Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 17:59

Μετά τους Ηρακλειώτες οι Καλαματιανοί έδωσαν τα περισσότερα ρούχα για ανακύκλωση

Μετά τους Ηρακλειώτες οι Καλαματιανοί έδωσαν τα περισσότερα ρούχα για ανακύκλωση

35 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟ 2016 
Πρώτος ο Δήμος Ηρακλείου της Κρήτης και δεύτερος ο Δήμος Καλαμάτας, μεταξύ 18 Δήμων της χώρας, ήρθαν στην ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών. Πρόκειται για την ανακύκλωση που γίνεται με την εναπόθεση των άχρηστων ρούχων και παπουτσιών στους κόκκινους κάδους της εταιρείας Recycom. Ειδικότερα, το 2016 η εταιρία πήρε από τους κάδους της στην Καλαμάτα συνολικά 35 τόνους ρούχων και παπουτσιών, ενώ προσέφερε στο Δημοτικό Παντοπωλείο διάφορα είδη…

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «ο Δήμος Καλαμάτας κατέλαβε τη 2η θέση σε σύνολο 18 Δήμων πανελλαδικά, σχετικά με τη συγκομιδή ρουχισμού προς ανακύκλωση, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε στο Δήμο η εταιρεία RECYCOM, η οποία πραγματοποιεί την ανακύκλωση των ενδυμάτων και υποδημάτων που οι πολίτες αποθέτουν στους κόκκινους κάδους.
Κατά το 2016, η εταιρεία ανακύκλωσης ενδυμάτων-υποδημάτων RECYCOM αποκόμισε από τους κάδους που έχουν τοποθετηθεί στην Καλαμάτα, 35 τόνους ενδυμάτων-υποδημάτων συνολικά, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση ενός υγιούς δικτύου ανακύκλωσης και της καλλιέργειας συνείδησης συνυπευθυνότητας, που αποτελεί προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η εταιρεία προσέφερε στο Δημοτικό Παντοπωλείο 1.910 τεμάχια διαφόρων τροφίμων και ειδών υγιεινής (π.χ. όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, χλωρίνη, καφέ, ελαιόλαδο κ.λπ.). Κάθε πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όπως η ρίψη αντικειμένων εξ αμέλειας, αντιμετωπίσθηκε άμεσα.
Η εταιρεία συνεισφέρει και θα συνεχίσει να συνεισφέρει με περισσότερα αγαθά στο Δήμο Καλαμάτας, με στόχο τη βοήθεια περισσοτέρων απόρων οικογενειών.
Σημειώνεται, τέλος, ότι συγκριτικά με το περασμένο έτος (2015) αποκομίσθηκαν ποσότητα ενδυμάτων-υποδημάτων μεγαλύτερη κατά 12 τόνους».
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, «η RECYCOM εφαρμόζει με οργανωμένο, επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Η RECYCOM σε συνεργασία με τους πολίτες, παραγωγικούς φορείς και Σούπερ Μάρκετ, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και Δημόσιους Οργανισμούς, ανακτά τα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές και τα επαναθέτει σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο.
Τοποθετώντας ιδιαίτερα καλαίσθητους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα, καλλιεργεί τη σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης και προσκαλεί καθένα να πάψει να αδιαφορεί. Είναι τόσο απλό σε όλους, να ανοίξουμε τον κάδο και να αποθέσουμε σ’ αυτόν τα είδη, που παλιότερα θα πετάγαμε στα σκουπίδια!
Με την ανακύκλωση ρούχων που προτείνουμε, και με σωστή διαχείριση, καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο προωθείται στις αγορές μεταχειρισμένων ειδών, εξασφαλίζοντας φθηνά ή δωρεάν είδη ρουχισμού για τις μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, στουπιά, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων, κτλ.
Σε ένα σημαντικό ποσοστό προωθούνται επίσης οι αναγκαίες από την Ε.Ε. δράσεις ανακύκλωσης, απαλλάσσοντας χωματερές και ΧΥΤΆ από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών!».