Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 15:56

Το "πακέτο Γιούνγκερ" και τι μπορεί να "θεραπεύσει", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το "πακέτο Γιούνγκερ" και τι μπορεί να "θεραπεύσει", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΗ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ 
Τι είναι το λεγόμενο «πακέτο Γιούνγκερ», με το οποίο τοπικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι μπορεί να θεραπευτεί «πάσα νόσος», εξήγησε κατά το Διευρυμένο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Καλαμάτα ο αναπληρωτής διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άρης Περουλάκης. Και ο ίδιος υποστήριξε ότι στο «πακέτο» αυτό, συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπορούν πράγματι να ενταχθούν διάφορα έργα υποδομής, που θα χρηματοδοτηθούν όμως και από δημόσιους και από ιδιωτικούς πόρους, όπως και επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων…

«Πρέπει να μπούμε στη λογική του «πακέτου Γιούνγκερ», να βρούμε το μηχανισμό εκείνο που θα μπορέσει να εμπλέξει ιδιώτες ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί ένα έργο», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση της KalamataJournalγια το τι ακριβώς χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα, ο κ. Περουλάκης.
Όπως συνέχισε, με το «πακέτο» αυτό δεν χρηματοδοτούνται έργα με τον τρόπο του ΕΣΠΑ, «πρέπει να υπάρξει εμπλοκή, να γίνει ΣΔΙΤ, να γίνει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Είναι έργα που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα και έχουν καταπληκτική εξέλιξη. Δηλαδή, αν δείτε αυτά που βλέπουμε εμείς από τα ΣΔΙΤ που παραδίδονται, είναι έργα καταπληκτικής ποιότητας και αποδοτικά αμέσως. Αυτά τα έργα χρειάζεται η Ελλάδα και ας είναι με συμπράξεις, μη φοβόμαστε αυτή τη λέξη. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο. Αν σωστά δομηθούν και αρθρωθούν μπορούν να γίνουν ΣΔΙΤ και να ξεπεράσουμε το ΕΣΠΑ συμπληρώνοντάς το. Δεν λέω ότι όλα μπορούν να γίνουν ΣΔΙΤ αλλά κάποια μπορούν να γίνουν. Στη Κρήτη ξεκίνησε ήδη ο βορειοδυτικός άξονας με ΣΔΙΤ».
PEROULAKHS-ARHS-12-12-16.jpgΟ αναπληρωτής διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Περουλάκης, συνέχισε σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα στο «πακέτο Γιούνγκερ» από την Ελλάδα έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,9 δις ευρώ και επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 500 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για 2,4 δις ευρώ, νομίζω δεν είμαστε άσχημα», σχολίασε ο κ. Περουλάκης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Κλείνοντας ο κ. Περουλάκης σημείωσε ότι «με το «πακέτο Γιούνγκερ» έχουμε μια δυνατότητα, πέρα από τα 20 -21 δις ευρώ του ΕΣΠΑ, να αντλήσει η χώρα και άλλα 4-5-6 δις ευρώ από το πρόγραμμα αυτό. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις μεγαλώνουν σε έκταση και σε μέγεθος και το οποίο νομίζω ότι μόνο καλό μπορεί να είναι».
Κατά την ομιλία του στο Διευρυμένο Συνέδριο που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Περουλάκης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα από επενδύσεις με χρήματα ιδιωτών τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται κάπου «κλειδωμένα» και είναι ανάγκη να πέσουν στην οικονομία.
Στ.Μ.