Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 01:22

Σεισμός και Άρειος Πάγος – Κοινά επιτεύγματα

Σεισμός και Άρειος Πάγος – Κοινά επιτεύγματα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Του Σωτήρη Βλάχου

Σε εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθωποι τους οποίους ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία έχει αφήσει χωρίς στέγη.

Σε εκατομμύρια υπολογίζονται επίσης και αυτοί που θα αφήσουν χωρίς στέγη στη μικρή Ελλάδα οι πλειστηριασμοί 700.000 ακινήτων που προγραμματίζονται για το 2023.  

Τον δρόμο για αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων ανοίγει ο Άρειος Πάγος με απόφαση που πήρε «κεκλεισμένων των θυρών».

Με ισχυρή πλειοψηφία (56-9) πάρθηκε η απόφαση υπέρ των εκπροσώπων των Funds -των γερακιών.

Τώρα τα γεράκια μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς χωρίς να υπάρχουν δικαιώματα των δανειοληπτών ή οποιεσδήποτε νομικές δυσκολίες.

Η απόφαση των δικαστών πάρθηκε μετά από εισήγηση της αρμόδιας εισαγγελέως.

Όπως ο σεισμός αφαίρεσε το δικαίωμα στη στέγη, έτσι τον αφαίρεσε και ο Άρειος Πάγος από χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

 

Θρήνος και οδύνη, λιτανείες και εξορκισμοί στην περίπτωση των αστέγων από τον σεισμό. Καθόλα νόμιμη και ηθική πράξη οι εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους, ανθρώπων που χρεώνονταν και εξοφλούσαν όσο η κοινωνία και η οικονομία τούς παρείχαν τη δυνατότητα. 

Η επίθεση κλιμακώνεται. Ενώ το 2022 έγιναν 40.000 πλειστηριασμοί, για το 2023 θα βρεθούν μπροστά σε αυτή την απειλή 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων!

Τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα που να δημιουργεί ελπίδες για καλυτέρευση της κατάστασης. Αντίθετα, η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν μηνιάτικη επιβάρυνση που συνεχώς μεγαλώνει.  

Ήδη ένα στα τρία  στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχει «κοκκινίσει» ξανά.

Σε αντίσταση καλεί ο Σύριζα. Μόνο που η απόφαση του Άρειου Πάγου στηρίχθηκε σε νόμους που και ο Σύριζα ψήφισε. Και χρειάζεται μια κάποια επιπλέον επεξήγηση τι είναι αυτό που τώρα προτείνει.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αδυνατεί να δώσει λύσεις. Τα  στοιχεία που το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε δείχνουν ρυθμίσεις που έφτασαν μόλις τις 3.323 από το σύνολο των 47.600 αιτήσεων, ποσοστό λίγο κάτω από 7%.

Εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη υπόθεση αποτελεί και η ταχύτητα με την οποία πάρθηκε η απόφαση. Στις 26 Ιανουαρίου έγινε η αρχική συζήτηση στον Άρειο Πάγο, αρχές Φεβρουαρίου πάρθηκε η τελική απόφαση.  

«Αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί ταχύτατα όταν είναι να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και πάει με ρυθμούς χελώνας, όταν είναι να δικαιώσει κάποιον εργαζόμενο που π.χ. είχε εργατικό ατύχημα και απαιτεί να του αποδοθούν τα αυτονόητα που του στερεί η εργοδοσία», σχολιάζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά. Η απόφαση του Άρειου Πάγου στερείται κάθε ηθικής. Και νομιμοποιεί την λειτουργία κοινωνιών αστέγων.  

Το εργατικό κίνημα πρέπει να εντάξει τη μάχη ενάντια σε αστέγους συμπολίτες μας μέσα στην ατζέντα του. Και να συντονίσει τους αγώνες.

Η  καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να θεσπισθεί σε νόμο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή από τα συνδικάτα.

 

 

 

Ένα κτήνος ή μια κοινωνία που παράγει κτήνη;
Ισραηλινή κυριαρχία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας
Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει μόνο από τον Covid 19
Νεοφιλελευθερισμός και ανθρώπινος πόνος – Αμετάκλητα η δημόσια υγεία στο στόχαστρο
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ένα ακόμη ταρακούνημα από τις εξελίξεις
Εκδήλωση στην Καλαμάτα – Μαζικές σφαγές Τουρκοκυπρίων
Qatar Gate και Εύα Καϊλή: Για πια έκπληξη μιλούν όλοι τώρα;
Κυβέρνηση των σκανδάλων ή κοινωνία σκάνδαλο;