Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 10:50

Επιστολές μιας Παραπαιδαγωγού: Μέχρι η υγιής Κοινωνία να γίνει μόδα…

Επιστολές μιας Παραπαιδαγωγού: Μέχρι η υγιής Κοινωνία να γίνει μόδα…

Αγαπητέ αρχισυντάκτη, 
                                                ένας από τους φερόμενους ως βιαστές δήλωσε πως αυτός  ο «καταιγισμός καταγγελιών» (χάρη στον οποίο όλοι προσδοκάμε πως θα πάψουμε πια να είμαστε μια κοινωνία απόκρυψης και ανοχής) «είναι μια μόδα».  Πρέπει, λοιπόν, ο κάθε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά καταπιεσμένος, να περιμένει αν θα έρθει ο «βιασμός» του στη μόδα; Αυτή είναι η λύση για να γίνουμε μια υγιής κοινωνία; Μέσα στην προσπάθειά του να αμυνθεί για το «πρόβλημά» του, ο άνθρωπος αυτός, «χτυπάει εκεί που πονάει», την Κοινωνία μας: Υπαινίσσεται την τραγικότητα η υγεία ή η αρρώστια της να είναι θέμα… μόδας! 

Στο παράδειγμά μας, τους βιασμούς, η εξέλιξη ήρθε από τα ΜΜΕ και από δηλώσεις ανθρώπων και φορέων μέσα από αυτά. Σαν τα ΜΜΕ να είναι μονόδρομος, για μια εκπαίδευση των πολιτών που δεν ανέχονται κανέναν «βιασμό», που δεν φοβούνται να αποτινάξουν κανένα «βιασμό», όχι μόνο σωματικό, αλλά και πολιτισμικό, οικονομικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, ψυχικό.  

Βρίσκετε, αγαπητέ αρχισυντάκτη, άλλη οδό για μια υγιή κοινωνία, απαλλαγμένη από κάθε «απόστημα», όπως λέμε, εκτός από την μετάδοση των κατάλληλων μηνυμάτων από το «νευρικό σύστημα της κοινωνίας» – κατ’ άλλους την «τέταρτη εξουσία» – τα  ΜΜΕ; Σε μια στιγμή κινδύνου, στον κορωνοϊό, ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια για να διδαχτούμε το προφανές, να «μένουμε σπίτι». Δηλώνουν, όλα αυτά κάτι άλλο εκτός από ότι για κάθε υγεία και αρρώστια της κοινωνίας μας, ένα είναι το «μεγάλο της κοινωνίας σχολείο»; 

Υπάρχει, βέβαια, και το πραγματικό Σχολείο, το οποίο είναι ο καταλύτης διαμόρφωσης των πολιτών μιας κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε καλά οργανωμένος φορέας, θεσμός, ίδρυμα, διαθέτει πάντα ένα τουλάχιστον «εκπαιδευτικό πρόγραμμα». Η Εκπαίδευσή μας κατακλύζεται από προγράμματα εξάπλωσης ιδεών, αξιών, πεποιθήσεων, μέσα στην τάξη. Κατά καιρούς, εξωσχολικοί εκπαιδευτές εκφράζουν την κρυφή πεποίθηση ότι θα έπρεπε να γίνουν… σχολικοί. Παρατηρήστε πως όποιος ενδιαφέρεται για την διαμόρφωση της κοινωνίας αναγνωρίζει πως το διαχρονικό, «μεγάλο σχολείο» είναι πάντα το Σχολείο, γι’ αυτό και προσπαθεί να συμμετέχει στην «δόμησή» του, ή την «αποδόμησή» του.

Αυτή τη στιγμή, όμως, είναι προφανές πως το Σχολείο δέχεται πολλά πλήγματα, και δεν αναφέρομαι μόνο στα γνωστά θέματα υποδομών και επάνδρωσης. Οι γονείς υποκύπτουν σε αποπροσανατολιστικές αυτοματοποιήσεις που τους δυσκολεύουν να συνεργαστούν με τους Εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βιώνουν τη μεταφορά του βάρους των ραγδαίων εξελίξεων στον κόσμο μας στις λειτουργίες του Σχολείου. Παράλληλα, σχεδόν όλα τα συστήματα διαχείρισης του κόσμου αγωνιούν πως θα συνδέσουν το Σχολείο με την οικονομία και την αγορά έχοντας τελείως άλλες προτεραιότητες κατά νου. 

Σε κάθε περίπτωση, αγαπητέ αρχισυντάκτη, το Σχολείο εκπαιδεύει παιδιά, γι’ αυτό βλέπουμε ότι φέρνει μακροχρόνια αλλά και πολύ σταθερά αποτελέσματα. Ο πνευματικά και ψυχικά υγιής αυριανός πολίτης τους θα φέρει νέες υγιείς γενιές πολιτών. Τα ΜΜΕ, με την σοκαριστική, βραχυχρόνια αποτελεσματικότητά τους, προς όλες τις ηλικίες, έχουν τα μέσα να «σπάνε τα αποστήματα», άμεσα, χειρουργικά.  

Ας συνειδητοποιήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ας μην παραβλέπουμε την ουσία που διαμορφώνει την Κοινωνία μας, μπροστά την επιφάνεια της – έστω και σοκαριστικής -  πληροφορίας. Δεχόμαστε, όμως, η υγιής σε όλα της Κοινωνία, χωρίς αδικία, εκμετάλλευση, διαφθορά, βιασμούς και όλα τα δεινά, η ευημερούσα –  αν θέλετε – Κοινωνία, να μπορεί να είναι μόνο ζήτημα… μόδας; 

 

Με εκτίμηση

Η παραπαιδαγωγός

 

Επιστολή μιας “παραπαιδαγωγού”: Τρεις βίδες όλες κι όλες…

Επιστολή μιας “παραπαιδαγωγού”: Χριστουγεννολούλουδα

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: Ακρωτηριασμένη πόλη…

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Άσχετη από Μουσική»

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Νεκροταφείο Τραίνων»

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Στοπ» για τους ποδηλάτες

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: Το «σχολείο του μέλλοντος»

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Σάντα Μπίλης έρχεται»!

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: Μέλλον χωρίς Παρελθόν

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Στο διαδίκτυο είμαστε όλοι ενήλικες»

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: «Δημόσια, Δωρεάν (τηλε)Εκπαίδευση»

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: Καταναλώνοντας προϊόντα βιασμού

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: Αξιολογώντας το σχολείο «Κοινωνία»

Επιστολές μιας παραπαιδαγωγού: H εφηβική «επανάσταση της υποταγής»