Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 22:34

Ο Π. Μαντάς και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. στους υπουργούς για στήριξη των αγροτών

Ο Π. Μαντάς και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. στους υπουργούς για στήριξη των αγροτών

Πρωτοβουλία επαφών με αρμόδιους υπουργούς έχει ξεκινήσει ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, με κύριο σκοπό την εύρεση λύσεων όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, τα οποία έχουν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς και τα ζητήματα μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες…

Πρόκειται για τους βουλευτές, εκτός του Περικλή Μαντά, Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο,, Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα, Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη, Β’ Πειραιά Δημήτρη Μαρκόπουλο, Πιερίας Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Πέλλας Βασίλειο Βασιλειάδη. 

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου “κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων που στοχεύουν στην εξυγίανση λειτουργίας των ΤΟΕΒ και στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΤΟΕΒ, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με δύο ‘μέτωπα’ καθώς αφενός δεν μπορούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους αγρότες-αρδευτές, λόγω των δυσμενών αντικειμενικών δυσκολιών, αφετέρου δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν τις υψηλές οφειλές τους απέναντι στην ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια. 

Εξυγίανση Οργανισμών και στήριξη αγροτών

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει οξυνθεί, μετά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, και οι βουλευτές κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον κ. Γεωργαντά έθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των αγροτών απέναντι στους Οργανισμούς, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εισπραξιμότητας το οποίο θα συμβάλει στην εξυγίανση των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των επιτροπών διαχείρισης κρατικών γεωτρήσεων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει και την συνέπειά τους απέναντι στην ΔΕΗ. Παράλληλα εξετάζεται και η δυνατότητα αξιοποίησης άλλων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής με την ταυτόχρονη στήριξη των καλλιεργειών, μέσω και της διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε συγκεκριμένα προϊόντα. Οι βουλευτές έθεσαν και θέμα στήριξης των προϊόντων που έχουν πληγεί από την πανδημία καθώς και από τις εξελίξεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, μέτρα τα οποία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εφαρμοστούν για τα προϊόντα της κορινθιακής σταφίδας και της επίσπορης πατάτας, ενώ αναμένονται και απαντήσεις από την Ε.Ε. όπου και έχουν γίνει σχετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.   

Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός κατέγραψε όλες τις προτάσεις και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα στήριξης και για τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και κυρίως για τους αγρότες, τα οποία θα γίνουν πιο συγκεκριμένα και θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Πρόκειται για μέτρα ‘ανάσα’ για τον αγροτικό κλάδο, που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές με τους βουλευτές. 

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού οι βουλευτές, καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουν επικοινωνία και θα συναντηθούν και με άλλους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να υπάρξουν ολοκληρωμένες λύσεις”.