Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 18:27

Στον υπουργό Περιβάλλοντος ο Π. Μαντάς και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. που ζητούν στήριξη για την άρδευση των καλλιεργειών

Οι βουλευτές Περικλής Μαντάς, Βασίλειος Βασιλειάδης, Θέμης Χειμάρας, Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας Οι βουλευτές Περικλής Μαντάς, Βασίλειος Βασιλειάδης, Θέμης Χειμάρας, Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας

Λύσεις πρότειναν και ζήτησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Περικλής Μαντάς από τη Μεσσηνία, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν…

Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται: “Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα συναντήθηκαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με υπουργικά στελέχη προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ (Τοπικοί-Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους, με κυρίαρχο το υψηλό κόστος ενέργειας. 


Ο Π. Μαντάς και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. στους υπουργούς για στήριξη των αγροτών


Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Σκρέκα με την συμμετοχή των βουλευτών Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη, Β’ Πειραιά Δημήτρη Μαρκόπουλο, Πέλλας Βασίλειο Βασιλειάδη και Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα. 

Σχεδιάζονται ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ενεργούν από κοινού και με συγκεκριμένη ατζέντα και προτάσεις, έθεσαν στον κ. Σκρέκα το πολύ σοβαρό ζήτημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία τους και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο εν όψει της έναρξης της νέας αρδευτικής περιόδου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια με συνέπεια να μην είναι εφικτό να ποτιστούν οι καλλιέργειες. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της ενεργειακής κρίσης, η κατάσταση έχει οξυνθεί και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη την λειτουργία των ανωτέρω φορέων. Επιπλέον, οι βουλευτές έχουν επικεντρώσει την προσπάθειά τους στην δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων τα οποία δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά με την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου θα συμβάλλουν στην εξυγίανση των Οργανισμών.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσουν σχετικές ρυθμίσεις, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε θετική κατεύθυνση είναι το μέτρο που αφορά στην κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η κάλυψη του 50% της χρέωσης που προέρχεται από την ρήτρα αναπροσαρμογής για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 περιλαμβάνει τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και αυτό είναι μία σημαντική βοήθεια για τους Οργανισμούς και τους αγρότες.

‘Κλειδί’ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο κ. Σκρέκας είναι επίσης θετικός και στο θέμα που έθεσαν οι βουλευτές για την αξιοποίηση και άλλων πηγών ενέργειας, καθώς η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την ηλεκτρική κατανάλωση. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ να αξιοποιήσουν ως χρηματοδοτικά εργαλεία τα προγράμματα των Περιφερειών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι βουλευτές, που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την εξυγίανση και λειτουργία των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, θα συνεχίσουν τις επαφές τους και με άλλα κυβερνητικά στελέχη ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων”.