Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 12:51

Γιατί ματαιώθηκε τώρα η σύναψη σύμβασης για τον Βιολογικό προϋπολογισμού 295.000 ευρώ;

Γιατί ματαιώθηκε τώρα η σύναψη σύμβασης για τον Βιολογικό προϋπολογισμού 295.000 ευρώ;

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ  
Τελικά με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, ματαιώθηκε η διαδικασία σύναψης σύμβασης για την ανάθεση της υπηρεσίας λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας και 18 αντλιοστασίων, προϋπολογισμού 295.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Είναι ο διαγωνισμός που σύμφωνα με καταγγελία προς την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων περιείχε “φωτογραφικούς όρους”. 

Ωστόσο η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ υποστηρίζουν ότι η ματαίωση της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη καταγγελία. Αντίθετα, τονίζουν -το είπε ο δήμαρχος και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- ότι η σύμβαση δεν θα υπογραφεί γιατί εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ, που έχουν προσληφθεί με σύμβαση, παραμένουν προσωρινά στην εργασία τους, ύστερα από έκδοση προσωρινής διαταγής από το δικαστήριο και έτσι συνεχίζει να διαθέτει η Επιχείρηση το προσωπικό που χρειάζεται για να παρέχει η ίδια την υπηρεσία που προέβλεπε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. 


Καταγγελία για “φωτογραφικό” διαγωνισμό 295.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΚ


Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί ματαιώνεται τώρα η σύναψη της σύμβασης και δεν ματαιώθηκε νωρίτερα η συνέχιση του διαγωνισμού, αφού η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία τους έχει εκδοθεί από τις 8 Φεβρουαρίου 2022. 

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας από τον επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, ο οποίος σχολίασε, μεταξύ άλλων, “μήπως οι καταγγελίες, τις οποίες μέχρι τώρα απέρριπτε η πλευρά της πλειοψηφίας, είναι ο λόγος της ματαίωσης;” και παρατήρησε επίσης ότι “αυτά τα πράγματα είτε αντιμετωπίζονται με μια ελαφρότητα ή κάτι κρύβεται”.


Επισημαίνεται ακόμη ότι στο Διαύγεια της ΔΕΥΑΚ αναρτήθηκε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη ματαίωση της σύναψης της σύμβασης, δεν έχει όμως αναρτηθεί ακόμη η προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. που αναδεικνύει ως προσωρινή ανάδοχο της υπηρεσίας λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού και των αντλιοστασίων τη μοναδική εταιρία που συμμετείχε στο διαγωνισμό, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της καταγγελίας έγινε με “φωτογραφικούς όρους”. 

Στην απόφαση που έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια, σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει στο εξής σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία “δύναται να επαναπροκηρυχτεί στο μέλλον με ίδιους ή άλλους όρους ανάλογα με τις δικαστικές εξελίξεις, ενόψει αναμονής της εκδοθεισομένης απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, οπότε και ο αναθέτων φορέας θα επαναπροσδιορίσει έπειτα από επανεκτίμηση των συνθηκών τις ανάγκες του και θα αποφασίσει για τη διαδικασία ανάθεσης της εν λόγω υπηρεσίας με αιτιολογημένη απόφασή του”.

Στ.Μ.