Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 00:38

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εννιά)

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εννιά)

Του Θανάση Παντέ

Περιττό να επισημανθεί πως ο Ιάσων Γουηβέριος όχι μόνο είχε δει το ζευγάρι της ιστορίας μας, που είχε καλέσει στο αρχοντικό του να τους προσφέρει δείπνο και είχε φροντίσει ο ίδιος να απουσιάζει, αλλά τους είχε κιόλας αποφύγει όσο πιο επιδειχτικά μπορούσε.

 

Είπαμε, ο τύπος ήταν ιδιόρρυθμος. Το επισήμανε άλλωστε και ο μπάτλερ του, αλλά ενδεχομένως να ήταν και ανισόρροπος. Γι’ αυτό άλλωστε και συχνά τον παρεξηγούσαν, αν και ο ίδιος έδειχνε να το απολαμβάνει. 

Η αντίδρασή του προφανώς δεν ήταν τυχαία αλλά έκφραση ενός βαθύτερου σνομπισμού, τον οποίο και φρόντιζε να εκδηλώνει όσο πιο συχνά γινόταν. 

Αυτό είχε συμβεί και τώρα με το ζευγάρι της ιστορίας μας, που, να σημειωθεί παρακαλώ, είχε ήδη αρχίσει να τον συμπαθεί. 

Καθώς όμως τριγυρνούσε στα σοκάκια είδε μια επιγραφή που έγραφε: “Κάποιος που κατηγορείται άδικα πάντα διασύρεται από τις αδαείς μάζες. Αν αυτός ο άνθρωπος πυροβολούσε στην τύχη σίγουρα θα πετύχαινε έναν φταίχτη” με υπογραφή ανώνυμος. 

Ακριβώς δίπλα μια άλλη μικρή επιγραφή έγραφε: “Ταχύτητα, αιφνιδιασμός και βίαιη δράση. Σύνθημα της Ομάδας Διάσωσης Ομήρων”.

Ξαφνιάστηκε. Είχε διατελέσει και ο ίδιος άλλοτε ανώνυμο μέλος ομάδας διάσωσης ομήρων και ένιωσε πως οι πινακίδες που μόλις διάβασε τον αφορούσαν. 

Προχώρησε λίγα μέτρα πιο πάνω και σταμάτησε μπροστά στον Πύργο του Μάρκελλου, που εκείνη τη στιγμή φωτιζόταν εξαιρετικά και δημιουργούσε ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό σκηνικό. 

Ο Πύργος είχε χτιστεί το 1802 και είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Αίγινας, αφού εκεί είχε εγκατασταθεί το 1826 η Αντικυβερνητική Επιτροπή. 

Αλλά και για τον Ιάσονα Γουηβέριο είχε ιδιαίτερη σημασία αυτό το κτίριο, αφού ένας πρόγονός του, ο Θεόκλητος Γουηβέριος, είχε διατελέσει μέλος της Επιτροπής και αργότερα προσωπικός φίλος του κυβερνήτη Καποδίστρια και των αδερφών του. 

Απορροφημένος στις σκέψεις του ο Ιάσων Γουηβέριος δεν είχε αντιληφθεί τη σκιά που τον ακολουθούσε. 

-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-




Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (ένα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δύο)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (πέντε) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έξι)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εφτά) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (οχτώ)