνούν από δευτεροβάθμιες εξετάσεις όπως και τα μεικτά κλιμάκια, που δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή, αλλά και τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Αυτή τη στιγμή τα μεικτά κλιμάκια σε όλη την Ελλάδα δεν λειτουργούν γιατί δεν αμείβονται. Και δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν σε εξετάσεις και σε επιτροπές χωρίς να αμείβονται».
Στ.Μ.