Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 17:49

Περιφέρεια Πελοποννήσου και Πολιτισμός: Θυσία στην «αναίσθητη ‘πληρωμή τοις μετρητοίς’» (Κομμουνιστικό Μανιφέστο)

Περιφέρεια Πελοποννήσου και Πολιτισμός: Θυσία στην «αναίσθητη ‘πληρωμή τοις μετρητοίς’» (Κομμουνιστικό Μανιφέστο)

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Του Σωτήρη Βλάχου

Στην περιφέρειά μας μόνο εκκρεμεί για δεκαετίες τώρα η κατασκευή έργων που έχουν τεράστια σημασία για τη ζωή των ανθρώπων, που θα την αναβάθμιζαν ουσιαστικά.  Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι οδικοί άξονες α. Πύργου, Καλού Νερού, Τσακώνας, β. Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης και γ. Ριζόμυλου – Κορώνης.

Τα έργα αυτά έχουν να κάνουν και με τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε μνημεία του πολιτισμού αυτής της χώρας.

Τα ίδια τα μνημεία του πολιτισμού της χώρας βρίσκονται στην ανάγκη της πιο μεγάλης συντήρησης, που επιβάλλεται και για λόγους πολύ πέραν της οικονομικής εκμετάλλευσης τους.

Οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό και αναδεικνύεται, αποτελώντας τροφή πνευματικής και αισθητικής ανάπτυξης, είναι από μόνο του τεράστιας σημασίας για τους ανθρώπους. 

Παρόλα αυτά, τα κάστρα σε Μεθώνη και Κορώνη, αντί να αποτελούν σημεία αναφοράς και φροντίδας, έχουν γίνει συνώνυμα της εγκατάλειψης.

Στην αρχαία Μεσσήνη έχει πλήρως αποκαλυφθεί μια πόλη που εντυπωσιάζει και δεν γνωρίζουμε αν έχει μπει έστω ως σκέψη η ουσιαστική αναβάθμισή του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου.

Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Παντού όπου η αστική τάξη ήρθε στην εξουσία, κατέστρεψε όλες τις φεουδαρχικές, πατριαρχικές και ειδυλλιακές σχέσεις…

«Έσπασε χωρίς οίκτο τους πολυποίκιλους φεουδαρχικούς δεσμούς που συνδέανε τον άνθρωπο με τους φυσικούς ανώτερους του και δεν άφησε κανέναν άλλο δεσμό ανάμεσα σε άνθρωπο και σε άνθρωπο, εκτός από το γυμνό συμφέρον, από την αναίσθητη "πληρωμή τοις μετρητοίς"...

«Έπνιξε στα παγωμένα νερά του εγωιστικού υπολογισμού τα ιερά ρίγη του ευλαβικού ρεμβασμού, του ιπποτικού ενθουσιασμού, της μικροαστικής μελαγχολίας…»

 

«Μετέτρεψε την προσωπική αξιοπρέπεια σε ανταλλακτική αξία και στη θέση των απειράριθμων γραφτών και των έντιμα αποκτημένων ελευθεριών έβαλε τη μοναδική ασυνείδητη ελευθερία του εμπορίου…»

«Με μια λέξη, στη θέση της καλυμμένης με θρησκευτικές και πολιτικές αυταπάτες εκμετάλλευσης, έβαλε την ανοιχτή, ξεδιάντροπη, άμεση, σκληρή εκμετάλλευση...» (Καρλ Μαρξ και Φρειδερίκος Ένγκελς, Κουμμουνιστικό Μανιφέστο)

Αυτή η «ανοιχτή, ξεδιάντροπη, άμεση, σκληρή εκμετάλλευση» γίνεται μέσα από μεθόδους και διαδρομές ασύλληπτες ακόμα και στον καπιταλισμό της πρώιμης περιόδου.

Οι μέθοδοι εξαπάτησης του κράτους και του κοινωνικού συνόλου είναι «επιστήμη» στην οποία τα γεράκια του συστήματος αφιερώνουν τεράστιους πόρους και χρόνο.

Τραπεζικοί λογαριασμοί μιας ελάχιστης μειοψηφίας κρύβουν αμύθητα ποσά σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και αμέτρητες νομοθετικές ρυθμίσεις εξασφαλίζουν τους κατόχους τους από κάθε έλεγχο και ποινική δίωξη.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο, είναι το μότο του νεοφιλελευθερισμού.

Έλα όμως που υπάρχει αλλά ανθίζει μόνο σε ιδιωτικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους.