Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 15:35

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τρία)

Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα τρία)

Του Θανάση Παντέ 

Και η αφήγηση συνεχίζεται αναζητώντας τον ελέφαντα στην Αίγινα, εν μέσω και άλλων ιστοριών βεβαίως, εξίσου περίεργων και ενώ οι διακοπές συνεχίζονται και αυτές. 

Και να φανταστείτε πως ο ελέφαντας ακόμα δεν εμφανίστηκε. 

 

Κάτι σαν τον Γκοντό του Μπέκετ που όλο τον περιμένουν και ποτέ δεν έρχεται. Είναι όμως ο ελέφαντας Γκοντό; Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί.Ακόμα και ο αφηγητής την αναζητά και προς το παρόν δεν τη βρίσκει. 

Οπως δεν τη βρίσκει και το ζευγάρι της ιστορίας μας, Εκείνος και Εκείνη, που, αφού πήραν το πρωινό τους στο ξενοδοχείο, αναχώρησαν με τα πόδια για τη θέση “Πλακάκια”, εκεί που βρίσκεται το σπίτι το οποίο έχτισε και έζησε σε αυτό ο Καζαντζάκης, σχεδόν για 20 χρόνια, με ενδιάμεσες απουσίες στο εξωτερικό. 

Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή και το ζευγάρι της ιστορίας μας έχει ενθουσιαστεί. Και στον ολοκάθαρο ορίζοντα φαίνονται το Αγκίστρι, τα πλοία και τα Flying που πηγαινοέρχονται. Νατα στη διαδρομή τα σπίτια εργαστήρια των εικαστικών Νικολάου και Μόραλη. Το αρχοντικό του Ζαΐμη και το Μουσείο-Εργαστήριο του Καπράλου και πολλές φιστικιές ολόγυρα και άλλα κτήματα με σπίτια εξοχικά και άλλα. 

Αίγινα είναι όλα αυτά και άλλα πολλά και το ζευγάρι της ιστορίας μας τα απολαμβάνει. Και δεν θυμάται τον Ιάσονα Γουηβέριο ούτε τον μπάτλερ του, Τζιάκομο, ούτε τον Κουρτ ούτε τη Βάιλ ούτε και τίποτα που θα μπορούσε να ενοχλήσει την ησυχία τους. 

Εν μέσω της ησυχίας αυτής φτάνουν στο σημείο που βρίσκεται το σπίτι που έζησε ο Καζαντζάκης και  το φωτογραφίζουν. 

Καθώς παίρνουν το δρόμο της επιστροφής βλέπουν στα κινητά τους μηνύματα που τους προσκαλούσαν στη Στούπα τέλη Αυγούστου. Το μήνυμα-είδηση είναι πως στη Στούπα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Παναγιώτη Γιαννουλέα “Η δηλητηριάστρια της Μάνης”. Η είδηση ενθουσιάζει το ζευγάρι της ιστορίας και ενώ δεν είχε σκοπό να διακοψει τις διακοπές του στην Αίγινα, αποφάσισε να το κάνει. Διευκολύνει πάντως το γεγονός πως η παρουσίαση θα γίνει τέλη Αυγούστου, στις 31 του μηνός συγκεκριμένα. 

Πολλά είχε ακούσει για τη δηλητηριάστρια αυτή το ζευγάρι της ιστορίας μας και δεν τα έχει ξεχάσει. Ας όψεται και ο φίλος τους ο γράφων που τόσα τους έχει πει για το συγγραφέα του βιβλίου, αλλά πρωτίστως για την περιοχή της Στούπας και δικαιολογημένα λοιπόν έχουν ενθουσιαστεί Εκείνος και Εκείνη. 

Αποφασίζουν λοιπόν στις 31 Αυγούστου να είναι στη Στούπα και καθώς επιστρέφουν στο Ξενοδοχείο “Δανάη”, όπου διαμένουν, βλέπουν με έκπληξη να τους περιμένουν ο Ιάσων Γουηβέριος με τον μπάτλερ Τζιάκομο, εμφανώς χαρούμενοι που τους είδαν να επιστρέφουν. 

-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (ένα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δύο)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τρία)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (τέσσερα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (πέντε) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έξι)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εφτά) 
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (οχτώ)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (εννιά)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δέκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (έντεκα)
Ελέφαντας στην Αίγινα και άλλες ιστορίες (δώδεκα)